IZLIZALO SE

Britanskoj glumici pun nos izraza 'snažna žena'

16.05.2018 u 19:37

Bionic
Reading

Glumica Emilia Clarke kaže kako mrzi izraz 'snažna žena na filmu' – smatra kako je otrcana fraza seksistička

Cijela holivudska industrija poziva na više 'snažnih ženskih likova', no nisu svi oduševljeni tim izborom riječi. Britanska glumica Emilia Clarke je frustrirana što se sad gotovo svaki glavni ženski lik naziva 'snažnim'.

  • +16
Emilia Clarke Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim što je većini publike poznata kao 'Majka zmajeva', 31-godišnja Emilia Clarke zvijezda je i najnovijeg filma ('Solo') u franšizi 'Ratovi zvijezda'. Glumica termin 'snažna žena' smatra seksističkim.

'Mogu vam reći kako je glumiti ženu. Točka. To je to. Izbacite 'snažna' iz toga! Pronađite neki drugi pridjev', rekla je Emilia Clarke u intervjuu za Variety.

Britanska glumica smatra kako se pretjeruje s korištenjem fraze 'snažna žena'.

'Ako nije snažna, što je onda? Pokušavate li reći da postoji druga mogućnost? Slaba mogućnost? Mislite li da će glavna uloga u filmu biti slaba žena? Nema smisla čak niti razgovarati o tome, pa ponavljam – okanite se fraze 'snažna žena', molim vas', rekla je Emilia Clarke.

Glumica je dodala kako se isti pridjev nikad ne koristi za muškarce, osim ako se ne priča o njihovoj fizičkoj snazi.

'Mogle bismo jednostavno biti žene ili kako se osjećamo u vodećoj ulozi u kino-hitu ili kako se osjećamo glumiti nekoga tko ima moć', odgovorila je britanska glumica na pitanje što bi htjela čuti umjesto 'snažna žena'.

Za razliku od mnogih svojih kolegica koje rade u filmskoj i TV industriji, Emilia Clarke na HBO-u u seriji 'Igra prijestolja' nije doživjela neugodna iznenađenja vezana za razlike u plaćama.

'Uvijek sam bila jednako plaćena koliko i moji muški kolege. Bio je to moj prvi posao i nisam doživjela diskriminaciju u obliku manje plaće', rekla je Emilia Clarke.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube