DUA LIPA

Kako je djevojci porijeklom s Kosova uspjelo doći na sam vrh svjetske glazbene scene i u godini najveće krize učiniti nemoguće

02.04.2021 u 15:06

Bionic
Reading

Vjerojatno najveći uspjeh ovogodišnje dodjele čuvenih Brit Awardsa mogla bi postići 25-godišnja pjevčaica Dua Lipa, koja se može trenutno pohvaliti sa najviše nominacija. Takvom uspjehu malo se tko nadao prije nekoliko godina, kada se djevojčica, porijeklom sa Kosova, pojavila na svjetskoj glazbenoj sceni, na čijem tronu danas zasluženo sjedi

Njezin posljednji album 'Future Nostalgia' osigurao joj je najprestižnije nominacije, uključujući i onaj za album godine, na ovogodišnjoj dodjeli Brit Awardsa, a uz to stigla je i financijska dobit, koja se sada procjenjuje na 20 milijuna funti. Malo je tko u takvo što mogao vjerovati, posebice jer posljednjih godinu dana traje pandemija koronavirusa, zbog čega je i većina glazbenika u problemu, no, kako se čini, isti scenarij ne odvija se u životu 25-godišnje Dua Lipe.

Kako je i sama otkrila, njezina diskografska kuća strahovala je od fijaska, zbog čega je razmišljala prolongirati lansiranje novog albuma, no, na sreću, tu odluku nisu donijeli te su u konačnici i profitirali.

'Lagala bi kad bi rekla da sam bila pomirena s tim što bude, bit će. Bila sam prestrašena, nesigurna. Album sam objavila u trenucima kada se u Velikoj Britaniji odvijao prvi lockdown, zbog čega je sve bilo neizvjesno. Nismo znali koliko će to sve trajati, neki su govorili da će potrajati dva tjedna, neki šest mjeseci, a ja nisam imala pojma. Razlog zašto nisam željela odustati od svega je i taj što sam tu ploču snimila kao neki oblik eskapizma, kako bih pobjegla od bilo kakvih pritisaka ili zlih riječi drugih ljudi', rekla je Dua Lipa.

Iako prvi tjedan nakon objave albuma nije obećavao, ubrzo se sve promijenilo, a pjesme su brzo zauzele prva mjesta top lista, baš kao i sam album. 'Mogla sam poći i drugim putem, stoga mi je drago da sam ovo odabrala i da su ljudi pozitivno reagirali na njega.'

Kockanje se isplatilo, iako se većina njezinih kolega, uključujući i slavnu Adele, takvo što nije usudila napraviti, već su odgodili puštanje albuma na tržište. Rezultat svega je da je Dua ovime dobila i novac, ali i lovorike, postavši jedna od najslušanijih glazbenica na svijetu.

Prema pisanju britanskih medija, sve to rezultiralo je time da njezina tvrtka Dua Lipa Limited u posljednjih godinu dana poveća svoju dobit za nevjerojatnih 8 milijuna funti, čime se bogatstvo povećalo na 18,5 milijuna, dok je Dua Lipa Live LLP zaradila još dodatnih 2 milijuna.

  • +31
Dua Lipa Izvor: EPA / Autor: GUILLAUME HORCAJUELO

Zarada bi defintivno bila i veća da je mogla odraditi i jednu turneju, no, zbog zdravstvene situacije to je doista bilo nemoguće. Uz sve to otvara joj se i mogućnost da napokon ostvari suradnju sa svojim idolom iz mladosti, kraljicom popa Madonna.

Upravo je željela biti poput Madonne kada je kao 17-godišnjakinja sjela prvi puta ispred Bena Mawsona, koji je s Edom Milettom i tvrtkom Tap Music, dio njezinog menadžerskog tima.

Dobra taktika, odlična glazba i to nešto što je uvijek potrebno za uspjeh, a za što recept ne postoji, u konačnici su joj donijeli i najprestižnije nominacije i nagrade, ali i druženja s najpoznatijim facama današnjice. Dua Lipa u vezi je s manekenom Anwarom Hadidom, bratom supermodela Gigi i Belle Hadid, a na listi njezinih prijatelja nalaze se Chris Martin iz Coldplayja, Taylor Swift, Katy Perry...

Sve to popriličan je uspjeh za djevojku porijeklom s Kosova, koja je rođena u braku kosovarskih Albanaca Dukagjina i Anese Lipa u Londonu 1995. godine. U dobi od 11 godina s obitelji se vratila u Prištinu, no njezin nevjerojatni talent i glazbene ambicije natjerali su njezine roditelje četiri godine kasnije da je puste da slijedi svoje snove i vrati se u London.

15-godišnjakinja je živjela kod obiteljskih prijatelja, a zarađivala je kao konobarica i blagajnica u noćnim klubovima, nakon čega su je otkrili modni agenti i ponudili suradnje s Topshopom i Asosom. Tijekom kratkog pojavljivanja u oglasu za The X Factor, upoznala je glazbenog producenta, ali i menadžerski tim s kojima i danas surađuje.

Njezin prvi komercijalni uspjeh dogodio se 2015. godine sa singlom 'Be The One', u vrijeme kada je još uvijek konobarila u jednom restoranu u Londonu. Već dvije godine kasnije singl 'New Rules', sa debitantskog albuma, postao je njezin prvi broj 1. Nakon toga, samo joj je nebo postalo granica.