BLOG PEDALIRANJE

Prva ovogodišnja tura našeg blogera uz hladnu Muru i Mađerkin breg

14.01.2018 u 11:45

Bionic
Reading

Mnogi biciklisti obilježili su 'radno' zadnje dan stare, ali i prve dane nove godine. Zbrajali su se kilometri i spominjale najbolje bike rute. Više temperature i toplo vrijeme bili su prava pozivnica za novogodišnje pedaliranje. Članovi bike kluba MuraAvantura, gosti toplica Sv. Martin, luftanje od Silvestrova iskoristili su za odlazak do uvijek čarobne Mure. Neki su napravili više kilometara, neki manje, no svima se svidjela ova 'šampanj tura sa stilom', kako smo je od milja nazvali

Mlinar i priča jedinog preostalog mlina na Muri, tako su dobili novu cikloturističku atrakciju. Međimurski šampanjac je potekao, a klinci su nazdravili sokom od aronije koji proizvodi OPG Tatjane Hažić. Ovdje u Međimurju sve mora biti domaće. Tome se najviše iznenade gosti hotela Spa Golfer koji na meniju većinom imaju delicije koje su proizveli lokalni poljoprivrednici ili spravili po starim međimurskim receptima vrijedni master chefovi. Rudolfova kremšnita od batata i Steinerova bidrica tražene su slatke delicije na međimurskom domaćem stolu.

Obližnji Mađerkin breg također je omiljeni bike i hike cilj svima koji su stigli na zimske školske praznike u najsjeverniji dio Hrvatske. Da ne može biti hladno samo u Lici ili Gorskom kotaru, uvjerili smo se upravo na tom predivnom bregu. Uz brzu i hladnu Muru te jak vjetar, pohodili smo ovaj stepenasti brežuljak. Iako je temperatura bila šest stupnjeva Celzijevih i kao toplo vrijeme, sjeverni vjetar i otvoreni pogled na sve strane svijeta pružili su nam sve čari Međimurja. Pogled na pet država zadivljuje, a popeli smo se na samo dvjesto metara nadmorske visine. Biciklističke staze samo se isprepliću, baš kao i Mura i vinorodni bregi. Ovdje su nastale prve vinske ceste u Hrvatskoj i Sloveniji. Graz je nadohvat ruke, a Mađarska na petnaestak minuta. I autom i biciklom. Pogled za lijepa vremena seže i do Slovačke, koja je uz Sloveniju, Austriju, Mađarsku i Hrvatsku - peta država koji možeš dohvatiti iz Međimurja.

  • +5
Mađerkin breg i Mura Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Poznati slovenski Jeruzalem vinski hram tu je negdje odmah preko meje. Ivanščica i Pohorje krase obzor pred zalazak sunca. U daljini naziremo i 'razgledni stolp' u Lendavi. To je najviši vidikovac u Sloveniji. Ostakljen je, ima lift do vrha te dvjestotinjak stepenica. Visok je pedeset metara. Poučeni dobrim potezom susjeda Slovenaca, baš i Međimurci razmišljaju o tome da Mađerkin breg učine još atraktivnijim. Izgradnjom vinske piramide taj lijep vrh postao bi dobar mamac za turiste. I bicikliste koji također vole atrakcije i uzvisine. Još ako bude sadržaja, barem koja čašica vina ili domaćeg soka, bit će to pun pogodak.

Zapravo, s Mađerkinog brega ne znaš kamo bi prvo išao ili što bi gledao. Mami nas dvorac starih pavlina pa se malo spuštamo, ako se to tako u Međimurju može nazvati. Brzo smo stigli i u životopisnu Štrigovu. Tu je sve spremno za proslavu nadolazećeg vinskog blagdana Sv. Vinka. U gorice će za koji dan svi, od planinara, biciklista, a možda i rukometaša koji posjećuju obližnje terme Sv. Martin. Dok ne igraju u Varaždinu, trenirati i pripremat će se za tekme u kultnim toplicama. Maskota rukometnog Eura, pas tornjak, već zabavlja sve goste i igrače u termama. Moramo ga povesti i na neki bike izlet.

  • +3
Nissan Qashqai u Međimurju Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Osim pedaliranja, u međimurskom dobrom provodu uživali smo i na četiri kotača, testirajući novi Nissan Qashqai Crossover. Plavi terenac dobro se uklopio u stepenasti Mađerkin breg koji se možete posjetiti i autom. Za novi Qashqai  još kažu da je super elegantni SUV. Uz novu masku i ukrasne profile, krasi ga lijepa i raskošna unutrašnjost te puno novotarija - od pametne opreme koja pomaže pri upravljanju do USB priključaka, fora papučica i dječjih stolića. Jednom riječju, Qashqai nudi sve, a izgled oduzima dah. Osjetili smo to i na fotkama koje su nastale u zoru kraj Mure, uz mjesečevo svjetlo i svjetlucanje mraza i prvih sunčevih zraka. Ugrađeni uzdužni krovni nosači omogućuju brzo postavljanje nosača za bicikle ili krovne kutije. Isto tako, zahvaljujući fiksnoj kuki možete staviti stražnje nosače za skije i bicikle. I tako ići na bilo koje putovanje.