prva vokalistica Novih fosila

Prošlo je 25 godina od smrti nevjerojatne pjevačice srebrnog glasa

27.08.2017 u 09:36

Bionic
Reading

Ovog vikenda se navršava 25 godina od smrti jedne od najpopularnijih pjevačica na prostorima bivše Jugoslavije, Đurđice Barlović. Preminula je od posljedica srčanog udara, a njezin glas i pjesme koje je izvodila zauvijek će ostati u sjećanju

Njen prepoznatljiv glas i lik su ostali urezani u sjećanju generacija koje su krajem 70-ih i početkom 80-ih s nestrpljenjem čekali izlazak svake slijedeće ploče Novih fosila.

Đurđica je rođena 1950. u Splitu, a od rane mladosti je pokazala zanimanje za glazbu. Prvi pjevački nastup imala je već s 13 godina na natjecanju 'Djeca pjevaju'. Često je pjevala u programima Tribine mladih uz VIS 'Batali', ali svoj najveći glazbeni uspjeh ostvarila je dolaskom u Nove fosile, grupu koja je nakon dolaska skladatelja Rajka Dujmića i  Đurđice postala jedna od najpopularnijih pop grupa na prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon Novih fosila s kojima je snimila pet albuma, Đurđica je odlučila je predahnuti uz supruga i dvojicu sinova. Vratila se pjesmi solo karijerom, a nesreća ju je zadesila kada je pripremala svoj drugi solo album 1992. godine. Preminula je od posljedica akutnog infarkta srca, 26. kolovoza 1992. godine u 18 sati, na Internom odjelu bolnice u Zadru.

'Po njoj su pisane pjesme jer je imala izuzetan raspon glasa. Mogla je, primjerice, bez problema otpjevati sve pa i bas linije. Imala je takozvanu srebrnastu boju glasa koja je vrlo rijetka, a koja je veza između soprana i tenora. Istovremeno je bila vodeći vokal, a imala je karakteristične 's' i 'š' glasove u izgovoru što je osvojilo djecu. Kad je, recimo, govorila neku ozbiljnu i tešku stvar, zbog tog izgovora ljudi su to lakše primili. Ona je olakšavala život kroz način na koji je izgovarala riječi i neka slova što je bilo jako šarmantno i simpatično', izjavio je ranije za tportal Rajko Dujmić.

Đurđica je otpevala neke od najvećih hitova Novih fosila koji se i danas rado slušaju, kao što su 'Da te ne volim', 'Najdraže moje', 'Šuti, moj dječače plavi', 'Saša', 'Plava košulja', 'Tonka'.