blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Od mirisa bilja do nezaboravnih vizura: Ima li išta ljepše od vožnje biciklom u potrazi za šparogama?

  • 17.04.2022 u 10:07

  • Bionic
    Reading

    Ima li što ljepše nego brati šparoge, voziti se biciklom, osvojiti Učku, obići pitoma naselja ponad Mošćeničke Drage, poput Mošćenica, Svete Jelene i Brseča. Naš bloger okusio je i osjetio baš sve to na biciklijadi 'Putovima šparoga', od mirisa bilja do prekrasnih vizura Kvarnera. Obišao je i vrleti i prošao pored mnogih suhozida, gdje najradije rastu i skrivaju se šparoge, za koje još kažu da su kraljice proljeća. Osamdeset četiri kapelice i crkvice na području Mošćeničke Drage doslovno vire na svakoj uzvisini ili litici, poput one Gospe od Karmela u Brseču. Tu su negdje nastali i 'Začuđeni svatovi' Eugena Kumičića, rođenog u Brseču. U mjesnoj konobi Batelan nakon prijeđenih 27 kilometara biciklisti su uživali u fritaji od šparoga, a potom u obilasku Mošćeničke Drage, odakle se i krenulo u ovu avanturu po zelenoj istočnoj obali Istre i obroncima Učke

    Stojimo na litici u Brseču, najvećoj na kojoj sam bio, toliko se naime okomila na more. Začuđeni biciklisti, kao i Kumičićevi mornari i svatovi iz njegova romana, promatrali su pomalo nestvarne i jezive prizore zaljeva. Kako i ne bi, nadviti se na 135 metara iznad mora je očaravajuće, zadivljujuće i dio cikloavanturizma. Na ruti ga nije nedostajalo, a ukupni uspon bio je 900 metara, i to dovoljno govori o zahtjevnosti, ali i puno rekreativne i turističke vožnje. Gradići i naselja ovdje kao da sami pišu i iscrtavaju svoju povijest. Mošćenice izgledaju upravo tako, kao utvrda koja sama priča, a do nje s plaža iz Drage vodi 735 stepenica koje smo mi biciklima zaobišli, bogme smo se dobro navozili i penjali na dva kotača dok nismo stigli gore. Pomislih, ovdje je kao u Istri, a tako i jest.

    Opasane srednjovjekovne Mošćenice, eto, nije samo tako lako osvojiti, pa to može biti izazov svakom gostu i namjerniku. Odavde je i poznata plemićka obitelj Negovetich, a na vratima grada još je grb Habsburške Monarhije. Tu je i Mošćenički toš, mlin za masline star tristo godina. Očarat će vas i gradski trg Kostinac, a da obiđete svu baštinu Mošćenica, ostavite si dosta vremena.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Put šparoga dalje vodi prema Svetoj Jeleni, gdje se razdvajamo - oni koji žele više vožnje i još malo uspona odlaze do Male Učke, a drugi dio bike grupe ide prema skrivenim dijelovima kojima vladaju ovce, masline i šparoge. Slijedi vožnja po makadamskom putu između suhozida i vrtova te okućnica, a zatim dolazimo ponovno u predio s divnim pogledima na Cres i Krk te čitav riječki akvatorij. Uporni biciklisti počeli su čupati prve šparoge, bit će ih izgleda i za juhu, komentira se sve više. Kacige samo proviruju iza kamena, a bicikli se 'odmaraju' - sada je vrijeme berbe i potrage za šparogama, a usput i za druženje s divljom prirodom do koje rijetko tko zna doći. Bicikli, eto, otvaraju sve tajne i nude odličan turistički provod u istraživanju našeg krajobraza i zaleđa. Jer sve više gostiju nakon plaže pita se - što ima tamo gore?

    Putovima šparoga Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    A iznad Mošćeničke Drage itekako puno toga ima se vidjeti i doživjeti. Obilazak i istraživanje sraza mora i planina baš su za fanove outdoor aktivnosti. Zna to i načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj te nas je pozdravio na početku biciklijade i zaželio svima da uživaju na turi jer se tako promiče ukupna turistička ponuda koja se danas sve više traži - doživljaj i aktivni turizam koji je postao način života. Nadovezuje se direktorica Turističke zajednice Nensi Dretvić i ističe kamene kuće za odmor raštrkane po brdima, koje su već sada odlično bukirane, a bike i hike mogućnosti te gastro i smještajnu ponudu kao jak potencijal područja Mošćeničke Drage. S nama je stalno bio i Bojan Šenkinc, vodič i vlasnik agencije Promotiv, koja je uz lokalnu podršku organizirala ovo događanje. Njime je otvorena cikloturistička sezona na Kvarneru, a ovom prilikom pohodili su ga i biciklisti iz Zagreba, Rijeke i cijelog Kvarnera te susjedne Slovenije. Sve skupa, 'Putovima šparoga' bila je i odlična najava za uskrsne blagdane i pozivnica gostima za dolazak u Mošćeničku Dragu, onu pješčanu uz more i onu stjenovitu podno Učke.

    Brseč Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Da ne bismo zaboravili šparoge, u Brseču su nam napravili fritaju za pamćenje, a poznatu konobu Batelan zaista mogu preporučiti. Pristupačna je i gostima koji dolaze autom jer Brseč je uz glavnu cestu koja vodi od Opatije prema Plominu. Tom cestom vraćamo se prema Mošćeničkoj Dragi, do koje ovim kraćim i laganim putem ima oko devet kilometara, te je na pješčanoj plaži završila ova promotivna biciklijada s pričom o šparogama. A zašto su šparoge toliko zdrave i kako se najbolje pripremaju? Imaju naime malo kalorija, ukusna su i nutritivno bogata namirnica. Kraljevska iliti carska šparoga dobila je taj epitet jer su je nekada podanici brali za vladare. Ove godine, objašnjavaju nam domaćini, tanke su jer je bilo dosta sušnog razdoblja, a može ih se brati skoro sve do srpnja.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.