od idućeg ponedjeljka

Druga sezona domaće dokumentarne serije 'Nesreća' na HRT-u

12.10.2020 u 20:31

Bionic
Reading

HRT od ponedjeljka, 19. listopada na Prvom programu u udarnom terminu od 20:10 sati počinje s premijernim prikazivanjem druge sezone domaće dokumentarne serije 'Nesreća'

Tijekom uspješne prve sezone ove serije u kojoj smo mogli vidjeti rekonstrukcije nekih od najvećih mirnodopskih nesreća, poput poplave u Zagrebu, nesreće mirogojskog tramvaja, zrakoplovne nesreće kod Vrbovca i ostalih, sada na male ekrane stiže i druga sezona u trajanju od šest epizoda, stoji u priopćenju.

Slučajevi koji se obrađuju u drugoj sezoni su tragedija nagibnog vlaka u Rudinama 2009., nesreća školskog autobusa u Pojatnom 1989., zataškavana eksplozija mina na kupalištu u pulskoj Vergaroli 1946., avionski udes na Krku 1971., rudarske nesreće u 1940-ima s više stotina mrtvih te požar u riječkom rodilištu u kojem su izgubile živote 24 bebe.

Prva epizoda bavi se nesrećom nagibnog vlaka. Na pruzi Zagreb-Split dogodila se 2009. najveća željeznička nesreća novije hrvatske povijesti. Tada je nagibni vlak sa stotinjak putnika iskočio iz tračnica kod mjesta Rudine. Smrtno je stradalo šestero putnika, a deseci njih su ozlijeđeni.

Vrlo brzo je za uzrok nesreće proglašeno pogrešno polijevanje protupožarnih sredstava, što je izazvalo skliskost tračnica, no prethodno su stručnjaci upozoravali da nagibni vlakovi nisu primjereni za tu prugu.

U epizodi svoja iskustva iznose žrtve, prvooptuženi Ivica Medak, stručnjak za kočnice Vatroslav Grubišić, koji je prije nesreće ukazivao na tu mogućnost, spasioci, liječnici, sudac, vještaci Centra za forenzična ispitivanja 'Ivan Vučetić' i drugi. Uz arhivske snimke, epizoda sadrži i originalne snimke policijskih očevida i vještačenja. Redatelj i scenarist Arsen Oremović, produkcija Izazov 365 za HRT.