BLOG: PEDALIRANJE

Produženi vikend iz snova: Cikloturizam, tradicija i Vodice prepune već u svibnju

05.05.2024 u 15:52

Bionic
Reading

Za nama je produženi bike vikend u Vodicama uz prvomajski piknik u Rakitnici te proslavu Dana grada i ujedno blagdana zaštitnice sv. Jeline. Sjajna je to uvertira u sezonu, na radost brojnih gostiju i domaćina koji su popratili bike utrke te pohodili Piknik u Rakitnici nakon jutarnje budnice uz nastup Vodičke glazbe i mažoretkinja. Vodice su pune cikloturista i gostiju, a uz puno događanja, koja su bila odličan spoj kulture i tradicije te aktivnog odmora, pretvorile su se u pravu turističku meku tijekom cijele godine

Protekli vikend u Vodicama bio je prepun gostiju na dva kotača i događanja. Bolji početak turističke sezone nije se mogao poželjeti, a obilovao je lijepim i vrućim danima s puno sunca koji su popunili i vodičke plaže. Veliki kruzer u kanalu ispred grada, prve grupe cikloturista koji su u vijugavim kolonama krenuli na prve izlete popunili su selo, kako mještani od milja zovu Vodice. Blagdani u susjednim zemljama, posebno u Sloveniji, te južnim europskim pokrajinama i školski praznici dali su super ritam i dobru popunjenost već u svibnju. To je vidljivo na svakom koraku u Vodicama jer su već otvoreni gotovo svi objekti - od restorana do hotela - pa i popularna Makina, mjesto koje zimi mami gastronomijom, a ljeti više partijanjem. Krenule su tako prve glazbene večeri, pa i noćni život posebno za mlađe goste.

Naš interes bio je i veliko biciklističko događanje, na koje su ondje svi vrlo ponosni. Posebno na bike klub Orlov krug, nazvan po stazi na kojoj se vozila 24. utrka Croatia Cup Vodice. Oko 170 vozača sudjelovalo je u dva dana na dječjim utrkama, sve do onih težih i kategorija za starije bicikliste, pa i one veteranske. Tako je u kategoriji Elite slavio Slovenac Rok Naglić, a odličan je bio i domaći biciklist Roko Fržop na petom mjestu te osmi Tonko Čičin Šain. Zaista je bilo impresivno biti dio ovog bike eventa i gledati toliko sudionika, od kojih su mnogi bili iz inozemstva, od susjedne BiH i Slovenije do vozača iz Austrije, Mađarske, Njemačke i Italije. Više nam je o svemu rekao poznati biciklist i vodič te predsjednik BK Orlov krug Ivan Cukrov.

'Da, naša brdsko-biciklistička utrka iznad Vodica vozila se dva dana u kategorijama od U7 do U15 za djecu prvi dan. Drugi dan odrasli su vozili po našoj stazi Orlov krug, koja slovi kao jedna od najtežih zbog krške i stjenovite podloge. Imali smo rekreativce i profesionalne vozače, a bodovala se i za hrvatski kup, ali i donosi prestižne UCI bodove. U ta dva dana Vodice su bile pravi bike centar, od utrkivanja do prigodnih evenata i koncerata', kaže Cukrov.

Orlov krug Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Nakon obilaska kratke, ali opake staze Orlov krug, krenuli smo u zaleđe Vodica, doslovno isprepleteno bike stazama Arauzona, Zelenom stazom i dijelom staze 232 Gabrin maraton, gdje se također vozi istoimena poznata bike utrka. Odlična je to ruta da se upoznaju sve čari neotkrivenog zaleđa. Možete vidjeti bunje, kamena zdanja s malim otvorom, gdje su se nekada skrivali radnici kad bi nastupila vrućina. Očarat će vas i puno cvijeća, suhozida, makadama, po kojem je baš fino voziti se mtb biciklima, a prošli bi i oni za treking. Na ruti ima dosta hlada, pa se uvijek možete skloniti, okrijepiti i rashladiti. Orijentacija je vizualno dobra, a biciklistička staza, kao i sve na ovom području, dobro je označena. Brdo Okit, koje se uvijek vidi, također je dobar orijentir, uz arheološko nalazište Rimska cisterna, koje je u rimsko doba služilo kao izvor vode za okolna naselja.

Inače, ruta je duga 19 kilometara, ne previše, taman za odličan bike trening ili poludnevni izlet. Zelena staza je nešto dulja, ali je lagana i prolazi također kroz mnoge atrakcije i vrijednosti vodičkog zaleđa. Prolazit ćete uz vinograde i vidjeti lozu domaće plavine ili babića, od kojeg nastaju vrhunska crna vina. Zatim su tu nasadi sorte maraštine i debita, bijelih vina, a pri povratku možete navratiti na degustaciju u neku od poznatih ovdašnjih vinarija, Birin i Baraka, gdje ćete uživati uz domaće namirnice te sigurno kušati sir, pršut ili maslinovo ulje.

Piknik u Rakitnici Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

I ove godine Turistička zajednica grada Vodica organizirala je prvomajski piknik za svoje goste i građane na obližnjem lokalitetu Rakitnica. Uz vinograde i nasade maslina, u velikoj hladovini pokraj crkve sv. Ivana, to je mjesto baš za pravi piknik i izlet. Uz posjet drugim atrakcijama, poput Rimske cisterne, Velike Mrdakovice, Tri bunara, rimske opekarske peći i dr., odličan je to spoj tradicije, prirodnih ljepota, glazbe i hrane.

Kulturna udruga Vodiške perlice predstavila je pritom običaje pripremanja divljeg zelja i pulente, što su svi gosti rado kušali. Biciklističko putovanje nismo ljepše mogli završiti nego posjetom i obilaskom zaleđa Vodica, prepunog samoniklog bilja, crvenih makova i prvih cvjetova brnistre, zbog čega izgleda više nego čarobno. Te tirkizne boje krajolika i mirisi koji vas okružuju zovu vas na vožnju biciklom, ili kako god, da obiđete i upoznate vodički kraj.