BLOG PEDALIRANJE

Nakon bijelih pahulja vrijeme je za crni tartuf i mimoze

04.03.2018 u 11:26

Bionic
Reading

Naš bloger je u bijegu od zime pronašao svoju novu bike oazu u istarskoj Brtonigli. Na raskrižju mora i unutrašnjosti između Buja, Novigrada i Umaga smjestila se sva ljepota ovog svijeta. Uz maslinike, vinograde i starine Hotel San Rocco obitelji Fernetich izgleda kao dobro skrivena tajna. Evo što je otkrio na svom putovanju

Putovanje po Istri u meni uvijek budi poseban osjećaj dobrodošlice koju osjetim čim kročim na istarski crveno - smeđi tepih. Nepregledne padine čarobnih brežuljaka, te starih istarskih gradića i sela ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. Bike vikend na koji sam poveo devetogodišnju kćerku Ivonu prilagodio sam njoj, ali i prevrtljivom vremenu. Taman smo jedan dan imali 'lijepi', naravno uz snijeg jer bez njega se ne može ove produljene zime. Dok smo drugi dan posjetili manifestaciju vina i čokolade koja se baš održavala u Brtonigli. Također bodrili smo i trkače koji su okupirali glavni trg jer održavao se i 'Brtonigla Adventure Trek'. Nakon što smo uz pahulje snijega prigodno se slikali uz mimozu krenuli smo u đir biciklima.

Područje zapadne Istre obiluje bike stazama. Označenim i onim koje možete sami isplanirati. Povezati zanimljiva mjesta poput obližnjeg Buja i Goržnjana. Provozati se trasom stare pruge Parenzane koja je nekada išla od Trsta do Poreča. Obnovljena je kao bike i pješačka staza. Na dionici od Buja pruga se lagano penje, zatim uz Završje i Oprtalj, spušta se prema Livadama i Motovunu. To je ujedno i njen najljepši dio, prepun vidika, tunela i mostova. Uskoro će ovdje sve biti puno i berača šparoga. Tako da je Parenzana uvijek vrlo prometna. Biciklisti ovuda vole prolaziti, pogotovo ljubitelji trekking i mtb vožnje. Neki se provozaju petnaestak kilometara, pa guštaju u nekoj od konoba. Ukoliko napravite kružnu rutu kao mi preko Momjana, doduše uz pomoć auta, još ćete dodatno uživati u čarima istarskih različitosti.

  • +7
Brtonigla i San Rocco Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Zdravi života na selu, tradicija i čarobna gastronomija moto su naših domaćina obitelji Fernetich. Tullio, Rita, Teo, Luana i Rocco uvijek su nasmiješeni i nezaobilazna su lica ovog elegantnog hotela. Sigurno ćete ih sresti ili osjetiti neke od njihovih majstorija. Volite li kućne ljubimce svidjeti će vam se još jedan član tima pas Fiocchi. Hotel San Rocco osim što izgleda kao drevno imanje, a ujedno i vrlo moderan turistički objekt kao stvoren za hedonizam i guštanje. Sve je puno zelenila i maslina, vinograda i starih zdanja. Hotelski bazen kao da se nadvio nad dolinu Mirne i Karigador, more podno brežuljaka. Izvrsna kombinacija starog i modernog. Jer kavu morate negdje popiti, sjesti u ležaljku i pročitati dobru knjigu. Ili maštati o nekoj bike vožnji uz more. Na primjer do Portoroža, Kopra i Trsta. Zašto ne, do granice sa Slovenijom samo je nekoliko kilometara, a uz morsku obalu je puno uređenih bike staza.

  • +4
Grožnjan i Parenzana Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Grožnjan i Parenzana

Dan nam je proletio, jer u Istri na biciklu i bez njega vrijeme proleti. Ivona je nakon vožnje po Parenzani zaradila žulj na ruci. Da, Parenzana ima malo tvrđu podlogu, zbog starih nabijenih kamena koji su držali pragove i tračnice. Ali nije tako stalno, no možda moramo nabaviti bolje rukavice. Nismo se nadali hladnoći, pa smo improvizirali malo. Nema lošeg vremena, samo loše opreme, zar ne! Stigli smo i do naše Mazde 3, starog dobrog klasičara koji se baš uklopio u naše putovanje. Inače imam fobiju od stavljanja na bicikala na krov auta, nepotrebno naravno. No, svi imamo neki tik. Tek kada sam ih u trenu složio na nosače i u času pričvrstio. Učinilo mi se da je sve prošlo bez peripetija. Možda sam se i zbog hladnoće požurio, no definitivno je lakše podići bicikle na krov auta s nižom visinom podvozja. Sportski štih Mazde trojke došao je do izražaja osim što bolje leži na cesti i lakše prima bicikle na krov.

San Rocco ima poseban šarm. Tragovi povijesti u svakom su dijelu hotela, a restoran se nalazi u starom vinskom podrumu. Na izvoru Malvazije i maslinova ulja. Tu je Tullio Fernetich osmislio svoju obiteljsku priču hotela koji je nadaleko prepoznat i mnogi gosti ga smatraju svojim najdražim mjestom odmora. Sada obiteljsku tradiciju nastavljaju kćer Luana koja brine o hotelu i gostima, te sin Teo koji je više u sali i kuhinji.  Ponuditi izvorno i kvalitetno, te u gastro ponudi imati prvoklasne namirnice s ovog područja. To je bitan dio cijelog, pa i gastro projekta San Rocco priča mi chef Teo. Sada je sezona crnog tartufa, ribe, a uskoro stižu i šparoge. Mašte za novi meni koji se priprema za ovu sezonu očito neće faliti.  

San Rocco je bike friendly hotel i biciklisti su vrlo česti gosti. Baš zbog dobre lokacije, blizine Slovenije i Italije, te niza mogućnosti za polazak na odlične bike vožnje. Istra bike staze su odlične i zadovoljiti će sve ukuse. Najpopularnija je Parenzana i dio kroz našu zemlju ide od Plovanije do Poreča. Duga je 80 km i preporuka je svima. Možete ju voziti i u dijelovima. Već dulje se spremam na stazu Momjanskog muškata, koja samo tako dobro zvuči. Duga je 32 km i ima visinsku razliku 420 m. Staze oko tridesetak kilometra su idealne za mtb vožnju i za nešto usput vidjeti i doživjeti. Oko Brtonigle i Buja svakako treba proći kružnim stazama Izvornih okusa istarskog sela do Oprtlja, Četiri zemlje i Dolinom Mirne i grada vina Brtonigle. 

Od svega što sam probao u San Roccu evo i mog menija. Odabrao bike bloger iliti bikechef. 'Pozdrav iz kuhinje' - volak morski puž uz preljev od brokule. Tjestenina i crni tartuf uz 'slatku' Malvaziju Radovan iz Višnjana. I ono najvažnije nakon pedaliranja. Čokoladni Mousse s mladima maslinovim uljem.