BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger provjerio je sve čari Kupe s ove i one strane 'meje'

20.05.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Čolnarenje i spuštanje čamcem i biciklom po Kupi ili uz nju zainteresirali su našeg blogera te je na hrvatsko-slovenskoj granici istražio turističku ponudu za ljubitelje pedaliranja

Bicikl i glamping odlična su kombinacija izleta u divljinu i malo glamura. Zavirili smo u jedan kamp u Sloveniji uz rijeku Kupu, na samoj granici s Hrvatskom, blizu Lukovdola kod mjesta Blaževci.

Preko starog mosta prešao sam na lijevu obalu Kupe. Nakon granične kontrole na simpatičnom i neobičnom prijelazu punom cvijeća s malim parkom i odmorištem krenuo sam uz Kolpu kroz mjesto Radence. Iako su se ulice i naselje stisnuli kao u morskom gradiću, zanimljivo je bilo lutati po pitomijem dijelu doline do obližnjeg sela Stari trg ob Kolpi.

Iako ovdje dolaze putnici namjernici kako bi uživali u divljini kanjona Kupe i prirodi koja je kao stvorena za odmor i opuštanje, sve je više onih koji krenu u neko od atraktivnih morskih odredišta, pa ovdje navrate u prolazu. Neki na kraju ostanu i planirani ljetni odmor na plavom moru zamijene ovim na zelenoj Kupi.

  • +8
Glamping i kamp Radenci Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Štos u ovom mondenom boravku u prirodi je da ništa ne moraš posebno ponijeti. Imaš sve i prema želji spavaš u drvenoj kući ili šatoru. Sve je podređeno gostu, na tebi je samo da voziš čamac, kupaš se ili pedaliraš bajkom.

Temperatura Kupe je već sada 18 stupnjeva Celzija, a prošlogodišnje ljeto uglavnom je bila oko 27 stupnjeva. Za one koji nisu pripremljeni na kampiranje baš zato je izmišljen glamping - spoj divljine i glamura koji i one manje vičnim kampiranju brzo uvjeri da mogu uživati u ovakvom ambijentu kojem ne nedostaju wi-fi, dok lampaši i fenjeri krase svaki objekt, roštilj je uključen, a svima je dostupna i zajednička opremljena kuhinja.

  • +5
Nissan X Trail i dolina Kupe Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Tine Lindič domaćin je i vlasnik Kanu kampa Radenci ob Kolpi i veseli se svakom gostu koji želi upoznati ovaj kraj. Taj brižni entuzijast učinit će sve kako biste se ovdje osjećali odlično, ali i sigurno. Kanuiranje, rafting, supovanje iliti vožnja Kupom na dasci bit će laka kad je tu Tine koji će vas rado uputiti u sve tajne i zamke ovog kraja.

Jako je ponosan što je asfaltirana dionica ceste prema Vinici, prvom većem mjestu u koje bi gosti mogli lakše otići malo 'van' u večernji izlazak u restoran, na odličnu pizzu ili pak sladoled. Uzvodno Kupom može se do starog grada Kostela, a nešto dalje je i Brod na Kupi, gdje također ima ugostiteljske ponude. Ta ruta od tridesetak kilometara je idealna za vožnju biciklom. Uvijek treba imati osobnu uz sebe jer nikada ne znaš gdje ćeš završiti, na kojoj strani Kupe i u kojoj državi.

Vrlo lijepa i lagana ruta za vožnju biciklom gotovo bez prometa ide od sela Blaževci prema zaseocima Štefanci, Kavrani i Goršeti. Duga je oko petnaestak kilometara. Oni ambiciozniji rekreativci krenut će na neke od hrvatskih ili slovenskih vidikovaca i stijena, odakle pucaju pogledi na cijelu dolinu Kupe.

Kružna tura kroz Sloveniju i Hrvatsku preko Broda na Kupi ili Vinice vrlo je zahtjevna, no pedesetak kilometara brdske vožnje bit će taman za cjelodnevni bike izlet. U planu su bike staze koje bi išle koliko je to moguće uz samu Kupu i bile bi kružne.

Kako bi pustolovina bila potpuna, u Radence sam došao autom za obiteljske pustolovine. SUV Nissan X-Trail je u novoj izvedbi moderniziran i lagan i lako upravljiv. S puno nove tehnologije, staklenim krovom i efektnom narančastom bojom plijeni pažnju. No ne samo to, već uz svoje off road performanse, radar i pilot čini se sigurnim i pametnim na bilo kojem terenu. S integriranim uzdužnim krovnim nosačima lako prima i bicikle. Posebno ga krasi sedam sjedećih mjesta koja se u prtljažniku za čas otvore prema potrebi. Ovaj snažni auto prilagodljiv je i kao stvoren za uživanje s djecom.