blog pedaliranje

[VIDEO/FOTO] Susret s tajnama Frankopana: Naš bloger prvi je prošao Frankopanskom termalnom rutom i otkrio što bicikliste tamo čeka

  • 24.04.2022 u 10:32

  • Bionic
    Reading

    Frankopanske utvrde i dvorci, te puno rijeka i termalnih izvora bili su odličan povod za osmišljavanje bike rute od Novigrada na Dobri preko Bosiljeva do Toplica Lešće. Naš bloger prvi je prošao 'Frankopanskom termalnom rutom' i prenosi nam dio svojih dojmova. Bio je to susret s poviješću, mističnošću i tajnama Frankopana, Zrinskih i svega onog što se može vidjeti, doživjeti i pa i čuti na ruti prolazeći kroz kraj koji na momentne kao da sam priča i govori o sebi. Na istoimenoj biciklijadi koja će se održati u subotu 30. travnja sa startom u 11 sati u Novigradu na Dobri biti će još prilike za upoznavanje ovog područja oko Duge Rese, Netretića, Bosiljeva i Generalskog Stola. Na biciklistima rekreativcima i svima željnih upoznavanja Hrvatske na dva kotača ovo je idealna prilika da kroz kostimirane ulomke osjete dio života na dvoru, a na dva kotača i ruti dugoj 27 kilometara uz rijeku Dobru provedu dan u prirodi vozeći se kroz polja, šume i vide krajobraz koji je netaknut, kao i mnoga sela koja i danas izgledaju kao stari kašteli, ali iz današnjeg vremena.

    Frankopanski grad u Novigradu na Dobri koji se osokolio nad dolinom Dobre i danas izgleda kao da nas čuva, a zapravo je više atrakcija. U prošlim stoljećima od naleta Osmanlija, ovdje se branila i stvarala Hrvatska, a za današnju modernu državu imaju eto zasluga, uz naravno puk, i naraštaji plemstva Frankopana i Zrinskih. Pa prva pojavljivanja na Habsburškom dvoru krenula su baš odavde i obližnjeg dvorca Bosiljevo, koji izgleda da je stigao iz neke bajke i iz zemlje čudesa. Pomalo nestvaran, iako slabo očuvan i zapušten, i dan danas takav odiše finoćom i davnim vremenima kada se ovdje živjelo, zimovalo i ljetovalo, učilo zapadnom životu. Tako nas je baš jedna generacija obitelji Frankopan prva predstavila na europskom dvoru, kao pjesnike, muzičare, učene ljude i zapravo istovjetne onima koji su bili u vrhu tadašnje monarhije. Tad su nas, kažu povjesničari počeli drugačije doživljavati, a ne samo kao tamo neke koji brane prodor Turaka.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    U takvom okruženju teško se vratiti u današnje doba, ali s bicikla je sve lakše, pa i to. Ako ništa drugo miris bilja i proljeća, te toplina koja dolazi s juga pozitivno djeluje, pa brzo iz već spomenute utvrde u Novigradu na Dobri krenuo sam prema dolini jedan kilometar, laganim spustom, gdje me dočekala već nova poslastica i to kamena. Most na Dobri zadivljuje snagom i ljepotom. Iako sam tek krenuo, već sam morao stati je ovo jednostavno morate fotografirati, razgledati i obići. A lijepi pristup i pitoma Dobra omogućiti će da se ovdje slikate do mile volje i ispod mosta i na njemu.

    Tu se ne zna tko je zeleniji, Dobra, livade ili šuma koja se sve više nadvisuje nad dolinu. Slijedi vrlo lijepih i laganih nekoliko kilometara uz Dobru u pravcu Jarče Polja i poznatog motela Dobra na staroj riječkoj cesti. Inače cijelom rutom ostalog prometa uglavnom nema. Može naići po neki auto ili traktor, tako da prelazak ceste koja ide od Karlovca prema Rijeci je kao dodir sa stvarnošću.

    Bosiljevo Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Narednih skoro petnaestak kilometara su malo zahtjevniji, ali i isprepleteni vizurama koje su očaravajuće. Podloga je cijelim putem asfaltna, a stalno se nižu i kratke uzbrdice i spustovi. Interesantni su visoki borovi, koji ponegdje ima toliko da izgleda kao da ste u nekoj aveniji, a ne na ruti. Pčele lete na sve strane, pa ovdje je sada doslovno sve u cvatu. Vegetacija ovdje malo kasni, ali taman je za prva proljetna buđenja na biciklu. I dulju rekreativnu vožnju poput ove. Na putu je i nekoliko izvora, a ovaj dio puta prema Bosiljevu iako teži, brzo mi prolazi jer se stalno nešto zbiva. Baš ta priroda koja je čas kao u sred Gorskog kotara, a već za koji tren kraj koji je primjeren zagrebačkoj ili karlovačkoj okolici. Vjerojatno i malo klima, a malo jer je kraj manje naseljen, pa u takvim područjima sve izgleda drugačije, divlje i surovije. Zato ova cijela dionica brzo prođe, bome i umori. No, zato će nakon prolaska kroz simpa sela biti lakše. Vodena Draga, Kraljevo Selo ..hm koji nazivi, pa Vrhova Gorica i Bosiljevo. Do ovdje od starta ima ukupno dvadesetak kilometara, a cijela ruta ima ukupni uspon 251 metar i duljinu oko 27 kilometara.

    Dobra i Lešće Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Da je to bila povijesna raskrsnica, pa i međa, ali evo i danas je ovdje najveće čvorište - autocesta u Hrvatskoj za koju su svi čuli. Lijepo je ući u mjesto Bosiljevo i osjetiti dašak civilizacije. Dvorac se uočava pod stijenom, malo skriven u šumi izgleda kao usnula romansa pod mahovinom i obrasla raslinjem najveća tajna na ruti. Svakako zapinju za oko visoki tornjići, a nekada je tu bilo jezero, vrt i mnogo vrijednih uspomena.

    Ovdje je i rođena Ana Katarina Frankopan, koja je mnogo pridonijela drugačijem poimanju hrvatskog naroda na europskim dvorovima. Kasnije je proglašena dijelom 'Urote Zrinsko Frankopanske', pa je i ona poput svog supruga lišena slobode. Suprug Fran Krsto poslao joj je oproštajno pismo .. a poznati je dio 'Navik on živi ki zgine pošteno'. O tim i drugim prilikama na dvoru Bosiljevo saznati će učesnici biciklijade jer će baš na platou dvorca biti dulji odmor i kostimirana Frankopanska predstava.

    Biciklijada koju inače organizira 'Turistička zajednica 4 rijeke', završiti će u šest kilometara udaljenim 'Toplicama Lešće' gdje je termalni izvor tople vode, istoimeni restoran, poznato izletište i toplice. Uz samu rijeku Dobru tu je i slap koji se ispružio sedrama koje zadivljuju i samo sjaje na suncu, biti će kruna događanja, okrepa uz grah ili već štogod prema individualnoj želji gostiju.

    Nakon prijeđenih 27 kilometara ovdje će biti prilike za zabavu i opuštanje, te odmor za dušu i tijelo, koja će dobro doći nakon cjelodnevne aktivnosti na biciklu. Prvomajski vikend na 'četiri rijeke' u Duga Resi završava u nedjelju kada je sve podređeno najmlađima i onim malo starijim, zato 1. svibnja navratite u 'Grad napuhanaca'.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.