panonski mornar

Đorđe Balašević: 'Muško koje pjeva, to je bila sramota kod nas u obitelji'

15.11.2017 u 10:21

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana na zatvaranju Interlibera jedan od najpoznatijih i najvoljenijih kantautora s prostora bivše Jugoslavije predstavio je najnoviju knjigu ‘Kalendar mog djetinjstva’. Đorđe Balašević prisjetio se početaka svoje karijere te je otkrio zašto mu je Zagreb poseban

Knjiga 'Kalendar mog djetinjstva' omiljenog kantautora, glazbenika i pjesnika tek je prvi dio autobiografskih priča. Peta ili šesta knjiga, kaže, ne broji ih više. 'Neke knjige su scenariji, neke su pjesme, nekih se stidim i to ide vrlo dobro. Rekao sam da mi više uopće nije neugodno to da se moje knjige toliko čitaju - pravi pisci imaju svoje trenutke, svoje pozornice i svojih pet minuta, a sve ostale minute su moje', izjavio je za InMagazin Nove TV. U Zagrebu se, kaže, uvijek vidi posebna emocija.

'U Zagrebu se pokazuje uvijek posebna atmosfera. To ne govorim o svakom gradu. Internet je tu i možete lako provjeriti kaže li ovaj džukac to isto i kad dođe u Skoplje, Sarajevo ili bilo gdje. Zagreb je za mene bio uvijek poseban doživljaj', ističe.

Publika mlađa od mnogih njegovih pjesama dokaz je da nešto vrijedi, kaže, te da nije nikad bio trenutačna moda. 'Nije mi padalo na pamet da ću biti pjevač, to mi je bilo grozno zanimanje. Muško koje pjeva, to je bila sramota kod nas u obitelji', rekao je.

  • +9
Đorđe Balašević održao koncert u prepunoj dvorani na Višnjiku Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Uz njegove pjesme publika se spajala i rastavljala, zaljubljivala, tugovala. 'Bila je jedna curica koja me htjela isprovocirati prije puno godina u jednom intervjuu i rekla mi je da su sve moje pjesme patetične i životne, a ja sam rekao da jesu i da život zna biti patetičan daleko više od Balaševićevih stihova', zaključio je legendarni Đole.

Balašević će zagrebačke fanove razveseliti još jednom ove godine. Naime njegov je koncert zakazan za 26. prosinca, no njegova je lokacija zasad tajna. Prošle godine na isti datum pjevao je u Areni.

  • +10
Đorđe Balašević na Interliberu potpisivao novu knjigu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL