TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

10 zanimljivih očeva iz TV serija

13.08.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Prije koji tjedan odabrali smo deset najzanimljivijih televizijskih majki i tom vam prilikom obećali da nećemo zaboraviti ni očeve. Majke su, već smo tada ustanovili, nepresušan izvor nadahnuća za zanimljive likove u televizijskim serijama, no očevi su još veća inspiracija za gomilu komičnih situacija i zato su vrlo često okosnica humorističnih serija. Pročitajte zašto i pogledajte koje smo očeve odabrali kao najsmješnije. Slobodno u komentarima dodajte svoje favorite koje smo izostavili.

Kada je Justin Halpern prije koju godinu na Twitteru započeo evidenciju provala svojeg sedamdesetogodišnjeg oca, nazivajući svoj Twitter feed'Sranja koja izvaljuje moj tata' (Shit my Dad says), i sam se iznenadio kada je u vrlo kratkom vremenu oko tog mini dnevnika komičnih izjava svojega oca okupio milijune sljedbenika i obožavatelja. Televizijski se producenti uopće nisu iznenadili. Oduvijek su znali da očevi kao obiteljske, ali i kulturne ikone imaju golem humoristični potencijal. Justin je najprije svoj tviteraški poduhvat pretvorio u izvrsno prodavanu knjigu, a zatim je po njoj snimljena i TV serija, s Williamom Shatnerom u ulozi blagoglagoljiva oca.

Provale Justinova oca, nažalost, nisu dobro podnijele prijenos u televizijski medij i od prekrasnih, prostačkih, iskrenih i istinski smiješnih izjava njegova oca pod palicom je televizijskih cenzora ostala samo još jedna izraubana obiteljska komedija s blentavim gegovima. Serija 'Shit My Dad Says' nije preživjela niti do druge sezone i zapravo je primjer koji se izdvaja iz onoga što vam se u ostatku teksta spremamo podastrijeti. No sam fenomen Justina Halperna, njegova oca i uspjeha koji je s njegovim provalama požnjeo na društvenim mrežama - jedna su od najboljih ilustracija činjenice da nas očevi i odnosi s njima mogu vrlo lako nasmijati.

Dijelom je to zbog onog starog aksioma o humoru, po kojemu je smiješno sve ono što je istinito i ono što je bolno (pa makar bilo i pretjerano), a odnosi s očevima u velikoj su većini tipičnih zapadnjačkih obitelji uglavnom takvi – problematični, nesavršeni, ponekad bolni i zbog toga idealan materijal za komediju. Zato vam za ovaj produženi praznični vikend donosimo popis nekih od najzanimljivijih, najsmješnijih i najzabavnijih televizijskih očeva. Voljeli smo ih, mrzili, nasmijavali su nas, oduševljavali i ubijali u pojam – nerijetko upravo zato što su nas u svojoj karikiranoj varijanti pomalo podsjećali na nas same – i na naše očeve. Izbor je, dakako, subjektivan. Svoje favorite slobodno dodajte u komentarima.

Homer Simpson iz 'Simpsona'

 

Homerovi biseri


Obitelj Simpsonovih uveseljava nas već više od 15 godina, pri čemu nitko u toj obitelji, uključujući i bebu Maggie, nije ostario ni dana. U slučaju patera familiasa Homera Simpsona, to konkretno znači da je i danas jednako blentav kao i prvoga dana prikazivanja ovoga crtanog serijala za odrasle, da i danas jednako voli krafne kao i u prvoj epizodi, da se i danas bori sa svojim zakletim neprijateljima u likovima magnata Montgomeryja Burnesa, kršćanski orijentiranog susjeda Flandersa, vlastitog oca i još sve sile slikovitih, crtanih čudaka među kojima je sam ipak najveća legenda.

Phil Dunphy iz 'Moderne obitelji'

Najsmješniji otac u seriji koja obiluje smiješnim očevima, Phil Dunphy, jedan je od onih simpatičnih američkih poluluzera koji se trude biti silno cool očevi, ali u tome uglavnom nikako ne uspijevaju. Phil je prekrasno komičan lik jer, za razliku od mnogih drugih očeva na ovome popisu, zapravo i nije previše karikiran, nego u njemu vrlo lako prepoznajemo očeve iz stvarnoga života, pogotovo one koji pripadaju takozvanoj 'generaciji X' – današnjim četrdesetogodišnjacima koji i s buljukom djece, kućom u predgrađu i dosadnim poslom - i dalje misle da su pankeri. Osim toga, Philova borba sa stepenicom koju nikako ne popravlja postala je legenda već za prve sezone prikazivanja 'Moderne obitelji'.

 

Popravit ću tu stepenicu jednoga dana, majke mi preko koljena!


Hal iz 'Malcolma u sredini'

Premda je bez ikakve sumnje beta-mužjak u odnosu na alfa-ženku Lois kojom se oženio, Malcolmov otac Hal jedan je od najkomičnijih likova u seriji 'Malcolm u sredini'. Počevši od njegova odnosa s Lois, stalnoga balansiranja na rubu blagog živčanog sloma, buntovničke prošlosti s piratskom radiostanicom, pa sve do ispada nedoličnog ponašanja svaki put kada mu supruge nema u blizini – Hala volimo i smijemo mu se zato što je humoristična ilustracija svih muških nesigurnosti u modernim obiteljima s jakim matrijarsima poput Lois. A pogotovo je smiješan kada ga napadne jedna od njegovih najgorih fobija…

 

Hal protiv pčele!


