MATTHEW MCCONAUGHEY

Bio je stari holivudski neženja koji nije ni sanjao o braku dok mu u život nije ušla lijepa Brazilka

25.09.2023 u 06:08

Bionic
Reading

Iako je prvenstveno profesionalni glumac, i to jedan od najtraženijih u Hollywoodu, miljenik milijuna žena diljem svijeta pokazao se i kao odličan spisatelj. Njegova prva knjiga ovih dana obilježila je nevjerojatan uspjeh - punih 100 dana nalazi se na listi najprodavanijih New York Timesa. Iako je tijekom godina postigao puno toga, uvijek je smatrao da može bolje, stoga od njega možemo očekivati još više u budućnosti

Kada je počeo pisati autobiografiju ‘Zelena svjetla’, holivudski glumac Matthew McConaughey vjerojatno se nije ni u najluđim snovima nadao da će ona postati bestseler. Njegova priča inspirirala je milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i lekcijama o životu punom zadovoljstva, zahvaljujući čemu je već punih 100 tjedana jedna od najprodavanijih knjiga na listi New York Timesa.

Oskarovac u prvi je plan stavio dječaka iz radničke obitelji, odgojenog u katoličkom duhu, koji je imao kompleksan odnos s roditeljima, bio zlostavljan u tinejdžerskoj dobi te koji je nakon brojnih kriza i duhovnih traganja uspio ostvariti svoj san u glumi.

Književni prvijenac slavnoga glumca, koji je karijeru započeo ulogama u romantičnim komedijama, a poslije glumio u nagrađivanim filmovima kao što su 'Dobri dileri iz Dallasa' i 'Interstellar' te HBO-ovoj seriji 'Pravi detektiv’, osvojio je sve, ali i potakao ga da 2019. postane profesor na Sveučilištu Teksasa u Austinu.

  • +8
Matthew McConaughey Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Priču o svom životu započeo je pišući o majci, a potom o nasilnom ocu, koji je svojim rukama mogao ‘ozljeđivati, ali i ozdravljivati’ i koji je umro od srčanog udara dok je vodio ljubav s njegovom majkom - ženom s kojom se tri put vjenčao i dva puta razveo.

Rođen je kao Matthew David McConaughey 4. studenog 1969. godine u gradiću Uvaideu u Teksasu, u braku bivše odgajateljice u vrtiću i spisateljice Mary Kathleen te Jamesa Donalda McConaugheyja, koji je vodio posao opskrbe naftovodima, a u mladosti je igrao za sveučilišne nogometne momčadi. Iako je draftom odabran da igra u NFL-u, nikada nije zaigrao u službenoj ligi, a upravo je zbog toga vjerojatno i bio bijesan na sve oko sebe.

Osim Matthewa, imali su dvojicu starijih sinova, Michaela i Patricka, kojeg su posvojili. Michael je, baš poput mlađeg brata, postigao veliki uspjeh, obogativši se raznim investicijama, a sudjelovao je i u CNBC-jevoj dokuseriji ‘West Texas Investor Club’.

Kao 15-godišnjak prošao je teško iskustvo seksualnog zlostavljanja, no u knjizi nije želio otkriti previše detalja o tome, niti otkriti kako je do toga došlo. ‘Kad sam imao 15 godina, prvi sam put bio ucijenjen da imam spolne odnose s nekim. Bio sam uvjeren da ću završiti u paklu nakon smrti zbog spolnih odnosa prije braka. Danas se samo nadam da to nije istina’, napisao je u knjizi i potom otkrio da je samo tri godine kasnije doživio drugi slučaj seksualnog iskorištavanja.

‘Seksualno me zlostavljao muškarac kad sam imao 18. Držao me onesviještenog u stražnjem dijelu svog kombija’, napisao je, ne otkrivši ništa više. Ono što je sve zaprepastilo je da je ta stravična iskustva okarakterizirao kao pozitivna i nazvao ih ‘ožiljcima koje je zadobio jašući rodeo ljudskog života’ te tvrdeći da zbog toga nije traumatiziran. ‘Nikada se nisam osjećao kao žrtva. Imam mnogo dokaza za to da se svijet urotio da me učini sretnim.’

