novo životno poglavlje

Dean Dvornik trbuhom za kruhom još je jednom napustio Hrvatsku; otišao je u zemlju u kojoj je već živio i otkrio što točno tamo radi

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Splitski glazbenik prije nekoliko mjeseci otišao je 'preko bare' i nastanio se u Chicagu te sada radi kao vozač kamiona. Situacija s koronavirusom, ne krije, utjecala je na njegova primanja pa je prihvatio posao koji mu je ponudio prijatelj i počeo voziti za Midwest Freight Express INC

'Vlasnik tvrtke mi je rekao da je iz Zagreba za Ameriku krenuo 1997. godine sa samo 50 dolara u džepu, stigao je tamo s njih 20. Danas u svom vlasništvu ima 60 kamiona i 30 kombija, a za njega radi 130 vozača i još njih 20 u administraciji. Ima i vozača koji za njega voze svoja vozila', ispričao je Dean Dvornik za Slobodnu Dalmaciju.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Opisao je kako mu sada izgleda jedan radni dan.

'Budim se oko sedam i pol, osim ako me dispečer ne probudi ranije. Prije spavanja u torbu stavim stvari da ne moram to raditi ujutro. Dobijem podatke o teretu, adresu preuzimanja i istovara. Sjedam u kamion te nakon utovara upišem adresu na koju idem. Nekad mi radni dan zna trajati i nekoliko dana. Jer kad, primjerice, odem u saveznu državu Tennessee, vozim se i do deset sati, što je oko tisuću kilometara. Kad iskrcam teret, normalno da se natrag neću vraćati prazan, nego čekam da uskoči neka nova vožnja koja ne treba nužno biti za Chicago. Može se dogoditi da ću voziti za Cincinnati, 500 kilometara udaljen od Chicaga. Dođem tamo, prespavam u vozilu negdje na odmorištu ili na benzinskoj, čekajući novu turu. Dosta vozača vozi i do 1200 kilometara dnevno, ali ja ne idem u te cifre; ipak se triba čuvat, nije u šoldima sve', poručuje Splićanin.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dvornik je već živio u Chicagu. Kao tinejdžer ondje je proveo sedam godina, a u tom gradu žive njegova kći Arijana i sin Boris iz drugog braka. Najstarija kći Dea živi u Berlinu, još jedna kći, Andrea, živi u Zadru, a u Splitu je ostala supruga Ivania, profesorica engleskog jezika, i njihov sedmogodišnji sin Marvin.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric/PIXSELL

'Zahvaljujući internetu stalno sam u kontaktu sa svojima u Splitu. Svijet je postao stvarno malen, danas neki ljudi znaju zbog posla letjeti iz Amerike u Europu pa natrag, sve to u jednom tjednu. Više nije toliko skupo ni letjeti ovamo, karta se može izvan sezone kupiti već za 500 dolara, pa i manje. Sad mogu reći da živim u Americi jer imam zelenu kartu, adresu prebivališta, vozačku, socijalni broj, posao... Iako sam i dalje vezan za Hrvatsku, pa mi tako 15. studenoga, u izdanju Croatia Recordsa, na internetskim platformama izlazi digitalni album 'Let's move on'. U Split se vraćam krajem ovog mjeseca, tu ću provesti zimu, a onda se na posao u Chicago opet vraćam 27. ožujka', kaže Dean.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!