blog: pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Bloger tportala provezao se prvim kilometrima nove biciklističke autoceste od Zagreba do Svete Nedelje. Dojmovi su sjajni

  • 16.01.2022 u 15:01

  • Bionic
    Reading

    Sveta Nedelja gradi biciklističku stazu koja prolazi kroz gradska naselja Strmec, Orešje i Bestovje. Prošli smo netom izgrađena prva četiri kilometra biciklističke prometnice, potpuno odvojene od ostalog prometa. Zaista je impozantna, a većinom puta ide trasom nekadašnjeg vlaka Samoborčeka od Podsusedskog mosta sve do centra Svete Nedelje. Tako će, uz već izgrađen dio bike staze od Samobora, od proljeća Zagreb i Samobor de facto biti povezani suvremenom bike autocestom preko Svete Nedelje

    Ona doista sliči na pravu autocestu, odnosno ima slične karakteristike, posebno sigurnosne, a i izgleda kao prava prometnica. Ima blage zavoje, pregledna je i široka, a grade se i odmorišta i proširenja cijelom dionicom. Bike staza imat će i rasvjetu, što ju svrstava u kategoriju najbolje bike staze koja je ikada izgrađena u Hrvatskoj. Dionica kroz Svetu Nedelju financira se iz Europskog strukturnog i pristupnog fonda, investitor je Grad Sveta Nedjelja, a cijena radova iznosi 6,1 milijun kuna.

    Dojmovi su sjajni, iako ima nekoliko križanja s lokalnim prometnicama koja se dodatno označavaju i na kojima će trebati obratiti pažnju i biciklisti i ostali sudionici u prometu, posebno vozači automobila, te se naviknuti na bicikliste kojih će sigurno biti puno više nego do sada. Ipak, bike staza prolazi i uz polja i mala naselja, daleko od prometnih cesta i gužvi.

    Bloger tportala provezao se biciklističkom stazom Zagreb - Sveta Nedelja - Samobor Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Možete voziti brzo ili tempom po želji, jer odlična asfaltna podloga svima pruža ugodu vožnje. Pa i izletnicima i onima koji će bike autocestu koristiti za odlazak na posao ili u školu, tj. za dnevnu migraciju. Cilj projekta gradnje svih bike staza, pa tako i ove, taj je da se povećaju mobilnost i korištenje alternativnih prijevoza. Naravno, želja je povećati i olakšati ukupnu mobilnost na području urbane aglomeracije Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ovom stazom doći će se lako od Svete Nedelje do Podsuseda, odakle postoje veze vlakom i autobusom prema centru Zagreba. A zbog turističkog potencijala i zagrebačke tradicije posjećivanja Samobora i Svete Nedelje bike promet bit će živahan u oba smjera.

    Bike Samoborček sigurno će oživjeti sjećanja na putovanja uskotračnom prugom na izlete u Samobor. Moderni nomadi i namjernici danas će moći, kao nekada gospon Fulir i ostali iz filma 'Tko pjeva zlo ne misli', krenuti biciklom na put koji budi emocije. Još ponegdje vidjet ćete tračnice i stare postaje te osjetiti huk lokomotive Samoborčeka. Može se očekivati da će se bike staza koristiti za rekreaciju i brojne izlete prema Samoborskom gorju i rijeci Savi te posjet svetonedeljskim jezerima.

    Sa samoborske strane još prošle godine dovršena je dionica bike staze koja izlazi iz Samobora Katančićevom ulicom i ide prema Svetoj Nedelji. Ta dionica duga je malo više od dva kilometra. Također je sufinancirana europskim sredstvima, a vrijednost radova iznosi 2,7 milijuna kuna. Biciklisti će za prolazak kroz samo središte Svete Nedelje moći koristiti postojeću prometnu infrastrukturu s bike stazama, uz oprez na rotorima ili raskršćima na kojima su semafori. No, prema želji i ovisno o cilju putovanja, tu su i ulice kojima se mogu lako provući kroz Svetu Nedelju.

    • +3
    Sveta Nedelja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Na većem dijelu bike prometnice napravljen je i sustav odvodnje oborinskih voda, izgrađeno je nekoliko mostova, uređene su priključne ceste, ali i obavljeni drugi zahvati u prostoru potrebni za realizaciju ovakvog projekata, poput uređenja zelenih površina duž cijele staze te horizontalne i vertikalne signalizacije. Želja je da se ne stane na ovome, već da se osmisle nova kvalitetna prometna bike rješenja od Podsuseda sve do Bregane, kao i poboljšanja koja se mogu napraviti uz već postojeću samoborsku cestu, tzv. betonku.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.