pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Naš bloger zaželio se malo vrludanja uz more: Vodice su izvrsna pozivnica za uskrsne blagdane

  • 02.04.2022 u 10:49

  • Bionic
    Reading

    Sladoled od maslinova ulja, uz pitko bijelo vino maraštinu i malo bicikliranja zaleđem Vodica, s puno sunca i topline te vesele brnistre koja već proviruje iz krša, sve je to samo dio očaravajućeg izleta. Još ako zavirite u staru rimsku cisternu iz predrimskog doba i krenete na vožnju uz beskrajne suhozide, s malo adrenalina lako ćete osvojiti, poput našeg blogera, uzvisine Okit i Rakitnicu. To je cikloturizam koji vas ispunjava zaželite li se i u ovo doba godine malo vrludanja uz more po još pustim plažama. Užitak neće izostati ni posjetite li uljaru Sv. Ivan i vinariju Birin, uz degustaciju vodičkih gastro i eno dragulja. Predstoji nakon toga još samo otići na finu večeru u neku od konoba na oradu i blitvu s krumpirom te planirati novi bike dan u Vodicama

    Iz hotela Olympia Sky u Vodicama, koji je otvoren cijele godine, krenuo sam nakon doručka na novu bike turu. Nagledao sam se iz kupole hotela mora i akvatorija Vodica i Prvića do mile volje. Sada mogu krenuti na drugu stranu, u otkrivanje vodičkog zaleđa. Put me vodi jednom od ulica kroz poduzetničku zonu prema Jadranskoj magistrali i vodičkoj obilaznici, prelazim je i idem dalje prema brdu Okit. I na tih 135 metara nad morem malo se uspuhalo. No pogledi na samo četiri kilometra od Vodica bili su fantastični. Prekrasna moderna crkva od kamena Gospe od Karmela čini obol vidikovca, a u prošlim ratovima baš je ona stradala.

    Inače, na području Vodica osmišljene su mnoge bike staze te isprepliću šire područje od rijeke Krke, pa sve do Vranskog jezera i mnogo obalnih staza, čak i na otoku Prviću. Sveukupno je oko 350 kilometara staza, među kojima je najekstremnija mtb ruta Orlov krug, kojom se voze utrke na svjetskoj razini. Kako je najljepše doživjeti Vodice na dva kotača, između Tribunja, tog grada i Srime nekoliko je laganih staza. Zatim su tu bike staze put Brnistre, Vrane i Težaka te Tajne Prokljana, Zelena staza i Rakitnica, po kojoj vozim.

    S Okita kratkim spustom vraćam se na postojeću prometnicu kojom sam krenuo iz Vodica. Brzo stižem i na raskrsnicu te skrećem desno po makadamu i vozim četiri kilometra prema rimskoj cisterni, još jednoj atrakciji vodičkog zaleđa. Lijevo se može prema Rakitnici, Bunarima, Gradini i za Opekarsku peć. Doslovno su na svakom koraku nalazišta, pa i rimska cisterna, sačuvana gotovo u originalnom obliku. Ovdje je zasigurno bilo naselje koje potječe čak iz petog stoljeća prije Krista, a cisternu zovu i - ograđenica.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Zapravo se radi o kamenoj platformi koja je drevnim stanovnicima Arauzone služila kao mjesto sakupljanja kišnice, a danas je lokacija mnogih kulturnih događanja i okupljanja. Rimska cisterna sve oduševi, kaže mi poznati bike vodič Ivan Cukrov, vlasnik obrta Karika, dobar biciklist te vješt pripovjedač i poznavatelj povijesti, svega onog što cikloturizam čini privlačnim, a to je bike izlet s pričom. Utoliko mi je lakše zbog vodiča - moje je da vozim i uživam, a kuda moram ići, gdje stati, paziti i odmoriti, gdje degustirati lokalne delicije, o svemu tome brine se on.

    Veseli me biti ovdje uz toliko povijesti na jednom mjestu, a ove ću ove mirise i okuse koje putem njušim uskoro uživo s bicikla imati prilike vidjeti i kušati. Kružnom rutom ide se dalje lagano prema Vodicama, a iza mene je lijepih dvadesetak kilometara provedenih u bespućima tik do tog grada. Vrijeme prolazi dok sve ne obiđete, vidite, snimite, biciklirate, a tek pravo slijedi - idemo u uljaru Sv. Ivan i vinariju Birin na samom ulazu u Vodice.

    Vodice i zaleđe Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Centar maslinova ulja Sveti Ivan izgleda baš onako kako se zove. Maslinik je ujedno mjesto otkupa i proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a u kušaonici možete uživati u opuštajućoj atmosferi, kušati oblicu ili jedno od najboljih ulja na svijetu. Dovoljno je baciti oko na brojna priznanja i medalje. Naša domaćica Valentina provela nas je imanjem, ali i kroz sve segmente proizvodnje, objasnivši sve do zadnjeg detalja i svake sorte. Skoro da je obilazak bio teži od rute, ali sve veseli i raduje kada je u pitanju maslina. Naučio sam i što je to 'pesto' - to je kao mjerna jedinica za omjer iliti snagu ulja, a uspio sam zakašljati se pri kušanju, znači 'položio sam' degustiranje. Uz ulje idu dalmatinski specijaliteti, ali i čudesan sladoled preliven uljem. Kao da sam ručao, a tek sam na predjelu, bar mislim.

    • +3
    Vinarija Birin i uljara Sv. Ivan Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    U vinariji Birin već nestrpljivo čeka me 'čovik od vina'. Nikola Birin pokazao se kao čovjek s vizijom. Pokazuje mi novu kušaonicu za goste, pa i bicikliste. Nagrađivani vinar pomalo je opsjednut dalmatinskim vinima, opravdano, a još više time što ona mogu pružiti. Prve medalje dale su im poticaj te su još jače zapeli.

    Saznajem što je motar, trava koja raste uz more, a koristi se kao osvježavajući, pomalo slani začin uz inćune, salamu, sir i bogme vino. Maraština je pak bogato autohtono bijelo vino, kako Nikola hvali ovu sortu, ali tu su i debit te crna vina babić i plavina, kao i rose pjenušac. 'Polako stvaramo brend', kaže, 'jer napredujemo u svakom smislu, i u ponudi i u proizvodnji. Danas već radimo 20 tisuća litara vina, a krenuli smo s četiri tisuće.' Goste će svakako veseliti ovakva ponuda u samom gradu.

    Odlazim do hotela Olympia Sky, spremam bicikl i stižem na nezaboravni pogled na zalazak Sunca s terase. Prije odlaska odlučio sam se opustiti u wellness zoni i vrućem hotelskom bazenu. To inače ne činim, a kažu da je dobro i zdravo nakon vožnje biciklom, zaplivati i biti na toplom. Kako sam htio probati baš sve od Vodica, bio sam i u restoranu Splatao na odličnoj oradi sa žara uz krumpir s blitvom. A da, pojeo sam i juhu od rajčice, čiju gorčinu i sad osjećam. Uf, što je bila dobra...

    Vodice su vrlo dobar prijedlog i pozivnica da predstojeće uskrsne blagdane provedete na moru. Biciklisti će biti itekako zadovoljni, a predsezona je odlična za bike ture jer nema gužvi i nije prevruće. Svježina s mora još je uvijek velika, a vjetar svako malo puše - ako ništa drugo, 'zanjiše' vas tramontana, ako već ne maraština.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.