SEKSUALNA TERAPIJA

Što je to zapravo zdravo u seksu?

  • 02.06.2018 u 20:23

  • Bionic
    Reading

    S obzirom na nebrojene dobrobiti seksa na zdravlje, čini se kako bi bilo važno da nam razne upute oko brige za vlastito zdravlje sadržavaju i više poticaja na regularne seksualne odnose, zaključuje u svom novom tekstu seksualna terapeutkinja Tanja Jurin

    Seksualna aktivnost neupitno je povezana s fizičkim, ali i psihičkim zdravljem. No, iako znamo da seks nije nezdrav, malo ljudi će znati reći što je to zapravo zdravo u seksu. Novija istraživanja pokazuju da u odnosu na prije 10-ak godina parovi danas imaju manje seksualnih odnosa. Kada bi možda bili upoznati s blagotvornim efektima seksualnih aktivnosti na zdravlje, možda bi brojni umjesto gledanja televizije uvečer, odabrali baš seks. Pokazalo se da postoji više mehanizama kako seks s partnerom/icom pomaže sačuvati ili unaprijediti zdravlje.

    Učestaliji seksualni odnosi povezani su s boljim nošenjem sa stresom. U jednom zanimljivom istraživanju dobiveni su nalazi da muškarci i žene koji su tijekom dvotjednog razdoblja imali učestale seksualne odnose imaju manje povećanje krvnog tlaka u stresnoj situaciji.

    Seksualna aktivnost koja se odvija 1-2 puta na tjedan unaprjeđuje imunitet. Oni koji imaju regularne seksualne odnose imaju značajno više razine imunoglobulina A (IgA). S druge strane treba imati na umu da se u seksualnoj aktivnosti direktno izlažemo tjelesnim izlučevinama partnera koje mogu sadržavati viruse pa neki stručnjaci ipak tvrde da su bolestima izloženiji seksualno aktivni u odnosu na seksualno neaktivne osobe.

    Iako nekada može djelovati statično, seksualna aktivnosti može smatra se tjelovježbom. Seks povećava kardiovaskularnu spremnost, snagu, fleksibilnost, ravnotežu, cirkulaciju. Da se zaista i računa kao tjelovježba trebala bi i trajati nešto duže, npr. 30-45 minuta, što bi značilo i gubitak od oko 100 kalorija.

    Seks također unaprjeđuje kardiovaskularnu aktivnost. Iako vlada mit kako je seks opasan za srčane bolesnike, nađeno je da seks zapravo nije povezan sa srčanim udarom. Nakon što se 914 muškaraca pratilo 20 godina, nalazi su pokazali da oni koji su imali 2 ili više seksualnih aktivnosti tjedno imaju manji upola manji rizik od onih koji su seks imali rjeđe od jednom mjesečno. Seks, čini se, preventivno može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnog incidenta.

    Seksualna aktivnost podiže samopouzdanje. Nakon seksualne aktivnosti koja bude zadovoljavajuća osobe imaju bolji osjećaj u vezi sebe, bliskiji su i intimniji s osobom s kojom su imali seksualnu aktivnost te u konačnici povećavaju osjećaj kvalitete života. Nije niti za odbaciti činjenica da se starije osobe koji imaju redovite seksualne odnose procjenjuje između 5-7 godina mlađima u odnosu na one koji imaju rijetke ili uopće nemaju seksualne odnose.

    Seks smanjuje osjećaj boli. Za vrijeme seksualne aktivnosti izlučuje se više oksitocina i endorfina, hormona koji između ostalog pomaže i u smanjenju osjeta boli. Tako za vrijeme i nakon seksa osjećaj boli opada, a istraživanja su pokazala vezu sa smanjenjem glavobolje, boli zbog artritisa, ublažavanja simptoma predmenstrualnog sindroma nakon seksa.

    Značajan veza dokazana je i između seksualne aktivnosti i smanjenog rizika od karcinoma prostate. Nalazi pokazuju da seksualno aktivniji muškarci praćeni tijekom 4 godine imaju manju šansu oboljeti od ove maligne bolesti. Veza proizlazi iz učestalijih ejakulacija koje pospješuju rad prostate.

    Tijekom seksa jača se pubokoksigealni mišić (mišić pelvičnog dna kojim se zaustavlja mlaz tijekom mokrenja). Dokazano je da jačanje tog mišića dovodi do bolje kontrole nad erekcijom i ejakulacijom, pojačava seksualni osjet u vagini, te može pomoći kod teškoća s inkontinencijom.

    Seks unaprjeđuje spavanje. Jedan način djelovanja seksa na spavanje je putem lučenje oksitocina koji pomaže u kvalitetnijem spavanju, ali i svaka tjelovježba pospješuje spavanje pa je i to način na koji se može djelovati na spavanje. Nalazi jedne studije govore kako je 60% osoba iskazivalo bolju kvalitetu sna nakon seksualne aktivnosti s partnerom koja je završila orgazmom.

    Osvrnete li se na nabrojane dobrobiti seksa na zdravlje, čini se kako bi bilo važno da nam razne upute oko brige za vlastito zdravlje sadržavaju i više poticaja na regularne seksualne odnose.

    • +9
    Tanja Jurin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

    O autorici

    Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.