PRONAŠLI SU NAČIN

Bogatstvo kraljevske obitelji najbolje je čuvana tajna, nitko ne zna koliko su potiho zgrnuli

06.04.2023 u 20:59

Bionic
Reading

Uoči povijesne krunidbe kralja Charlesa III, britanska javnost ponovno je počela ‘ispod glasa’ govoriti o dobro čuvanoj tajni o bogatstvu britanske kraljevske obitelji

Pitanja koja itekako muče britansku javnost tiču se ponajprije krunidbe Charlesa III, odnosno koliko će iz njihovog džepa otići za to. Osim toga, zanima ih koliki će porez novi kralj plaćati na svoje privatne prihode, ali i na koliko su angažmana radni članovi kraljevske obitelji bili u posljednjih pet godina i koliko su za to bili plaćeni? Javnost zanima i kolika je stanarina koju plaćaju princeze Beatrice i Eugenie, koje više nisu radni članovi kraljevske obitelji, no i dalje žive u svojim rezidencijama unutar kraljevskih palača.

Iako je Guardian zatražio očitovanje Buckinghamske palače, nisu puno toga doznali, jer se jednostavnim rječnikom može reći - oni nemaju pravo znati to.

Naime još za vladavine kraljice Elizabete II ukorijenila se ta tajanstvenost vezana uz monarhiju, zbog koje su Britanci ostali lišeni najosnovnijih informacija.

Sve prepiske, izmijenjene s monarhom ili nasljednikom, bile one i potpuno bezazlene, zabranjeno je otkrivati. Iako su kraljevski arhivi, kao skladište povijesti britanske ustavne monarhije, otvoreni ‘ozbiljnim istraživačima’, zaboravlja se jedna stvar - oni su ujedno privatno vlasništvo Windsora, zbog čega onaj kojeg zanimaju podaci, ako ne dobije dopuštenje, ne može imati pristup njima.

  • +5
Kralj Charles III i kraljica supruga Camilla u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

A najstroži su po pitanju financija, do te mjere da su oporuke članova obitelji cenzurirane sudskom odlukom. Iako inače možda ne izgledaju složni, kada je riječ o financijama, drže se zajedno i pomno čuvaju tajne o svom financijskom bogatstvu, naglašavajući da je to - privatna stvar.

Upravo zbog toga Guardian je odlučio napraviti veliko istraživanje o kraljevskim financijama, a sve u želji da otkrije informacije koje su od javnog interesa o bogatstvu koje su kraljevski članovi potiho zgrnuli obavljajući svoju javnu funkciju.

A što se sve taji britanskoj javnosti i zašto? Razlika se očituje već kada umre osoba ‘kraljevske krvi’. Iako su prema britanskom zakonu oporuke javne, djelomično da bi se spriječile prevare izvršitelja ili zlouporabe, zapečaćene su one koje su napisali članovi kraljevske obitelji.

  • +9
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Leal/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Do 1911. oporuke obitelji Windsor, osim one vladara, bile su javne, no pravosuđe ih je počelo cenzurirati na zahtjev kraljice Marije nakon smrti njezinog brata Franje od Tecka, a sve kako bi od javnosti prikrila njegovu želju da dragulje ostavi svojoj ljubavnici. Budući da ih je ona željela, pozvala je svoje pravne savjetnike i od njih zatražila pečaćenje oporuke.

Sve to traje i danas, pa je nakon smrti princa Philipa 2021. godine predsjednik obiteljskog suda, sir Andrew McFarlane, održao tajno ročište kojem mediji nisu imali pristup. Sudac je otišao toliko daleko da je presudio da bi oporuke svih starijih članova kraljevske obitelji od sada trebale biti tajne najmanje 90 godina.

Koliko je to suludo, najlakše ćemo pojasniti primjerom. Dakle, ako Kate Middleton poživi koliko i djed njezinog supruga, princ Philip, njezina oporuka neće biti otpečaćena sve do 2171. godine, a nakon što istekne to razdoblje, ona će biti objavljena samo uz dopuštenje Windsora.

PRVI BOŽIĆ NOVOG KRALJA

Istupi Harryja i Meghan samo su ih ojačali: Britanska kraljevska obitelj u zajedničkoj šetnji nakon mise u Sandringhamu

Pogledaj galeriju

U narednom razdoblju kralj Charles III suočit će se s izazovnim pitanjima, od osobnog bogatstva svoje obitelji i podataka koliko su profitirali od svojih javnih uloga pa sve do pitanja o sumnjivom podrijetlu dijela njihovog bogatstva.

Unatoč znatiželji javnosti, Buckinghamska palača ostaje pri svome tvrdeći da bi financijski aranžmani kraljevske obitelji i dalje trebali ostati privatni, no ono što ne pojašnjavaju je gdje je crta koju treba povući između onog privatnog, što pripada kraljevskoj obitelji, i onoga što pripada britanskom narodu.