BIKE PATROLA

Znate li što je bicikliona i zašto je rezervirana baš za žene?

25.09.2016 u 08:25

Bionic
Reading

Žene sve više obožavaju vožnju biciklom! No kao i kod auta, pojavio se problem održavanja ljubimca, ovoga puta na dva kotača. Zašto i žene ne bi znale promijeniti gumu ili zategnuti lanac isto tako dobro kao 'veliki biciklisti' iliti njihovi dečki, prijatelji ili muževi. Bicikliona je baš bio dobar događaj za nježniju bike populaciju, na kojem su biciklistice imale prilike naučiti sve što do sada nisu znale - skinuti gumu s kotača, zakrpati ili zamijeniti zračnicu

Škola biciklizma Zagreb organizirala je zabavno-edukativni bike event u Cvjetnom naselju. Bicikliona je bio dan za biciklistice! Kako im što bolje objasniti, demonstrirati kako se održava bicikl, kako se vrše jednostavni popravci te kako si smanjiti eventualne tehničke probleme!? Cilj je bio što jednostavnije prikazati nježnijoj biciklističkoj populaciji koliko je važno održavanje i poznavanje bicikla kao prijevoznog sredstva odnosno mezimca na dva kotača. Čak i neki komplicirani problemi u vožnji se mogu s lakoćom otkloniti ako ste na to na vrijeme pripremljeni. Naravno, biciklistice su isprobale i uspjele zakrpati gumu, naučiti čistiti lanac, pa i postavljati pitanja.

Biciklionu je predstavio i vodio Vedran Benović ispred Škole biciklizma Zagreb. Nije baš imao lak zadatak. Trebalo je i malo umijeća da nam svima pokaže ono što zna, pojednostavljeno prikaže i ujedno nauči sve koji o naoko sitnim popravcima na biciklu znaju malo ili ništa. Žene su bile u prednosti jer ovo je bilo sve za njih. Tako je ova edukacija zgodno nazvana 'Bicikl i ona'. A tako je i bilo - prionule su one na čišćenje lanca, pa i pranje bicikla. Zapravo su zanimljivi bili svi savjeti i trikovi za održavanje bicikla. Najteže je bilo s gumama, i to s onim vanjskim, koje treba osloboditi iz obruča kotača, kako bi se zračnica mogla odvojiti i potom zakrpati ili zamijeniti.

Održavanje bicikla na prvi pogled izgleda zastrašujuće, a poslije vidiš da ga keficom za zube možeš vrlo lijepo srediti, bar lanac ili sitnije i osjetljivije dijelove. Na njih treba paziti i kada se pere bicikl. Mnogi vole to učiniti visokotlačnim pranjem, ali smo saznali i da nije problem samo u mogućem oštećivanju osjetljivih dijelova, već i laka. Naime, problem je i u tekućini koju rabe praonice, a koje nisu za bicikl. Veliki bajk majstori otkrili su i tajne kako ipak doći do kuće s probušenom gumom ili kako vanjsku gumu vratiti na obruč kada vam to nije išlo zdravom logikom. Tada treba potisnuti vanjsku gumu na obruč na najtežem mjestu, a ne na najlabavijoj poziciji. Ovo je bilo nadasve korisno druženje na pranju, krpanju i čišćenju bicikla.

Inače, ovaj bike događaj bio je prilika da nešto saznamo o samoj školi biciklizma koju vodi poznati biciklist Matija Kvasina i pobjednik utrke Tour of Croatia sa svojim prijateljima i partnerima. Cilj škole je uživati u grupnim vožnjama biciklom kako na cesti tako i u prirodi te saznati kako pravilno tenirati i pripremiti se za biciklističke vožnje ili možda utrke. Naravno, i kako pripremiti sebe i bicikl tijekom jeseni i zime, naučiti pravilno voziti bicikl u prometu, kako pravilno održavati bicikl i sl.