TRAJE TRI GODINE

U igri je skoro milijardu eura: Svatko želi dobiti svoj dio kolača od nasljedstva Pierrea Cardina

06.10.2023 u 06:05

Bionic
Reading

Slavni dizajner, da je živ, ove bi godine proslavio 100. rođendan, a ni tri godine nakon njegove smrti njegov imetak nije razdijeljen

Veliku obljetnicu, 80. rođendan i 50 godina i više nego uspješne karijere, Pierre Cardin proslavio je u svibnju 2003. u Palais Bulles u Théoule-sur-Meru. Riječ je tek o jednoj u nizu nekretnina koje posjeduje, a kupio ju je dvanaest godina ranije.

Danas, tri godine nakon njegove smrti, nasljednici su u svađi zbog čega drugoga nego njegova nasljedstva. Budući da je riječ o vrlo velikom imetku, bez ijednog centa duga, ne treba čuditi da je svatko želio dobiti svoj dio kolača, a najgore od svega je to što Cardin prije smrti nije napisao službenu oporuku, čime bi danas mnogima skratio muke.

Točnije, skratio bi muke za 22 nasljednika koji tvrde da imaju pravo na svoj dio kolača. Budući da se slavni francuski dizajner nikada nije ženio ili imao djecu, pa nema izravne potomke, a njegov životni i poslovni partner Andre Oliver umro je prije njega, djeca njegovo dvanaestero braće i sestara odlučila su se okoristiti slavnim i bogatim prastricem.

O svojoj smrti i tome kome će što ostaviti nije nikada razmišljao. ‘Što će biti nakon što umrem? Ne razmišljam o tome. Nisam ništa organizirao! Ništa!’ izjavio je 2020. godine, samo nekoliko mjeseci prije smrti.

Zaraza covidom uvelike je oslabila njegov organizam, no ne i volju za životom. U tim trenucima, tada 98-godišnjak, uvelike je razmišljao kako će za svoj 100. rođendan organizirati veliku zabavu.

Unatoč ‘klimavim nogama’, Cardin je svakog dana odlazio u svoj ured u sakou i kravati te s udobnim tenisicama na nogama. Znao je sve što se događa, pratio je sva zbivanja i dogovarao nove poslove. Svakog petog u mjesecu potpisivao je plaće, a tek bi u popodnevnim satima odlazio na kratki odmor.

Kada više stvarno nije mogao, na mjesto generalnog direktora postavio je pranećaka Rodriga Basilicati-Cardina, unuka starijeg brata Erminija, no on je tamo zapravo bio tek figura - o svemu je i dalje odlučivao sam Cardin.

Posao je odrađivao na svoj dobro znan, staromodni način, dajući jasno do znanja pranećaku, ali i 80-ero zaposlenika da se njegovim odlukama ne protive. Upravo zbog činjenice da ga je prastric stavio na tu poziciju, danas 52-godišnji Basilicati-Cardin, koji sebe smatra jedinim nasljednikom carstva, u otvorenom je sukobu s više od dvadeset nećaka, nećakinja, pranećaka i pranećakinja Pierrea Cardina.

Upravo zbog toga oni su se udružili i putem odvjetnika Jean-Louisa Riviere podigli tužbu, želeći osporiti Basilicati-Cardinu pravo na cjelokupno nasljedstvo.

Javnost s druge strane ne smatra ga osobom koja bi se okoristila prastričevim imetkom, naglašavajući da je on fino odgojen, skroman i diskretan, ali i vrlo ambiciozan.

Svoju odanost Cardinu dokazao je još kao 25-godišnjak, kada je odlučio provjeriti papire oko kupovine tvrtke koja proizvodi mineralnu vodu. Tada je uočio nelogičnosti, ali i prevaru koju je Cardinov partner pokušao odigrati. Na kraju je sve to potvrdio, shvativši da ga je time prastric zapravo iskušavao.

'Testirao me! Iskušavao me do samog kraja i to u svim područjima', prisjetio se, ali i toga da je prastrica upoznao tek kada su mu bile 24. Svoje djetinjstvo proveo je svirajući klavir, a onda ga je Cardin 'uzeo pod svoje' i doveo u Veneciju. Basilicati-Cardin je bio kao njegova sjena, učeći francuski, što mu se naknadno pokazalo najboljim ulogom u budućnost.

