'planine' na hrt-u

Doris na Velebitu: 'Kad dođeš do vrha, shvatiš da je to cijeli život u malom'

04.10.2023 u 21:55

Bionic
Reading

U večerašnjoj HRT-ovoj emisiji 'Planine' Doris Pinčić Guberović gledatelje je vodila Velebitom, točnije Premužićevom stazom, najpoznatijom velebitskom stazom dugom 57 kilometara. U tri dana planinarenja došla je do nekih bitnih životnih spoznaja koje je rado podijelila s gledateljima

Televizijska voditeljica i glumica Doris Pinčić Guberović otvorila je sezonu nove dokumentarne serije 'Planine', zabavnog i edukativnog putopisa Hrvatske radiotelevizije u kojem se predstavljaju hrvatske planine, uz zanimljive priče o ljudima i krajevima. Voditeljica je i inače svestrana planinarka, a uz društvo dviju dama u tri je dana prešla Premužićevu stazu.

'Penjem se na brdo i često je teško, nije lako. I baš to teško - podsjeća na život', rečenica je kojom je započela prvu emisiju te navela gledatelje na razmišljanje.

Društvo su joj pravile dvije Slavonke: novinarka Mirjam Jukić i umirovljena vojnikinja Vera Ivezić, obje oboljele od multiple skleroze koja nije narušila njihov vedar duh.

Kao i svaki dobro pripremljen avanturist, Doris se prije planinarskog pohoda raspitala o vremenskoj prognozi. Tako je gledateljima predstavila gospodina Dragu Vukušića, čovjeka čija obitelj već više od pola stoljeća živi i radi na Zavižanu.

'Najsigurnija prognoza ovdje je - vidjet ćemo! Ovdje se ne može ništa predvidjeti', rekao je Drago šaljivo.

@hrvatska_radiotelevizija Snimanje u prirodi nije uvijek lako. 😅 👉 Ne propustite prvu epizodu nove dokumentarne serije Planine, u kojoj nas Doris Pinčić Guberović, vodi na najpoznatiju velebitsku stazu. 🏔️ Večeras u 20:40 na Prvom 💙 #Planine #hrvatskaradiotelevizija #velebit #planinarenje #hrvatska #fyp ♬ original sound - HRT

Avantura Premužićevom stazom trajala je tri dana, a svakodnevno su hodale i po više od 10 sati. Zanimljiv je bio i dio u kojem su gledatelji imali priliku vidjeti i lijepe i manje lijepe strane planinarenja, a Pinčić Guberović rado je pokazala i kako izgleda spavanje u skloništu i planinarskom domu.

Hranile su se onim što su nosile u svojim ruksacima: 'Za kraj dana ću napraviti jednu juhicu da si ugrijem i dušu, a ne samo tijelo. Jer kad ti ta bura uđe u kosti, prodre ti do zadnje stanice. Tako da ćemo se ugrijati s jednom juhicom, a i ovo je dobar trenutak da pokažemo što znači planinariti i što znači kad te planina ogoli. Bez ičega ovdje imamo sve', ispričala je zadovoljna, ali umorna Doris spremajući juhu iz vrećice u maloj, skromnoj kuhinjici.

'Ništa nam ne fali, a zapravo nemamo ništa. Ali, bit će super, znam to, na planini ne može nego biti super', ispričala je na kraju svoje trodnevne avanture tijekom koje su joj najviše nedostajala djeca.

Na kraju putovanja tri su se dame zabavile i napunile baterije pozitivnom energijom, a avanturu je strastvena ljubiteljica planina zaključila lijepom mišlju: 'Ideš gore, htio bi odustati, ali kad uspiješ, kad dođeš do vrha, shvatiš da je to cijeli život u malom. To je za mene planina, i zato joj se vraćam uvijek i iznova.'

  • +2
Doris Pinčić Guberović Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL