U KULTNIM SERIJAMA

Elisabeth Moss – glumica koja je proglašena kraljicom televizije

23.10.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Nagrađivana glumica iz popularne serije Momci s Madisona zavladala je svijetom

Američka glumica Elisabeth Moss obilježila je povijest televizije, zaradivši priznanja kao što su dvije nagrade Primetime Emmy i dvije nagrade Zlatni globus. Poznata po ulogama u serijama, Moss je dobila nadimak 'Kraljice televizije'.

Glumačku karijeru započela je ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, a prvo priznanje stekla je ulogom Zoey Bartlet, najmlađe kćeri predsjednika Bartleta, u političkoj dramskoj seriji Zapadno krilo (West Wing).

Osvojila je brojne nagrade

Šire priznanje i veću slavu Moss je stekla glumeći Peggy Olson, tajnicu koja postaje copywriterica, u dramskoj seriji Momci s Madisona (Mad Men), a potom je osvojila televizijsku nagradu Critics' Choice i Zlatni Globus za ulogu detektivke Robin Griffin u miniseriji Povrh jezera (Top of the Lake). Za produkciju i glavnu ulogu June Osborne u distopijskoj dramskoj seriji Sluškinjina priča, Moss je osvojila Primetime nagradu Emmy za najbolju glavnu glumicu u dramskoj seriji.

Uloga u seriji Momci s Madisona koja je promijenila sve

Godine 2006. dobila je ulogu Peggy Olson, tajnice koja postaje copywriterica u povijesnoj retro dramskoj seriji Mad Men. Između 2009. i posljednje sezone serije 2015., Moss je bila nominirana za pet nagrada Emmy za ulogu, za najbolju glavnu glumicu u dramskoj seriji. 2010. nominirana je za nagradu Emmy za najbolju sporednu glumicu.

Osvrćući se na svoju glumačku postavu u seriji, Moss se prisjetila: 'Bila sam na audiciji za ulogu Peggy. Postojali su scenariji za dva pilota o kojima su svi pričali u to vrijeme koji su bili stvarno dobri, a Mad Men je bio jedan od njih.'

Zanimljivo je kako je Moss uzela mnogo stvari sa seta koje su obilježile njezin lik Peggy. 'Uzela sam pisaći stroj na kojem tipkam u zadnjoj sceni. Uzela sam telefon na kojem obavljam te zadnje pozive, svoju ljubičastu stolicu na kojoj sam uvijek sjedila, a zatim sam uzela i prsten. Nosila sam taj prsten u svakoj epizodi serije sedam sezona. Sada mi je to sve u ormaru i uopće ne znam što ću s tim!'

Ženski likovi hit serije

Retro povijesna serija smještena je u šezdesete godine prošlog stoljeća u New Yorku, a Moss glumi jednu od vrlo zanimljive plejade ženskih likova. Betty, Joan i Peggy doista su složene i slojevite, a ne stereotipi.

Za ulogu Peggy Moss je istaknula: “Za mene je to što sam dobila Peggy bila takva sreća. Samo na temelju njezinih godina i položaja i tko je ona. Počinje s 20 godina, i ona je u '60-ima, na radnom mjestu, sa svim tim elementima tadašnjeg vremena.Ima toliko materijala jer su se stvari tada mijenjale. Mislim da je za mene bilo sjajno dobiti tu određenu ulogu, taj određeni lik.”

Genijalnu seriju Momci s Madisona s Elisabeth Moss gledajte svakog dana na Pickbox TV kanalu u 22:00 ili na Pickbox NOW streaming servisu.