pedaliranje

[VIDEO/FOTO] Najljepša biciklistička odmorišta u Hrvatskoj bloger tportala pronašao je u Ravnim kotarima, a bio je to tek početak avanture

25.09.2022 u 07:29

Bionic
Reading

'Bike self service' u srcu dalmatinskog krša fenomenalno je dizajniran i još bolje se uklopio u krajolik. Odmorišne točke opremljene su svime što treba cikloturistima i modernim nomadima. Malo hlada, struje, s alatom i kompresorom za gume, te puno klupa i prostora za odmor. Svako odmorište, njih osamnaest, ima svoj vidikovac, svoju priču i svoju bike rutu. Područje oko Benkovca i Ravnih kotara postalo je tako u sklopu projekta EU-a 'Stazama baštine' odličan proizvod sa šest biciklističkih staza koje su povezale ovaj kraj s najvećom plantažom ekoloških vinograda u Hrvatskoj, dolinom Kličevice, bezbroj izvora, Karinskim morom, Vranskim jezerom te mnogo starih antičkih i srednjovjekovnih utvrda, poput Kaštela Benković u Benkovcu, koji dominira cijelim krajem, ili Asserije, nekoć velebnog rimskog grada koji danas izgleda kao da je ponovno probuđen bike rutom

Osim već spomenutih odmorišnih točaka, koje svojim bojama razvesele i kada ne trebaš odmor, pa ipak staneš samo da se zavališ ili uhvatiš novi pogled ili fotku, biciklističke rute pogođene su i vrlo dobro osmišljene. Uz to su još tematske, kakve su vrlo popularne i tražene među cikloturistima u Europi. Još kada obuhvate potpuno neotkrivene ili nedovoljno prepoznate lokalitete, imate sjajan proizvod koji će biti tražen među bike turistima. Idu potpuno praznim prometnicama, povezuju kompletno zaleđe Zadra, Šibenika i Benkovca, čine jedinstvenu cjelinu blizu većih turističkih središta koja vape za takvim bike destinacijama, poput ove u Ravnim kotarima. Ljubazni mještani odmah vas zovu k sebi u vinograd (i u berbu). Zatim OPG-i, restorani, izletišta, vinarije... svatko ima svoju ponudu autohtonih proizvoda pored kojih se vozite biciklom. Pa onda naravno poželite negdje i sjesti, navratiti, pojesti ili popiti nešto.

Nisam to očekivao, impresija je puno, u dan ili dva pedaliranja zapravo sam shvatio da o Hrvatskoj ništa ne znam - onoj biciklističkoj, ali i povijesnoj. Samo kada dođeš do Asserije i vidiš to, shvatiš kakav je to bio grad i što se sve zbivalo u njemu. Onda vidiš hrpu ljudi i biciklista koji pomalo zbunjeno gledaju to i na znaju odakle bi krenuli u obilazak. Na bicikl i zaboravite, a čim vam pogled pobjegne malo dalje, opet vidite nove izazove, polja i vinograde koji kao da se pružaju do beskraja, a tim Ravnim kotarima nikad kraja. Ipak, treba slijediti bike rutu, pa idem prema Vukšiću, do atraktivnog vidikovca. Prije toga navratio sam do izvora Kožlovac i sela Bulić te čuo priču o don Petru Nakiću koji je kao svećenik zadužio svoj kraj i bio svjetski poznat po izradi orgulja. U Buliću se uređuje i zdenac koji je i dandanas u funkciji, a pokraj njega je i novo bike odmorište.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Bike dan približava se kraju i još sam pod dojmom posjeta utvrdi Kličevica skrivenoj u borovoj šumi pokraj istoimene rječice. Ne čudi me da je ovdje pronađen top Leonarda da Vincija jer sve vrvi od daha prošlosti. Utvrda je lijepo uređena i mjesto u koje možete doći na cjelodnevni izlet. Tek kada sam se uputio prema Benkovcu i popeo do Kaštela Benković, vidio sam novi adut i mamac za posjećivanje. Zaista impresivan postav, vrlo lijep ambijent s nekoliko kula s kojih se pruža impresivan pogled na benkovački kraj.

  • +3
Utvrda Kličevica i Benkovac Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Na prvom katu primijetim nešto kao malu trodijelnu olovnu cijev i sjetim se da sam je vidio u prastarim filmovima u scenama u kojima je na kolima bio smiješno mali top iz kojeg se pucalo sve u šesnaest. Očito ne samo u filmovima, ovdje se tako čuvala utvrda Kličevica, a Da Vincijev top našao je svoje mjesto u respektabilnom muzeju u Kaštelu Benković, pa ga neizostavno obiđite pri posjetu Benkovcu i Ravnim kotarima.

  • +2
Nadin i Vukšić Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Za bicikliranje i ostale izlete i mogućnosti posjeta ovom kraju obavezno skinite aplikaciju 'Visit Ravni kotari', jer vrlo je korisna za sve izletnike i turiste, a označene su i bike staze te ostale ponude i vrijednosti. Ako stignete, obavezno posjetite i Vinariju Benkovac i kušajte Korlat, benkovački vinski brend. Oni željni kušati pravi domaći pršut i isto takvu ostalu spizu mogu posjetiti imanje Roca u Stankovcima. A da ostanemo u duhu prošlosti i srednjovjekovnom stilu, preporučujem smještaj u heritage hotelu Maškovića han u Vrani, idealnom za cikloturiste. Ravni kotari su poznati i po prvoj organiziranoj biciklijadi 'Bike&Wine', koja kreće iz Polače i ide dijelom po stazama punim baštine Benkovca do cilja - Ražnjevića dvora.