blog pedaliranje

Naš bloger krenuo je putevima Winnetoua u snježnu biciklističku misiju. Pročitajte što ga je sve dočekalo na neobičnom putu

  • 12.01.2020 u 19:32

  • Bionic
    Reading

    Naš bloger prisjetio se legendarnog Winnetoua i kauboja povodom emitiranja kultne mini serije tj. tri filma u Hrvatskoj. Putevima Winnetoua u tada snijegom okovane Fužine otputio se na biciklu. U snježnu indijansku misiju. Uspio se prvi probiti do Roswella prije četiri godine nakon što je netom prije završeno snimanje, a Gorski kotar zatrpao veliki snijeg

    Možda ni Karl May nije mislio da će njegova putovanja i prijateljstvo s legendarnim poglavicom Apača bar na filmu završiti u Europi, i to u Hrvatskoj. I prva ekranizacija, i ova nova moderna snimane su u Hrvatskoj. Jedino su autori htjeli da to ipak budu nove lokacije te je izbor pao na Gorski kotar i Fužine. Tamo je za potrebe snimanja izgrađeno kaubojsko naselje Roswell čije su kulise sačuvane i mogu se turistički razgledati, pa i ružiti s pravim kaubojima i s Apačima. Također, može se i okušati u jahanju, ali i drugim igrama i atrakcijama u naselju, razgledati originalne kuće i mali foto muzej sa snimanja.

    Trilogija o Winnetou snimala se i na Zrmanji, Platku i Lici. Spilja Vrelo i jezero Mrzlica kraj Lokvi poslužili su za dio scena iz trećeg filma 'Zadnja bitka'. Prvi film 'Novi svijet' i drugi 'Blago na srebrnom jezeru' uz Roswell koji je 'narastao' u pravi grad. Moglo se vidjeti puno scena koje su snimane u Liču kraj Fužina gdje je bilo pak indijansko naselje.

    Iako su i u zadnjem filmu zalepršale pahulje, što je i bio dio scenarija, nitko nije mislio da će u Fužinama preko noći zaista pasti metar snijega. Oko stotinjak konja tako je ostalo 'zarobljeno' u štali na setu. Uz brojne anegdote sa snimanja tu je i ta da je na kraju konje spasio naš HGSS i to doslovno u zadnji čas. Ostali su u vrletima Gorskog kotara u velikom snijegu i bez vode pa ih je bilo potrebno brzo evakuirati. No, sve je sretno završilo, i to ne samo po konje već i naselje Roswell, za koje se nije znalo može li izdržati velike količine snijega.

    • +2
    Roswell - Fužine Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Uz manje oštećenja, sve je bilo kao na filmu. Između dvije ciklone uspio sam na fet biciklu sa zimskim gumama dojahati do Roswella koji je šumskim putem udaljen od Fužina oko pet kilometara. Danas se može prići i sa stare riječke ceste i iz naselja Vrata. Naime, Roswell je između Lokvi i Fužina, te dva velika jezera Lokvarskog i Bajera. Odličan bike izlet može se napraviti na kružnoj ruti od Fužina uz jezero Bajer do Roswella i natrag. Ruta je duga oko dvadeset kilometara uz povišenje nadmorske visine oko 300 metara.

    Potreban je mtb bicikl, a priroda je prekrasna. Posebno sada jer nema vegetacije pa su šumski vidici izvrsni. Posjetio sam ga nekoliko puta i po ljeti i zimi. Naselje je otvoreno vikendom, a preko ljetne sezone svaki dan. No, na bike turu možete krenuti uvijek. Vrlo je atraktivna, zanimljiva, nije preduga. Prema želji ova kaubojska i indijanska tura može se produljiti do obližnjih sela poput Liča ili Mrkoplja. Smještajnih kapaciteta na ovom području ima puno, kao i restorana posebno u Fužinama. U svakom mjestu je trgovina ili kafić gdje se možete ugrijati ili okrijepiti.

    • +4
    Snježni Roswell Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Ove godine za sada nema snijega, put je odličan kao i smrznuta podloga. Provjereno ovih dana. A razveselit će vas na sunčanim padinama i prvi kukurijeci, vjesnici možda preuranjenog proljeća ove godine. Umjesto sanjki ili skija u Gorski kotar možda vas baš Winnetou potakne da dođete u zemlju Apača i kauboja; Gorski kotar i Fužine. Naravno i Roswell.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.