Frank Barone iz 'Raymonda'

Raymondov i Robertov otac u seriji 'Svi vole Raymonda' ponosno na čelu nosi titulu tvorca tipične disfunkcionalne američke obitelji i jedna je od najplastičnijih karikatura očeva starije generacije. Kao pravi 'simpatični mrgud', prezire javno pokazivanje svih osjećaja osim prezira, ljutnje, zgražanja i podsmijeha te je u stalnom otvorenom ratu sa suprugom Marie, bez koje, vrlo je jasno, ne bi mogao živjeti ni dana.

 

Najveći hitovi Franka Baronea


Cliff Huxtable iz 'Cosby Showa'

Heatcliff i Claire Huxtable bili su vjerojatno najpopularniji televizijski roditelji osamdesetih i devedesetih, i to ne samo u Americi, nego i diljem svijeta. Pritom je Claire bila pametna, brižna i odlučna majka s uspješnom karijerom odvjetnice, sretnim brakom i kolekcijom kostima nad kojom su slinile sve majke diljem svijeta, a Cliff… eh, Cliff je već bio malo drugačiji. Jednako brižan, omiljen, drag i uspješan, bio je nešto (čitaj: mnogo) nezreliji od Claire, češće je s vlastitom djecom ulazio u sukobe zato što se ponašao otprilike jednako kao i ta djeca i, ukratko, bio je lik u kojem je jedan od najvećih živućih komičara – Bill Cosby – mogao pokazati sav svoj talent i dopadljivost.

 

Kratak tečaj držanja novorođenčeta prema Cliffu Huxtableu


 Al Bundy iz 'Bračnih voda'

Ako je Cliff Huxtable bio glavna pozitivna očinska figura televizijski osamdesetih, onda je Al Bundy bio njegov antipod u devedesetima. Pravi obiteljski antijunak, Al je svojim ponašanjem gotovo ispunjavao sva zloglasna obećanja svojega anatemiziranog prezimena (jedan od najgorih serijskih ubojica u američkoj povijesti prezivao se Bundy), ali je pritom bio i neizmjerno smiješan. Njegovi dueli s lijenom i frivolnom suprugom Peggy, priglupom, ali prelijepom i omiljenom kćeri Kelly te sinom-luzerom Budom uveseljavali su nas i zgražavali punih deset godina, a Al je postao svetac zaštitnik svih nadrkanih očeva diljem svemira.

 

Psiho-tata u akciji


Martin Crane iz 'Frasiera'

Umirovljeni policajac koji voli pivo, svoj pohabani naslonjač, psa Eddieja, američki nogomet i pecanje na samome početku prve sezone humoristične serije 'Frasier' ulazi u živote svojih visokoobrazovanih sinova, snobova koji vole operu, foie gras, vrhunska vina i Armanijeva odijela – te u njih unosi komični element. Premda su svi likovi u ovoj seriji jednostavno nezaboravni, bez Martina i njegova psa Eddieja, Frasier i njegov brat Niles ostali bi prikraćeni za svu dramu i farsu koja im se u sljedećih jedanaest godina dogodila uz njega. Bez njega im u život ne bi ušla njegovateljica Daphne, bez njega Frasier ne bi bio stalno na rubu mentalnog sloma, bez njega Niles ne bi pronašao pravu ljubav… Pa tko onda ne bi volio Martina?

 

Uvrnuta obiteljska priča prema Martinu Craneu


Frank Costanza iz 'Seinfelda'

Serenity now! Tko bi mogao zaboraviti genijalnog Jerryja Stillera u ulozi oca Georgea Costanze? Čovjek koji, prema riječima vlastitog sina, nosi tenisice i dok pliva u bazenu, svojim najvećim zavodničkim potezom smatra naglo kočenje u automobilu i pružanje ruke prema ženinu poprsju da bi se zaustavila njezina putanja prema vjetrobranu, čovjek koji je morao proktologu zbog figurice Jerryja načinjene od tjestenine fusili i čovjek koji govori korejski pa špijunira Elianine manikirke koje je ogovaraju - jedna je od najbriljantnijih televizijskih očinskih karikatura. Frank Costanza jednostavno je neponovljiv.

Frank Costanza i teorija seksa u kokošinjcu

 
Charles Bing / Helena Handbasket iz 'Prijatelja'

Vjerojatno najbizarniji očinski lik na ovome popisu. Chandlerov otac u seriji 'Prijatelji' transvestit je koji u Las Vegasu nastupa u vlastitom showu pod naslovom 'Viva Las Gaygas', a za davnih je dana na sinova plivačka natjecanja dolazio odjeven kao Carmen Miranda. Izvor je brojnih Chandlerovih neuroza, ali ga ipak voli i na kraju mu dolazi na vjenčanje (vidi isječak s YouTubea). Mali tračerski štiklec: Chandlerova je oca u seriji 'Prijatelji' igrala poznata glumica Kathleen Turner. Matthew Perry, koji je igrao Chandlera, navodno je i dan-danas zbog toga zove 'tata'.

 

Nemaš li možda malo previše penisa, Charles, da bi nosio takvu haljinu?


Nosonja iz 'Smogovaca'

I mi tatu za trku imamo! Dadin otac Nosonja definitivno je jedan od najživotnijih komičnih likova u domaćoj omladinskoj seriji 'Smogovci'. Iako se njegova slava ne mjeri u svjetskim razmjerima kao u njegovih prethodnika na ovome popisu, nama je jednako nezaboravan kao i svi ostali pa ga zato ostavljamo kao kockicu šećera za kraj…

 

Nosonjin dvostruki aksl