BLOG: PEDALIRANJE

Pronašli smo neotkriveni raj u Istri, i to na biciklu: Može li bolje?

  • 13.04.2024 u 08:04

  • Bionic
    Reading

    Proljeće u Marčani i na obalama istočne Istre s lijepim i toplim vremenom prepuno je izazova za posjećivanje, događaja koji su privukli veliki broj posjetitelja na biciklu, pješice ili kako god.. Pitoreskna i čarobna mjesta Marčana, Rakalj, Krnica, Mutvoran, Loborika još su neotkriveni turistički i biciklistički raj.

    Marčana se nalazi između Pule i Barbana, te raškog zaljeva koji jednom dijelom okružuje područje Marčane, te otvorenog mora i čudesne istočne obale raškog zaljeva. Ova najrazvedenija obala u Istri je isprepletena malim slatkim uvalama, cesticama koja povezuju naselja, te pješačkim i biciklističkim putevima. S puno vinograda i maslina, prepuno mirisa orhideja i ostalog samoniklog bilja. Loborika je pak poznata kao 'malo misto velikih biciklista i u Loborici je ujedno smještena Kuća biciklizma.

    Ona simbolizira istarski biciklizam i slavne bicikliste koji potječu iz Loborike, a vozili su velike utrke po prostoru Istre, Hrvatske, naravno i nekadašnje države, ali i poznatim svjetskim utrkama Giro d' Italija i Tour de France. Kao biciklist i promotor Luciano Valčić s obitelji trudi se da Kuća biciklizma u Loboriki bude pravi i prvi muzej biciklista u Hrvatskoj i šire. Marčana je ponosna i na svog mještanina i poznatog glazbenika na čiju ideju i pomoć je napravljena divna obalna staza pogodna za pješačenje, ali i bicikliste. Staza Stjepana Hausera se proteže od Starog Raklja preko uvala Luka i Kalavojna.

    Inače Marčana i okolno područje ucrtani su na bike karte Južne Istre koje povezuju područje obližnjih gradova i općina Pule, Medulina, Ližnjana i Vodnjana.

    Marčana i Rakalj Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Gdje se voziti biciklom oko Marčane i što obići i obavezno vidjeti? Staza 341, Flanatica, kreće iz Marčane preko Krnice i krničkog porata kroz Rakalj i preko Divšića natrag u Marčanu. Duga je oko 32 kilometra, a visinska razlika je 550 metara i fina je kombinacija makadama i asfalta. Za taj izlet treba predvidjeti oko 4 sata, ali i više ako ćete negdje zastati na degustaciju vina ili sira, te se osvježiti u nekoj od konoba ili OPG-ova. Krnica je osebujno slatko mjestašce, a Rakalj izgleda kao mali gradić sa povijesnim središtem. Privlači pažnju palača Loredan iz 14. stoljeća kada se ova talijanska obitelj povukla iz Starog Raklja malo prema unutrašnjosti.

    Stari Rakalj i danas prkosi ostacima zidina i crkvicom. Ujedno je i to vidikovac i odlična pozicija koja je nekada očoto puno značila, a i danas turistima. Odavde se vidi sva raskoš istočne obale Istre, šumovita, strma, ali i razvedena pa podsjeća na prizore iz sjevernih zemalja i fjordova. Mirisi kadulje će vas oduševiti, no ne rastu one samo ovdje već ima i vinove loze i vrsnih vina, poput mlade Malvazije koja je upravo sada najbolja za kušanje. Staza 341 Divšići pokriva područje Divšića, Krvavića i Celija, a duga je samo osam kilometara i lagana za vožnju. Visinska razlika je 65 metara, a vrijeme vožnje po makadamu i mnaje asfaltu je oko sat vremena.

