BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger otkriva kako je prvi Topić stigao na Biokovo i zauvijek ostao: Pivac je baš tu zapivao

27.05.2018 u 16:53

Bionic
Reading

Bloger tportala zaljubio se u Zabiokovlje te je uživao u starim selima, među maslinama i šparogama. Uz čašu domaćeg prošeka visoko iznad mora otkrio je novu cikloturističku atrakciju, selo Topići nastalo prije tristo godina

Makarska rivijera pruža niz atraktivnih bike ruta i to ne samo uz more, već i po padinama Biokova, gdje se skriva pravo bogatstvo krškog reljefa s prekrasnim krajobrazima i vidikovcima. Vozeći se iz Makarske uz more prema Baškom Polju, već pogled prema planinskom masivu daje naslutiti da se nešto skriva u Zabiokovlju. Staro i netaknuto.

Vožnja uz more u rano jutro djelovala je osvježavajuće. I na ruti, ne preteškoj, od samo dvadeset i pet kilometara po Biokovu i uz more može se doživjeti puno. Da malo zavirite i uspnete se do prvih starih sela, ne treba puno muke. Slijedi vožnja uz beskrajne bijele biserne plaže Makarske rivijere. Nakon glavne rive ide se uz plažu i po dugoj šetnici sve do kraja asfaltnog puta. Tada slijedi malo vožnje po lijepom makadamu.

No prije ulaska u borovu šumu, gdje ruta ide dalje uz brojne stjenovite i skrivene uvale, nalazi se novo urbano bike odmorište. Uz samo more i zaštićeno od vjetrova, odmorište ima parking za bicikle, stol i stolice, a također i nekoliko klupa u samoj građevini koja s morske strane ima otvorenu rebrastu galeriju. Ovo je jedno od najljepših bike odmorišta koje sam vidio. Jednostavno i funkcionalno. Idealno se uklopilo u ambijent, sudar surove klime planine i mora. Prilika za malu okrepu i uživanje. I pripremu za malo zahtjevniji dio, a potom i uspon.

  • +2
Bike odmorište Makarska Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Malo vožnje uskim stazama kroz puno zelenila i po zemljanoj podlozi. Sing track koji se provlači prvo kroz borovu šumu, a potom uz stijene nad samim morem atrakcija je samo tako. Fora je to dio rute i uz poneko zastajkivanje proći će je svaki biciklist. Nakon pola kilometra izlazi se na potpuno gole i strme stijene koje su se nadvile nad more, a koje ovdje izgleda kristalno i beskrajno. Mala i uska staza koja se provlači kroz kameni i stjenoviti dio nije tako duga, no samo spretniji vozači će ovo odvoziti bez zaustavljanja ili guranja. Poseban morski ugođaj privuče mnoge da zastanu, fotografiraju ili uživaju. Potom se ulazi u selo Krvavica, koje uz lijepu plažu ima malu luku i marinu iznad koje nastavljate betoniranom stazom do Bratuša. Ulicom se ide dalje sličnim putom, ali i sve širim prema Baškom Polju.

Nakon Promajne, slatkog i malog mjesta, skreće se desno prema Jadranskoj magistrali. Po njoj se prvo ide lijevo i odmah skreće desno. Slijedi i blagi uspon dug oko dva kilometra. Nakon vožnje kroz šumicu punu zelenila ubrzo se ide opet lijevo. I prolazi ispod prometnice koja ide za tunel Sv. Ilija i nadvožnjaka prema selu Topići. To selo staro oko tristo godina kao da se skrilo u masivu Biokova. Svakako obratiti pozornost na jednom asfaltnom raskršću i skrenuti desno. Nema posebne oznake jer je tabla Topići bila već puno prije.

Ali niz drugih oznaka će vas upozoriti da je onuda prilaz samo selu. Bicikle ćete ostaviti na parkiralištu ili ih gurati. Sve je to u krugu od stotinjak metara. Puno starih kamenih i napuštenih kuća. No sve više ih se obnavlja i stavlja u funkciju ruralnog turizma. Ondje radi i konoba te možete ručati ili se okrijepiti. U Topićima se svi prezivaju Topić. Možda kod nekih od domaćina kušate autohtono vino od grožđa čiji su nasadi na padinama kroz koje ste netom prošli. Kao ja, možda sretnete Franu Topića, koji kao i većina vlasnika kuća ne živi ondje, ali svakodnevno dolazi u masline i vinograd. Ili branje šparoga. Frane mi priča legendu o tome kako je ondje stigao prvi Topić.

  • +5
Topići i Podbiokovlje Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

I to iz Bosne. Odlučio je prespavati, a s obzirom da je 'pivac baš tu zapivao i probudio ga, odlučio je ostati i sagraditi kuću'. Uz prošek priča o Topićima se odužila do današnjih dana. Aktivni turizam, pa i biciklisti ponovno oživljavaju ovaj zaboravljeni dio podno Biokova. Sve više starih kuća se stavlja u funkciju turizma jer ljudi žele ondje ostati i prespavati. I uživati u planinskom ambijentu i istraživati stare pastirske rute kojima se kretala stoka zimi te kojom su se nekad prenosili sir i mlijeko iz planine do sela na moru.

Iz Topića bike vožnja ide desno po makadamu koji se samo malo uspinje. Odavde su vrhunski pogledi na Bašku Vodu i Brela, od kojih zastaje dah, ali i gotovo cijelu rutu kojom ste išli iz Makarske. Iako ste u planini, bezbrižni ste. Biciklisti ili turisti hodači stalno prolaze. A na sljedećih pet kilometra bit će i nekoliko kuća i zaseoka. Slijedi prolaz kroz manju klisuru, gdje je manja klupa i vidikovac. Odande se pruža pogled na prijevoj Dupci i selo Kričak. Tu je negdje i polovica rute. No povratak je neusporedivo lakši.

Slijedi silazak u Brela, do samog mora i centra mjesta. Prvo po makadamu, dva kilometra, i tri po asfaltu. Ondje je poznati Bluesun hotel Soline. Možete izabrati gdje ćete uživati, u kavi ili sladoledu ili možda kupanju. U Brelima ili u Baškoj Vodi, koja je udaljena samo dva kilometra. Povratak je uz obalnu cestu i šetnicu do Promajne, gdje se spajate na rutu kojom ste već vozili. Slijedi provlačenje uz stijene koje ćete već brže proći i vrlo brzo stići u Makarsku. Vrijeme trajanja vožnje i bike izleta je od tri do četiri sata. S obzirom na malu visinsku razliku od samo tristo i pedeset metara, s relativno puno različitosti i naselja, izlet može svladati svaki rekreativac.

Umor će zamijeniti neki dobar bike point ili kupnje na ruti uz more. Gastro ručak u nekoj od konoba dobro će doći. Bude li vožnja dobro odmjerena, s predloženim mjestima za odmor, bike izlet bit će sigurno fantastičan odabir za aktivan dan na moru. A večera s ukusnim jelima uz cooking show bit će i dobra motivacija.