BLOG Pedaliranje

Izlet pun iznenađenja samo pola sata od Zagreba? Može. Uz nezaboravan bajkerski doživljaj, jamčimo i set dobrih fotki

24.05.2020 u 12:49

Bionic
Reading

Bloger tportala posjetio je jugozapadnu okolicu Zagreba. Koji kolaž proljeća, jezera, livada i šumskih perivoja, kao da smo u Škotskoj, a ne doma! