TKO ĆE DOBITI ŠTO?

Bitka za višemilijunsku imovinu: Ovako bi Kim Kardashian i Kanye West mogli podijeliti svoje bogatstvo

10.01.2021 u 21:02

Bionic
Reading

Nedavno je poput bombe odjeknula vijest da se reality zvijezda Kim Kardashian i reper Kanye West razvode poslije šest godina braka. Dok jedni raspravljaju o razlozima raspada njihova ionako krhkog braka, drugi pokušavaju pobrojati njihovu imovinu i vrijednost brojnih tvrtki koje posjeduju. Bit će to sasvim sigurno jedan od skupljih razvoda u povijesti

Iako se navodi da imaju potpisan predbračni sporazum, situacija na poslovnom planu slavnog para se uvelike promijenila od njihovog raskošnog vjenčanja u Italiji 2014. godine. Prema saznanjima Forbesa, Kanyeova neto vrijednost navodno je porasla sa 100 milijuna na 1,3 milijarde, zahvaljujući njegovoj glazbenoj i dizajnerskoj karijeri, dok Kanye West tvrdi da je riječ o brojci većoj od 5 milijardi dolara.

Kim Kardashian je također naporno radila pa se vrijednost njezina poslovnog carstva u proteklih šest godina povećala s 40 na 780 milijuna dolara, dok vrijednost njezinih beauty i modnih brendova nezaustavljivo raste.

Prema predratim izvještajima, predbračni ugovor osigurava Kim milijun američkih dolara za svaku godinu braka. Također dobiva i sve darove koje joj je Kanye tijekom godina braka poklonio. Nejasno je da li to uključuje 5 milijuna dolara vrijedne umjetnine, gotovo četiri milijuna dolara vrijedna vozila i 3,2 milijuna dolara vrijedan nakit koji zajedno posjeduju.

'Ako imovinu nisu držali odvojenu, sam Bog zna što će se u tom slučaju odlučiti', rekao je odvjetnik Beverly Hillsa Joseph Mannis iz Hersh Mannis LLP, čiji su klijenti u prošlosti bili Halle Berry i Tim Burton.

Mi smo detaljno pobrojali svu imovinu obitelji Kardashian-West oko čije će podjele njihovi odvjetnici uskoro imati pune ruke posla.

  • +7
Kim Kardashian i Kanye West Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Poslovno carstvo Kardashianke: 700+ milijuna dolara

Prema Forbesu, glavnina Kiminog prihoda dolazi od njezine linije kozmetike KKW Beauty, koju je započela 2017. 5. siječnja Kim je finalizirala ugovor s Coty Inc., prodavši 20 posto udjela brenda za 200 milijuna dolara (prema Forbesu prethodno je posjedovala 72 posto udjela u vrijednosti od 500 milijuna američkih dolara).

U 2019. godini njezina linija donjeg rublja Skims zaradila je 5 milijuna dolara, a za nekoliko minuta od lansiranja zabilježila je 2 milijuna dolara prodaje.

U predbračnom ugovoru navodno stoji da će se 'novac koji zaradi od linije odjeće i promotivnih nastupa smatrati njezinim odvojenim i jedinim prihodom. Taj bi dio ugovora mogao spriječiti Kanyea da podnese zahtjev za dio ovog kolača, tvrdi Aimee Gold, ugledna losanđeleska odvjetnica.

Kimina zarada od reality showa: Milijuni dolara

Krajem prošle godine najavljeno je da će 'Keeping Up with Kardashians' - reality show zbog kojeg su se Kim i njezina obitelj proslavili i stekli ogromno bogatstvo prestati s emitiranjem.

Iako je Kanye izvorno bio oprezan oko sudjelovanja u showu, tijekom godina je imao nekoliko pojavljivanja, uključujući snimanje njihovih zaruka u Oracle Parku i uoči njihovog vjenčanja. Često se pojavljuju i njihova djeca, posebno najstarija North.

  • +5
Obitelj Kardashian Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Čovjek bi pomislio da će Kanye zato imati pravo na dio zarade stečene tijekom svih ovih godina u showu, no predbračni ugovor navodno osigurava Kim da zadrži svu zaradu od emisije.

Također, slavna Kardashianka, njene sestre i majka Kris Jenner potpisali su višegodišnji ugovor s Disneyem o stvaranju novog ekskluzivnog sadržaja koji će se emitirati isključivo na TV mreži Hulu u SAD-u.

Skrbništvo nad njihovo četvero djece

Kim i Kanye roditelji su kćerkica North (7) i Chicago, koja ovog mjeseca navršava 3 godine te sinova Saint (5) i Psalma (1). Predbračni ugovor navodno ne sadrži dio o skrbništvu, što je u skladu s kalifornijskim zakonom.

Vrlo je vjerojatno da će sud za početak odrediti ravnopravno skrbništvo nad djecom, što im osigurava i jednak dio vremena proveden s djecom. No, ukoliko se pokaže da bi ta situacija mogla štetiti djeci, moguće je donošenje drugačije presude.

  • +3
Kim Kardashian Izvor: EPA / Autor: NINA PROMMER

Nakon podnesenog zahtjeva za razvod u Kaliforniji, nijedna strana ne može odvesti djecu (izvan države) bez dopuštenja drugog roditelja. Upravo je to često problem kod slavnih osoba koje zbog prirode svog posla redovito putuju i sa sobom žele povesti svoju djecu.

Kad oba roditelja imaju izuzetno visoke prihode, pregovaranje o naknadama za uzdržavanje djece može biti poprilično bizarno, no očekuje se da Kim i Kanye neče krenuti tim putem, prvenstveno zbog lošeg publiciteta, smatraju stručnjaci.

Nekretnine u Kaliforniji: 78 milijuna dolara

Nakon kupnje kuće u Calabasasu, u Kaliforniji, u vrijednosti 40 milijuna dolara, Kim i Kanye navodno su potrošili 20 milijuna dolara na njezinu obnovu. Luksuzna kuća na imanju veličine 4,5 hektara ima hodnicke posebno dizajnirane da izgledaju poput špilje, dva bazena i vinograd, a samo jedan sudoper koštao ih je 30.000 dolara.

Par također posjeduje tri susjedna imanja, kao i zemljište u blizini Palm Springsa u Kaliforniji, kupljeno 2020. godine za 6,3 milijuna dolara.

'Kim pokušava natjerati Kanyea da joj preda kuću Calabasas...', rekao je izvor za portal Page Six. 'Ona posjeduje zemlju i pripadajuće parcele oko kuće, ali Kanye posjeduje samu nekretninu', dodao je izvor blizak paru. To bi moglo dodatno zakomplicirati nagodbu.

Zaručnički prsten: 1,3 milijuna dolara

Prema predbračnom ugovoru Kim nakon razvoda dobiva sve darove koje joj je Kanye poklonio, uključujući njezin zaručnički prsten Lorraine Schwartz od 15 karata, za koji se tvrdi da vrijedi oko 2 milijuna dolara. Mnogi ovaj prsten pogrešno zamijenjuju s drugim prstenom od 4,5 milijuna dolara, koji joj je ukraden u Parizu.

Tijekom godina Kanye je svojoj supruzi poklonio najmanje 350.000 dolara vrijedne Cartierove narukvice, torbu Hermès Birkin koju je naslikao umjetnik George Condo te još jednu koju je oslikala njihova kći North, kao i dijamantnu choker-ogrlicu na koju je potrošio milijun dolara. Tu je i Mercedesov terenac vrijedan više od 227.000 dolara i još štošta drugo.

Kanyeovo poslovno carstvo: Oko 5 milijardi dolara

Kanye je počeo dizajnirati tenisice 2009. godine, a ubrzo se proširio i na odjeću. Marka Yeezy je fenomen, obzirom na prodaju koja je prošle godine bilježila 1,5 milijardi dolara. 100-postotni je vlasnik svoje tvrtke. U lipnju je najavio desetogodišnji ugovor s Gapom te je tada tvrdio da neto vrijednost njegove tvrtke iznosi 5 milijardi dolara. Nije poznato je li Kim vlasnik udjela njegova biznisa.

Reper je objavio devet albuma tijekom 17 godina putem Roc-a-Fella Recordsa. Iako je album obećao 2020. godine, tada je to odbio, tvrdeći da je njegov ugovor oblik 'modernog ropstva'.

Prema dokumentima koji su procurili u javnost, Kanye je plaćen 11 milijuna dolara za album 'Yeezus' iz 2013. te 6 milijuna dolara za album 'The Life of Pablo' iz 2016. godine.

Također posjeduje vlastitu diskografsku kuću G.O.O.D. Music koju je osnovao 2004. godine.

Kanyeov ranč u Wyomingu: 30 milijuna dolara

Kanye je 2019. godine potrošio 14 milijuna dolara na ranč u Codyju u državi Wyoming. Odobreno mu je graditi kuću od 4.830 kvadratnih metara s podzemnom garažom, no uskraćena mu je dozvola za izgradnju amfiteatra.

Kanye već neko vrijeme živi na ranču, odvojen od svoje obitelji, nakon što je u srpnju pokrenuo svoju Twitter bitku protiv Kim i njezine obitelji. Fanovima je tada priznao da već neko vrijeme razmišlja o razvodu od supruge, a njezinu je majku nazvao 'Kris Jong-Un' te cijelu njenu obitelj optužio da ga žele smjestiti u psihijatrijsku ustanovu.

Kanye također posjeduje ranč od 15 milijuna dolara u Greybullu u državi Wyoming te skladište u Codyju. Nije poznato nalazi li se ime slavne Kardashianke na vlasničkim listovima spomenutih posjeda.