Zbog srednje škole 1980. se preselio u Longview, a šest godina kasnije odlučio se na drastičan potez te se odselio u Australiju misleći da će pohađati srednju školu u Sydneyju. Umjesto toga, završio je u Warnervaleu u Novom Južnom Walesu, gdje se školovao, ali i radio kao pomoćnik odvjetnika, ali i na šalteru banke. Vrativši se u SAD, upisao je fakultet na Sveučilištu Teksasa u Austinu, gdje je postao član bratstva Delta Tau Delta. Diplomirao je 1993. i stekao diplomu inženjera za radio, televiziju i film.

Njegov prvotni plan bio je da upiše Southern Methodist University, no jedan od braće rekao mu je da će školarina za taj privatni fakultet financijski uništiti njihovu obitelj. Iako je isprva namjeravao biti odvjetnik, shvatio je da zapravo i nema želju postati to.

Početak u zabavnoj industriji za njega nije bio nimalo lagan. Nakon što mu je agent rekao da mora prestati gristi nokte, počeo je tražiti reklame u kojima bi njegove ruke bile u prvom planu. Televizijske reklame krenuo je snimati početkom 90-ih, potom se pojavljivati u videospotovima, a onda su krenule i filmske uloge.

No ništa od toga u počecima nije bilo financijski isplativo, pa se zaposlio kao konobar u baru u kojem je bio jedini bijelac. S vlasnikom se zbližio te su i dandanas dobri prijatelji.

Da je slava u njegovom slučaju bila dvosjekli mač, pokazalo je i to što je na neko vrijeme ‘zamrznuo odnose’ s majkom. Naime ponijela ju je njegova slava do te mjere da čak ni njihovi telefonski razgovori nisu bili ‘normalni’. No najgore od svega bilo je kada je shvatio da su mnoge priče, koje je podijelio samo s njom, završile u vijestima i postale glavna tema tabloida.

Sve to dovelo je do razdora u njihovom odnosu, a McConaughey punih osam godina nije razgovarao s majkom. S vremenom su izgladili stvari, no više nikada to nije bilo kao prije.

Ni skandali ga nisu zaobišli, pa je tako 1999. uhićen, a o svemu je pisao u svojim memoarima. Kako je rekao, bio je kod kuće s otvorenim prozorima, gol, i odlučio se uz dobru glazbu napušiti i opustiti svirajući. U jednom trenutku u kuću su provalili policajci, stavili mu lisice i rekli da je uhićen zbog ometanja mira, posjedovanja marihuane i opiranja uhićenju. Sve ga je to razljutilo, počeo je vikati na policajce i odbio se odjenuti. Izvukao se s kaznom od 50 dolara, ali je zauzvrat krasio sve naslovnice tabloida.

U to vrijeme već je bio velika faca u Hollywoodu, a većinom su mu davali uloge u romantičnim komedijama i to s najljepšim glumicama - od Kate Hudson i Penelope Cruz do Jennifer Lopez, Sandre Bullock i Sarah Jessice Parker. No on nije želio da ga publika pamti samo po takvim filmovima. Iz tog se razloga na punih 20 mjeseci povukao iz javnosti, odbijajući uloge koje nije želio, pa čak i onu koja mu je trebala donijeti zaradu od 14,5 milijuna dolara. Umjesto njega, ulogu u ‘Titaniku’ dobio je Leonardo DiCaprio, a Mark Ruffalo postao je ‘Hulk’.

Čekao je uloge u kojima će se moći dokazati, pa je tako za onu u filmu ‘Gold’ natukao i 20 kilograma, no bezuspješno. A onda je stigla ponuda za ‘Dobre dilere iz Dallasa’, zbog koje je 20 kilograma morao ‘istopiti’, nakon čega je počeo dobivati uloge o kojima je godinama sanjao. Ipak, unatoč mnogim priznanjima i nagradama, čak i osvojenom Oscaru, još uvijek nije snimio film koji bi postigao neviđen uspjeh u kinodvoranama.

Neuspjesi na blagajnama nisu umanjili moju ljubav prema glumi. Ako išta, učinili su me još predanijim poslu… U svojoj sam karijeri bio više od zabavljača, bio sam glumac, umjetnik. I to me zadovoljilo’, napisao je u memoarima.

Kada je o privatnom životu riječ, McConaughey ima podulju listu glumica s A liste, s kojima bi ljubav preselila s ekrana u privatni život. Sandra Bullock, Patricia Arquette i Penelope Cruz samo su neke od njih, a onda je 2007. upoznao brazilsku ljepoticu Camilu Alves.

‘Dok nisam upoznao suprugu, bio sam neuhvatljiv.’ Tim je riječima vjerojatno najbolje opisao samog sebe holivudski glumac koji je od 2012. godine u braku s prelijepom brazilskom manekenkom, s kojom ima troje djece. Njihova ljubavna priča i nije baš bila tipična.

Prije negoli ju je sreo McConaughey je bio zločesti holivudski dečko s poprilično dugom listom slavnih žena koje je zaveo. Većinu vremena provodio je tulumareći, a da se takvim životom baš i neće proslaviti, znao je kada je uhićen jer je ometao susjede plešući gol i svirajući bongo.

Nakon što je proveo noć u pritvoru postalo mu je jasno da se mora smiriti, a 15 godina kasnije, kada je imao 44, shvatio je da je upravo to bila prijelomna točka u njegovu životu.

‘Bio sam stari neženja. Uživao sam u životu koji sam vodio, no znao sam da ne mogu tako do kraja’, rekao je McConaughey i dodao da se sve promijenilo kada je upoznao 12 godina mlađu Camilu.

PREPUNE TRIBINE

Finale US Opena nisu propustile ni brojne poznate face; pogledajte tko je sve bio

Pogledaj galeriju

Par se upoznao 2006. godine, a gdje drugdje nego u noćnom klubu na Sunset Bulevardu. McConaughey je tada imao 37, a Camila Alves 24 godine. Kako je kasnije priznala, kada ga je vidjela, nije imala pojma da je riječ o slavnom glumcu jer se skrivao iza predimenzionirane brade i velikog šešira. Priznaje, u njihovu slučaju nije bilo riječi o ljubavi na prvi pogled, no McConaughey nije nikada krio da je bio opčinjen njezinom ljepotom.

Dok je spravljao margarite za svoje prijatelje, među kojima je bio i bivši biciklist Lance Armstrong, krajičkom oka 'snimio' je atraktivnu crnku. Sjela je nasuprot njega, a on je svim silama pokušao privući njezinu pažnju. Nakon što nije uspio, ustao je, odšetao do nje i zamolio nju i njezine prijateljice da se pridruže njegovom društvu.

CAMILA ALVES

Inspirirajte se western stilom: Ove čizme baš uvijek dobro izgledaju uz traperice

Pogledaj galeriju

Razgovor, u kojem je ona govorila materinjim portugalskim, a on se rukama i nogama služio španjolskim, odužio se i zapravo su od upoznavanja postali nerazdvojni jer su završili tulumareći s prijateljima u njegovu domu. Kada je pokušala otići, on ju je uvjeravao da je prekasno za to i da prespava u gostinjskoj sobi. Iako je pristala, da je ponovno vidi, McConaugheyju je trebalo dosta nagovaranja, no na kraju je uspio. U potpunosti ju je osvojio svojim kulinarskim sposobnostima.

’Na prvi službeni spoj otišli smo tri dana kasnije i znao sam od tada da je ona jedina s kojom želim ići na spojeve, niti s jednom drugom. I tako se osjećam posljednjih devet godina’, izjavio je svojedobno.

Ipak, ta ljubav nije ih navela, poput nekih slavnih parova, da je ozakone vjenčanjem na brzaka. Dapače, do same prosidbe prošlo je čak pet godina. Zaručili su se 2011., a već godinu kasnije održano je vjenčanje u Teksasu, u kojem žive, na privatnoj katoličkoj ceremoniji, kojoj su prisustvovali obitelj i prijatelji, ali i njihovo dvoje djece - sin Levi, rođen 2008. godine, i kći Vida, rođena 2010. Četveročlana obitelj u prosincu 2012. dobila je još jednog člana, sina Livingstona, a Camila i McConaughey svim se silama trude sačuvati djecu od interesa medija i znatiželjne javnosti.