OPRUŽEN ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein predao se policiji

25.05.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein, u petak se predao njujorškim istražiteljima. Nekadašnji filmski mogul bit će pritvoren i optužen za silovanje dvije žene

Protiv Weinsteina, kojega je desetak žena prošle godine optužilo za seksualno zlostavljanje, optužnicu diže tužiteljstvo na njujorškom Manhattanu, naveo je list New York Times pozivajući se na dvojicu neidentificiranih pripadnika pravosuđa.

Do njegove predaje pravosuđu došlo je nakon pokretanja istrage o optužbama za seksualno napastvovanje brojnih glumica i zaposlenica njegove producentske kuće.

Više od 70 žena optužilo je suosnivača filmskog studija Miramax i kuće Weinstein Co zbog seksualnog napastovanja, uključujući silovanje. Neki slučajevi stari su i nekoliko desetljeća.

Te optužbe, o kojima su prošle godine prvi pisali New York Times i New Yorker, pokrenule su pokret #MeToo u sklopu kojeg su stotine žena javno optužile moćne muškarce u poslovnom, političkom i sektoru zabave.

Oscarom nagrađeni Weinstein je odbacio sve optužbe.

Žene koje su prošle godine ispričale svoja neugodna iskustva s Weinsteinom za tjednik New Yorker i list New York Times navele su brojne optužbe među kojima je silovanje, seksualno napastovanje i uznemiravanje. U nekim slučajevima Weinstein im je navodno nudio da će im platiti ili ih prisilio na šutnju.

Mnoge od žena kazale su da su, nakon što su se požalile na Weinsteinovo ponašanje, u Hollywoodu bivale zaobilažene te su izgubile šanse za posao. Neke od njih navele su da su im karijere uništene.

  • +3
Harvey Weinstein Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Weinstein je opetovano opovrgavao optužbe za prisiljavanje na seksualne odnose.

Izvješća o Weinsteinovom nasilju nad ženama pokrenula su lavinu sličnih optužbi protiv drugih holivudskih zvijezda, televizijskih novinara i drugih moćnih ljudi. Mnogi od njih otpušteni su ili su dali ostavke.

Bujica optužbi potaknuo je pokret MeToo, u kojem su predstavljene žene iz svih grana industrije koje su iskusile seksualno uznemiravanje ili napastvovanje na poslu.