ZVJEZDAN RUŽIĆ O JOSIPI LISAC:

'Dani nakon naše suradnje na inauguraciji Zorana Milanovića bili su sve samo ne nježni'

09.01.2022 u 22:04

Bionic
Reading

Josipa Lisac i talentirani glazbenik Zvjezdan Ružić ujedinili su snage u obrade pjesmi 'Da li sam ti rekla da te volim' Karla Metikoša

Riječ je o pjesmi 'Da li sam ti rekla da te volim' Karla Metikoša koju je ova proslavljena glazbenica davno otpjevala. Pjesma je zanimljiva kao i priča kako su se ovo dvoje naoko različitih glazbenika spojili, piše Glas Istre.

'Da li sam ti rekla da te volim' meni je oduvijek bila Josipina najljepša pjesma. Nešto posebno doživim svaki puta kada je čujem. Kao da svaka riječ prodire direktno u moje srce', rekao Ružić čija se prva suradnja s velikom glazbenicom dogodila na inauguraciji predsjednika republike Zorana Milanovića, kad su izveli hrvatsku himnu, Ružić je svirao klavir, a Josipa je pjevala.

'Toliko smo sati, dana, proveli na telefonu pričajući o životu, ljubavi, glazbi, vizijama, snovima... svemu. Ali uvijek je u tim našim pričama bio prisutan Karlo, o kojem Josipa uvijek govori s toliko nježnosti i ljubavi, da imaš osjećaj da je tu. Kroz te priče o njemu, njima, 'Da li sam ti ikad rekla da te volim' postala mi je još draža, još bliža, još stvarnija. A onda se dogodio onaj potres u Zagrebu. Josipa me je među prvima nazvala da me pita kako sam. U tom mom trenutku ranjivosti, izgubljenosti i zbog potresa i zbog lockdowna koji je krenuo, toliko mi je značio taj njen poziv. U tim danima lockdowna mi bi se telefonski čuli. Jednog dana snimio sam se mobitelom kako izvodim svoju klavirsku obradu ove pjesme. Bila je to snimka samo za nju. Međutim, Josipa je bila toliko sretna s mojim poklonom i mojom izvedbom, da je podijelila taj video na svojim društvenim mrežama. Krajem ovog ljeta doživio sam svoj ljubavni brodolom. Bili su to teški dani za mene, dani koje sam liječio naravno - glazbom', rekao je Ružić.

Jednog jutra osjetio je, dodaje, da je došao trenutak da kroz ovu pjesmu ispriča svoju priču, priču o svojoj ljubavi, nekim svojim maštanjima, snovima...

  • +10
Josipa Lisac u Lisinskom Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Nazvao sam Josipu i zamolio je za dozvolu da obradim Karlovu pjesmu. Ona je bila oduševljena mojom idejom, iako tada još nisam ni na kraju pameti imao ideju za Josipino gostovanje na pjesmi', rekao je glazbenik za Glas Istre.

Slika koju je imao u glavi dok je stvarao ovu glazbenu obradu bila je svemir, bezvremenski prostor.

Unatoč velikoj razlici u godinama te u životnom i glazbenom iskustvu, između njih postoji ta neka 'nevidljiva nit' koja ih povezuje.

Kaže da je najljepša lekcija koju je od velike glazbenice naučio bila ta što znači nositi teret svoje autentičnosti i koja je cijena umjetničke slobode. Tu se referira na negativne reakcije na Josipinu izvedbu hrvatske himne.

'Dani nakon naše suradnje na inauguraciji bili su sve samo ne nježni. U tim danima čitava zemlja udarala je sa svih strana, a ona je i dalje zadržala svu ljubav koju ima i hrabro koračala dalje. Nije se dala "uplesti", nije se ljutila, nije bila osvetoljubljiva. Naprotiv, bila je ponosna, neovisno o svim onim zlim komentarima. A tu snagu imaju rijetki. Samo jako rijetki mogu tu količinu udaraca podnijeti uspravne glave i otvorenog srca. A ona je među tim ljudima. Ona lebdi u nekoj višoj duhovnoj vibraciji… Njezin svijet je definitivno - ljubav', rekao je glazbenik.