POTRAŽILA PRAVDU NA SUDU

Ashley Judd tuži Weinsteina jer joj je 'uništio karijeru'

01.05.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Glumica Ashley Judd tužila je u ponedjeljak producenta Harveyja Weinsteina na sudu u Los Angelesu, optužujući ga da joj je uništio karijeru kad se usprotivila njegovu seksualnom uznemiravanju

Glumica je bila jedna od prvih koja je prekinula šutnju o producentu, optuženom da je uznemiravao, seksualno napastovao ili silovao stotinjak žena, među kojima zvijezde poput Angeline Jolie, Gwyneth Paltrow ili Lee Seydoux.

U tužbi se tvrdi da je Weinstein uništio njezine izglede da se pojavi u trilogiji Petera Jacksona 'Gospodar prstenova', jednoj od najisplativijih u povijesti filma, kazavši redatelju i svojoj koproducentici da je rad s glumicom 'noćna mora'.

'Tim je neutemeljenim napadima Weinstein uspio uvrstiti Ashley Judd na crnu listu i uskratio joj mogućnost da radi na nastavcima filmova koji su zaradili milijarde dolara i 17 Oscara', stoji u tužbi.

  • +3
Harvey Weinstein Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podsjetimo se, više žena ustvrdilo je kako ih je holivudski producent seksualno uznemiravao ili napastvovao tijekom protekla tri desetljeća, a protiv njega su podnesene i tužbe za silovanje, što poznati filmaš oštro opovrgava. Nakon holivudskih ljepotica među kojima je bila i Ashley Judd svoje su neugodno iskustvo s ostatkom svijeta podijelile i Salma Hayek, britanski top model Cara Delevingne, francuska glumica Lea Seydoux, zvijezda 'Igra prijestolja' Lena Headey te brojne druge.

Holivudskog producenta ovaj je skandal koštao braka, a morao je rasprodati i neke nekretnine kako bi mogao lakše podnijeti troškove odvjetnika i brojnih suđenja koji su pred njim. Nakon ovog potresnog događaja u Hollywoodu Britanski filmski institut (BFI) objavio je osam 'jasnih i jednostavnih' principa za sprečavanje zlostavljanja i uznemiravanja unutar industrije, a glumice sve otvorenije govore o problemima s kojima se susreću i borbi protiv seksualnog uznemiravanja u filmskoj industriji.