On inzistira na tome da je on jedini zakoniti nasljednik, odnosno onaj kojeg je Cardin odredio jer službena oporuka nikada nije pronađena. Želi zadržati vlasništvo nad tvrtkom te voditi poslovanje, ali i pokazati svoju kreativnu stranu. U toj nakani podržavaju ga braća i sestre, a nasuprot njih nalazi se 19-ero drugih rođaka koji žele da se tvrtka proda i novac razdijeli među njima.

Četvero od njih - Patricia, Laurence, Regine i Marie-Christine, djeca Cardinove sestre Giovanne - čak ga je optužilo za kriminalne radnje, među kojima su zlostavljanje i krivotvorenje. ‘Tužno je da je kuća danas u takvom stanju. Sve je tako ružno’, rekao je drugi Cardinov nećak Louis Cardin-Edwards, a koji je i sam radio u praujakovom studiju punih 20 godina. Otkaz mu je dao upravo Basilicati-Cardin, samo nekoliko dana nakon Cardinove smrti.

No nije ‘na bubnju’ samo slavni brend, već i niz nekretnina koje je dizajner kupovao tijekom godina. Među njima su zgrade i stanovi u blizini Elizejske palače, gdje se nalazi sjedište tvrtke, ali i njegov dom. Posjedovao je i mlin u Normandiji, stan na Petoj aveniji u New Yorku, palaču iz 13. stoljeća u Veneciji, u kojoj je živio i Casanova, potom dvorac iz 17. stoljeća, ali i avangardnu palaču na Azurnoj obali.

‘Začudilo me što obitelj želi dio nasljedstva jer je moj praujak jednom rekao kako želi da tvrtka nastavi s radom, a ne da je naslijedi obitelj’, rekao je Louis Cardin-Edwards. Zanimljivo je da on svoj dio kolača ne želi, iako je njegova majka Marie-Christine jedna od četiri sestre koje tuže Basilicati-Cardina. ‘Moj praujak je uvijek govorio da ne razumije koncept obiteljskog nasljeđivanja. Bio je protiv toga. Rekao mi je da nakon što umre ne želi nikakve svađe u obitelji, da ne bogatimo odvjetnike!’

No, kako kaže, Cardin nije želio ni razmišljati o tome što će biti jednog dana kada ga ne bude, jer nije mogao ni zamisliti da će ga itko ikada zamijeniti. Upravo zbog toga uvijek je odgađao odlaske kod javnog bilježnika da bi napisao oporuku.

Basilicati-Cardin se i dalje poziva na navodnu oporuku napisanu 10. studenog 2016. godine, a koju je pronašao prošle godine u pariškom stanu Pierrea Cardina te u njoj stoji da je on jedini nasljednik svog carstva.

‘Moja posljednja želja je da svog nećaka Rodriga Basilicatija učinim nasljednikom svog bogatstva i imovine: zgrada, nekretnina, gotovine i autorskih naknada, budućnosti brenda, bankovnog salda… i poništim time svaku drugu oporuku. Na njemu je da podijeli to mojoj obitelji i osoblju’, navodno stoji u oporuci potpisanoj s PC.

U tužbi, koju su podnijele četiri sestre, ta se oporuka odbacuje jer nije pronađena nakon Cardinove smrti, kada se popisivao inventar pokojnog dizajnera, a osim toga, on se navodno uvijek potpisivao punim imenom i prezimenom, ne inicijalima, kako je stajalo na oporuci.

Zbog toga ne čudi da ju je sud odbacio u ožujku ove godine, a u međuvremenu se pojavila još jedna oporuka, i to iz 2013. godine, u kojoj je popisano kome ide koja nekretnina, a kome nakit, bankovni računi i slično. Iako je potpisana i datirana, nije ovjerena kod javnog bilježnika, stoga se čeka hoće li je sud prihvatiti ili ne.

Bilo kako bilo, imovina čija se vrijednost procjenjuje na iznos između 800 milijuna i milijardu eura nije ni najmanje mala, stoga ne treba očekivati da će itko samo tako lako odustati od nauma da dobije svoj dio. Braća i sestre Pierrea Cardina danas su mrtvi, baš kao i on, a u borbi za nasljeđe ostaju nećaci i nećakinje te njihova djeca. Tko će u konačnici profitirati, tek ćemo doznati.