za filmski maraton

Colin Farrell dočekao je i nominaciju za Oscara, a ovo su njegove nezaboravne uloge

26.01.2023 u 06:41

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih Iraca u Hollywoodu dugo je čekao svoju prvu nominaciju za Oscara, a ulogom u filmu 'The Banshees of Inisherin' konačno je dočekao sretnu vijest. Premda je u karijeri osvojio mnoge nagrade, ona Akademijina zlatnog sjaja nekako ga je uvijek zaobilazila. Jedan je od najcjenjenijih glumaca današnjice, a njegov talent vidljiv je u mnogobrojnim filmskim projektima u kojima je dosad sudjelovao

Jučer su objavljene ovogodišnje nominacije za kultni zlatni kipić, a ovom cijenjenom glumcu to je prva nominacija za nagradu Akademije. Iako smo ga gledali u puno sjajnih filmova, tek ove godine njegov je trud prepoznao i Hollywood te nagradio prestižnom nominacijom. Colin Farrell jedna je od najvećih irskih zvijezda u Hollywoodu i inozemstvu, a njegovi filmski projekti ispunjeni su nezaboravnim ulogama.

Za svoja glumačka ostvarenja bio je nominiran 101 put, čak 53 puta osvojio je nagradu raznih udruženja, a njegov idol Al Pacino nazvao ga je 'najboljim glumcem njegove generacije'.

Iako do jučer nijednom nije bio nominiran za Oscara, triput je bio nominiran i sva tri puta osvojio je Zlatni globus. Prvi put 2009. godine za film 'In Bruges', 2017. godine za film 'Jastog' te 2023. za film 'The Banshees of Inisherin', zbog kojeg je osvojio i nominaciju za Oscara.

In Bruges (2008.)

'In Bruges' je nevjerojatan film na više razina, no vjerojatno će uvijek imati posebno mjesto u srcu irskog glumca. Ovo je prvi film za koji je dobio Zlatni globus za najboljeg glumca. Lik Ray kojeg tumači prolazi kroz manično putovanje emocionalnih uspona i padova tijekom filma, a Farrellova glumačka sposobnost natjerala je gledatelje da suosjećaju s ubojicom djece.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Jastog (2015.)

Ovaj film gledateljima postavlja neka mračna i teška pitanja o prirodi ljubavi. Dok gledamo Farrella s velikim brkovima kako iz jedne užasne situacije ulazi u drugu, nemoguće je ne uključiti se u razmatranje pitanja koja postavlja film, uključujući ono je li ljubav samo pitanje pronalaženja nekoga tko je slomljen na isti način kao što si i ti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

The Banshees of Inisherin (2022.)

'The Banshees of Inisherin' neki bi mogli shvatiti kao svojevrsnu paralelu filma 'In Bruges', a koji ponovno ujedinjuje Farrella i Brendana Gleesona u još jednom djelu koje je napisao i režirao Martin McDonagh. Farrell je rekao da je iznimno počašćen nakon što je osvojio svoju prvu nominaciju za Oscara u kategoriji za najboljeg glumca. Ovim filmom osvojio je i Zlatni globus, a možda ga dovede do još jedne prestižne nagrade.

  • +7
The Banshees of Inisherin Izvor: Profimedia / Autor: Searchlight Pictures/Moviestore / Shutterstock Editorial / Profimedia

The Batman (2022.)

Kada je objavljeno da je Farrell dobio ulogu u najnovijem filmu 'The Batman', mnogi nisu mogli zamisliti kako će to izgledati. Ipak, maska koju je dobio za ulogu Pingvina sakrila je njegovo lice do neprepoznatljivosti, a samo su rijetki mogli primijetiti o kojem je glumcu riječ.

Novi svijet (2005.)

Priča je to o engleskom istraživanju Virginije, svijetu koji se mijenja i ljubavi prema Pocahontas. Njegov glumački talent pretvorio je Johna Smitha u vrlo simpatičnog lika, premda je riječ o čovjeku koji je istovremeno legendaran i zloglasan. Farrell ga portretira kao čovjeka podvojenog između dužnosti prema svojoj zemlji i narodu te prema vlastitom srcu. Kako bi stekao suosjećanje gledatelja, Farrell je iskoristio svoje efektne oči i obrve kako bi prikazao muškarca koji se osjeća prisiljenim napustiti ženu koju voli zbog dužnosti prema narodu.

  • +6
The New World Izvor: Profimedia / Autor: New Line Cinema Collection / Everett / Profimedia

Poslije Yanga (2021.)

U ovom filmu Farrellu je pripala dužnost ispričati jednostavnu priču koja služi kao pozadina za složene obiteljske odnose. Glumi Jakea, čovjeka koji se odvojio od supruge Kyre i posvojene kćeri Mike. U nadi da će uspjeti vratiti stvari na staro, popravlja Yang, pokvarenu 'tehno' družicu svoje kćeri. Farrell se u ovom filmu posebno potrudio kako bi u lik ulio dodatnu dimenziju, a njegova pretjerana ljudskost pomaže nam da se borimo s pitanjima o vlastitim obiteljskim problemima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube