DESETLJEĆA SUKOBA

Bespoštedna borba za novac među nasljednicima Walta Disneyja još uvijek traje

19.10.2023 u 06:05

Bionic
Reading

U listopadu ove godine Disney slavi 100. rođendan. To znači da su punih sto godina generacije i generacije djece, ali i odraslih, pratili priče o princezama, vilama i ostalim junacima. I dok je cijeli svijet uživao u nasljeđu legendarnog Walta Disneyja, time se ne mogu pohvaliti članovi njegove obitelji jer su već godinama u sukobu, želeći se dokopati svog dijela kolača

I dok u Disneyjevim filmovima uvijek znamo da nas čeka sretan kraj, to se ne bi moglo reći za živote nasljednika legendarnog Walta Disneyja, koji je svijetu darovao svoju bogatu maštu i ostavio u nasljeđe nešto puno vrednije od novca. Ostavio nam je bajke o princezama, vilama i ostalim junacima uz koje su odrastale generacije i generacije djece u posljednjih sto godina.

A da je znao kako će njegov golem uspjeh, i bogatstvo koje je zahvaljujući tome stekao, utjecati na živote njegovih potomaka, vjerojatno bi napravio nešto da bi spriječio katastrofu. Iako je preminuo davne 1966. godine, bitka za njegovo nasljedstvo i dalje traje, a vodi se i nekoliko sudskih sporova.

No krenimo redom i razjasnimo obiteljsku situaciju te predstavimo njegove nasljednike. U braku s Lillian, Disney je imao dvije kćeri, Diane i Sharon Mae, koju su posvojili.

Starija Diane udala se za Rona W. Millera i s njim dobila sedmero djece. Od samog je početka odlučila da ne želi biti izložena medijskoj pozornosti samo zato što je kći slavnog Disneyja. Sreću je pronašla u vinskoj industriji, a upravljala je i nevladinom organizacijom Walt Disney Family Museum, odgovornom za očuvanje kulturne ostavštine njezina oca. Preminula je 2013. godine u svom domu u Kaliforniji.

S druge strane, mlađa Sharon Mae bila je udana za Roberta Browna, i baš kao što su Walt i Lillian njoj pružili šansu, isto je odlučila napraviti ona sa suprugom, pa su posvojili djevojčicu Victoriju. Prema pisanju Hollywood Reportera, Victoria je bila ovisna o drogi i kocki do te mjere da je u dnevno u kasinima diljem Las Vegasa gubila po 5000 eura. Njezin razuzdan način života doveo ju je do raznih ispada, pa je tako osamdesetih godina prošlog stoljeća morala platiti štetu koju je napravila u jednoj od kabina na Disneyjevom kruzeru. Preminula je 2002. u dobi od 36 godina.

Nakon što je propao njezin brak s Brownom, Sharon Mae sreću je pronašla s milijunašem Billom Lundom, s kojim je 1970. dobila blizance Brada i Michelle. Brat i sestra imali su problema s učenjem, a ne želeći da i oni krenu putem starije sestre i završe kao ovisnici, Sharon Mae, koja je preminula 1993. godine od karcinoma dojke, donijela je odluku da će njihovim novcem upravljati troje povjerenika - suprug, sestra i agent za nekretnine. Oni su, po njezinoj odluci, morali im dati po 20 milijuna dolara kada napune 35, 40 i 45 godina.

Zašto se odlučila na to? Jednostavno, željela je da postanu zreli i financijski odgovorni. Ipak, zbog jedne klauzule u ugovoru, povjerenici, koji su za svoju ulogu svake godine primali iznos od milijun dolara, željeli su okrenuti situaciju u svoju korist, pa su čak tvrdili da je Brad mentalno poremećen dok je Michelle preživjela prsnuće aneurizme.

Ono što je najtragičnije od svega to je da je svoju djecu želio iskoristiti njihov otac jer se u međuvremenu opet oženio i cijelo vrijeme tražio je način da se dokopa nasljeđa. Na sreću, 2012. Michelle se uspješno oporavila te je nakon pravne bitke napokon dobila financijsku neovisnost. Brad je također tužio oca, no izgubio je slučaj na sudu.

A ono što je malo ljudima poznato to je da je u svojim poslovima Walt Disney imao neprocjenjivog partnera, brata Roya O.-a, koji je bio zadužen za financijsku i komercijalnu stranu. Njegov sin Roy E. nastavio je obiteljsko nasljeđe te je uspio povećati bogatstvo svojim mudrim ulaganjima i odlukama.

Da sve ne bi bilo idealno, za to se pobrinula unuka Roya O.-a, Abigail, koja je uvijek tvrdila da je Disneyjev novac uprljan kapitalizmom i radnom eksploatacijom, o čemu je govorila u svojim dokumentarcima 'The American Dream' i 'Other Fairy Tales'. Posljednjih godina oštro je napadala aktualnog izvršnog direktora kompanije Boba Igera, optuživši ga da uništava dušu tvrtke i podvrgava je procesu hiperproduktivnosti.