    Mutvoran i Loborika Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Pri posjetu Marčani svakako treba obići i Mutvoran, biser srednjovjekovne graditeljske baštine. Mutvoran je skup od desetak kamenih kuća opasanih zidinama i markantnom crkvom Sv. Marije Magdalene. Već tri vikenda za redom ovdje je održano nekoliko biciklističkih i turističkih manifestacija, pa se u Marčani, moglo bi se reći uvije nešto događa.

    Prvog vikenda u travnju je ovdje održan i 4. XCM Rakalj MTB maraton. Snagu, izdržljivost i vještinu vožnje odmjerilo je 129 natjecatelja iz četiri zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije. Biciklisti su vješto pokorili krš i kamen istočne obale Istre. Ova biciklistička poslastica u brdskom biciklizmu ove je godine uvrštena u Kup Hrvatske, a licencirani biciklisti su se natjecali u čak devet kategorija. MTB utrka privukla je i brojne gledatelje, koji su uzduž staze bodrili natjecatelje. Najljepše vizure na prolazak biciklista i njihovu vožnju put šetnice Stjepana Hausera pružale su se s vidikovca kod crkvice sv. Agneze u Starom Raklju.

    Ovog vikenda je i održana u Krnici 5. Smotra maslinovog ulja i vina općine Marčana koja okuplja i predstavlja izlagače obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s ovog područja, i to ne samo one koji se profesionalno bave vinarstvom i maslinarstvom te proizvode veće količine, već i one manje, poznate proizvođače vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Posljednjih se godina na našem ovdje etabliralo sve više proizvođača koji se ističu izvrsnom kvalitetom proizvoda. Smotra je namijenjena njihovoj promociji, prodaji proizvoda i poticanju daljnjeg turističkog razvoja. Bila je to prilika za posjećivanje vinara i maslinara, upoznavanje s njihovim radom i proizvodima te sudjelovanje u besplatnim radionicama.

    Poznato je da dobra hrana i vino spajaju ljude, pa je tako degustacijska šetnja na uskrsni ponedjeljak predstavljena kao novi turistički proizvod. 'Wine, cheese&honey stroll' koji je nadmašio sva očekivanja. Veliki broj šetača je uživao u druženju, kretanju, prirodi, kulturno-povijesnim crticama, doživljaju istarskog sela te eno-gastro specijalitetima lokalnih proizvođača destinacije Marčana. Krenuvši iz mutvoranske lože i bestijarija, s čašom vina Davida Dikovića iz Taškerovih Dvori, nakon uvodne priče o vinariji i divno rashlađenim kušanim vinima te upoznavanja s paletom proizvoda prirodne kozmetike brenda Shantula Ljiljane Miloš i Nine Vretenar, kroz povijesne bedeme ušlo se put crkve sv. Marije Magdalene - simbola i nezaobilazne stanice Mutvorana. Nastavilo se put Stancije Kumparička, gdje su gosti vidjeli farmu koza te kušali sireve Tita Winkler.

    Na njihovoj farmi predstavili su se i Filip Raponja iz API Raponja, mladi i vrijedni medar iz Krnice i ekovinarija Šegota iz Raklja. Filip je upoznao posjetitelje s vrstama meda i proizvodnji po godišnjim dobima te kombinacijama meda s pršutom, sirom, orasima i domaćom čokoladom. Razne vrste sira i meda lijepo su se sljubile s vinima Šegota. Supružnici Monika Catela Šegota i Doriano Šegota predstavili su svoje etikete i princip rada. Šetnja se nastavila prema Šegotićima, gdje su šetače na pola puta dočekali Mihaela Medved i Marko Radeka - vinarija Kalavojna iz Radeki Polja s pričom o tradiciji stvaranja vina, lokaciji vinograda i premijernim kušanjem nekih novih vina. Nastavilo se do vinarije Siljan u Šegotićima uz ljubazne obitelji Siljan Josipa i Emanuele. Koji su uz vina predstavili i svoj zadnji novitet - porto. Potom se održala i završna degustacijska stanica na kojoj se predstavio Moris Vareško – vina Memento Moris.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.