povratak među elitu

Hotel u kojem se odmarao jugoslavenski politički vrh postao luksuzni raj

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 12.07.2017 21:46
  • Objavljeno 12.07.2017 u 21:46
Novouređeni hotel TUI BLUE Jadran u Tučepima

Novouređeni hotel TUI BLUE Jadran u Tučepima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TUI BLUE Jadran

Svoja vrata gostima nakon devetomjesečne obnove otvorio je hotel TUI BLUE Jadran u Tučepima. Ovaj objekt ulazi u vlasništvo koncerna Sunce Jake Andabaka 2013., kada je kupljen za 12 milijuna eura, a idućih pet godina u zakupu je njemačkog TUI-ja i radit će pod njihovom franšizom kao prvi hrvatski TUI BLUE hotel. Već prvog vikenda potpuno su mu popunjeni kapaciteti, a prema najavama, takav će biti i ostatak sezone

'Hotel je više od četiri desetljeća bio simbol luksuznog turizma i zaštitni znak Makarske rivijere. Na njegovoj se obnovi radilo devet mjeseci i sada je prvi u lancu hotela Bluesun koji ima pet zvjezdica. Temeljem ugovora s najvećim i najuglednijim turoperaterom TUI-jem, idućih pet godina poslovat će pod njihovom luksuznom franšizom TUI BLUE', govori Tonči Boras, predsjednik Uprave koncerna Sunce.

Istovremeno je ovo prvi put da će hotelom pod TUI-jevom franšizom upravljati domaći, odnosno menadžment hotelskog lanca Bluesuna, što u ovoj hotelskoj kući smatraju presedanom.

U obnovu je uloženo 15 milijuna eura, a tako preuređeni hotel ima 161 sobu i 11 apartmana s izravnim pristupom bazenu ili takozvane swimm up sobe. Gostima su na raspolaganju ukupno tri bazena, od swimm upa infinityja te onog na terasi, isto toliko restorana i barova te Bluef!t - park za vježbanje na otvorenom uz nadzor osobnih trenera i luksuzni wellness.

Prilikom obnove splitska arhitektica Lea Aviani pridržavala se zakonitosti doba u kojem je hotel građen i cijelo vrijeme surađivala s konzervatorskim odjelom jer je objekt istovremeno zaštićeni spomenik kulture građen u prepoznatljivom stilu bauhausa.

  • +1

TUI BLUE Jadran je preuređen, a obnovu potpisuje splitska arhitektica Lea Aviani

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TUI BLUE Jadran

Lokaciju za gradnju, kruži priča, odabrala je komisija tadašnje tajne policije dok se vozila motornim brodom od juga prema sjevernom Jadranu. Tražili su idealnu poziciju za svoje odmaralište. Zaustavili su se kada su ugledali nenaseljeni žal Tučepa. Gradnja hotela počela je 1948., a na njoj su radili njemački ratni zarobljenici prema nacrtima arhitekta Branka Bona.

Uz to se vrijeme oskudice veže još nekoliko priča, a prema jednoj od njih, hotelski vodovod je izgrađen od cijevi iskorištenih s putničkog broda Partizanka koji je izgorio u splitskom škveru.

  • +5
  • +2

U hotelu Jadran ni u prošloj državi nije nedostajalo luksuza

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arhiva Bluesun

Hotel Jadran prvih godina nakon otvorenja bio je namijenjen isključivo vrhu nekadašnje jugoslavenske vojske i policije, a 1957. svoja vrata otvara i turistima. To je istovremeno početak luksuznog turizma na Jadranu, uz koji su se razvijali i sami Tučepi.

Tijekom Domovinskog rata u njemu su boravile izbjeglice, a nakon njihova odlaska bio je zapušten i ruiniran. 

Iz hotelske kuće Bluesun poručuju kako nakon ovog hotela u Tučepima slijedi otvorenje preuređenog i nadograđenog hotela SENTIDO Bluesun Berulia s četiri zvjezdice u Brelima. U njega je uloženo deset milijuna eura. On će pak, temeljem potpisanog ugovora, poslovati pod franšizom Thomasa Cooka – Sentido. Početkom kolovoza otvara se i hotel za zaposlenike u Zadvarju, u koji je uloženo nešto manje od dva milijuna eura. Riječ je o Bluesunovom hotelu koji će sadržajima odgovarati objektu s tri zvjezdice, a namijenjen je smještaju za 300 njihovih radnika. Pola milijuna eura uloženo je i u dodatno uređenje hotela Smartline Bluesun Neptun u Tučepima, a za 650.000 eura proširena je pista Zračne luke Brač s 1440 na 1760 metara, pa na nju sada mogu slijetati i avioni s do 150 sjedala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!