PROSLAVILA ALBANCE U SVIJETU

Dua Lipa se pohvalila da je postala Albanka s papirima

28.11.2022 u 14:10

Bionic
Reading

Britanskoj pop zvijezdi albanskog podrijetla Dui Lipi albanski je predsjednik u nedjelju dodijelio državljanstvo zbog njene uloge u širenju slave Albanaca na međunarodnoj razini

Lipa je albansko državljanstvo dobila uoči 110. godišnjice nezavisnosti Albanije od Otomanskog Carstva, a predsjednik Bajram Begaj je izjavio kako mu je čast dodijeliti to priznanje 27-godišnjoj pjevačici jer je svojom glazbom proslavila Albance u cijelom svijetu.

'I ja ću biti Albanka s papirima', rekla je Lipa uoči polaganja prisege za državljanstvo u gradskoj vijećnici Tirane.

'Takvo prihvaćanje, ljubav i sve ostalo neopisivo me vesele', rekla je Lipa nakon prisege pa se fotografirala, dala otiske prstiju i potpisala obrazac za zahtjev za svoju novu osobnu iskaznicu i putovnicu.

'Hvala predsjedniku Bajramu Begaju i gradonačelniku Erionu Veliaju na ovoj časti – dobila sam albansko državljanstvo', pohvalila se kasnije Lipa na Instagramu i dodala na albanskom: 'Hvala, osjećam se jako ponosno'.

Slavna pop pjevačica će svoju godišnju koncertnu turneju završiti u ponedjeljak na glavnom Skanderbegovom trgu u Tirani, povodom obilježavanja Dana neovisnosti.

  • +9
Dua Lipa Izvor: Profimedia / Autor: Richard Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dua Lipa, rođena 1995. godine u Londonu u obitelji imigranata, majke Anese koja je Albanka i oca Dukagjina s Kosova.

Pjevati je počela s pet godina, a glazbeni utjecaj može zahvaliti ocu Dukagjinu, bivšem pjevaču i gitaristu rock grupe.

S 14 godina počela je objavljivati svoje pjesme na YouTubeu, a debitantski studijski album objavila 2017. godine. Nagradu Grammy za najboljeg novog izvođača osvojila je 2019. godine.

S ocem je 2016. osnovala Zakladu Sunny Hill, u sklopu koje svojim godišnjim koncertima u Kosovu prikuplja sredstva za pomoć ljudima s financijskim problemima.