NOVI ISTUP

Annette Bening: 'Žene su poput političara - uvijek misle da moraju biti simpatične'

15.12.2023 u 06:01

Bionic
Reading

Annette Bening imala je 30 godina kada je uspjela u Hollywoodu, da bi onda čitavo desetljeće provela u intervjuima razgovarajući ne o svojoj karijeri, već o braku s Warrenom Beattyjem. Ova 65-godišnjakinja nedavno je s Jodie Foster glumila u impresivnom biografskom filmu o Diani Nyad i njezinoj odluci da u šezdesetim godinama napokon ostvari svoj san i prepliva dionicu od Kube do Miamija

Uloga plivačice na duge staze Diane Nyad u Netflixovom biografskom filmu 'Nyad' savršeno je legla legendarnoj glumici Annette Bening. Ona je toliko uvjerljivo portretirala plivačku legendu da u trenucima uistinu imate osjećaj da je to njezina priča, a ne tek nešto što treba ispričati.

Za one koji nisu gledali film, riječ je o istinitoj priči o ženi koja je 1978., sa samo 28 godina, pokušala plivati od Kube do Floride. Nakon više od 54 sata u moru, meduze koje su joj se našle na putu dovele su do toga da je bila prisiljena prekinuti svoju akciju. Nakon toga se umirovila, no 32 godine kasnije odlučila je ostvariti svoj djevojački san.

Nyad | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Krenula je s treniranjem za drugi pokušaj, tijekom kojih su joj ponovno život zagorčale kubomeduze, red iznimno otrovnih morskih životinja iz porodice meduza. No na kraju je ipak uspjela, a uspjela je i Bening s toliko uvjerljivom izvedbom da je očarala i one koji ne vole ovakvu vrstu filmova.

Ulogu je prihvatila jer je smatrala da je u pitanju odlična priča, no, priznaje, ni u jednom trenutku nije pomislila da će prihvaćanje značiti i da će ona biti ta koja će plivati i biti u kupaćem kostimu. Kako bi se što bolje pripremila, godinu dana trenirala je s olimpijkom Radom Owen, a u tom procesu toliko se zaljubila u plivanje da ga i dalje prakticira.

'Kada su žene kompleksne i 'teške', naša mjerila da ih prihvatimo uvelike se razlikuju. To je nešto poput političara - uvijek postoji osjećaj da oni moraju biti simpatični. Postoji ta kvaliteta koju žena mora imati, a koja nije prijeteća i ugodna je. Ili to ili moraju biti iznimno konzervativne, poput Margaret Thatcher. Možemo prihvatiti ženu ako je konzervativna, jer ideja o liberalnoj ženi puno je strašnija', istaknula je Bening.

Annette Bening Izvor: EPA / Autor: CLAUDIO ONORATI

Kada govori o svojoj karijeri, kaže da joj se sve jednostavno dogodilo, iako nije odrasla okružena kazališnim daskama i glumcima. Isto tako, nikada nije imala neugodna iskustva s utjecajnim filmašima, što je u intervjuu za Guardian objasnila riječima: 'Uvijek sam osjećala da se prema meni odnose s puno poštovanja - možda zato što nisam bila dijete kada sam napokon ušla u šoubiznis.'

Ono po čemu se razlikuje od kolegica je i to što nikada nije 'pala pod utjecaj Hollywooda' te odlučila kirurškim putem i raznim estetskim zahvatima 'zaustaviti godine'. Svjesna je tog pritiska oko sebe, no ona sama time se nije nikada zamarala. Kaže da je razlog vjerojatno u tome što je započela karijeru u kazalištu, gdje, smatra, nije ni najmanje bitno kako izgledaš, već koliko si dobar glumac.

Inače, nakon rođenja prvog djeteta, Bening je na punih 15 godina ostavila karijeru po strani, posvetivši se majčinstvu, a dok je ona odgajala djecu i brinula se o kućanstvu, Warren Beatty nastavio je graditi karijeru te je osvojio brojne nagrade struke.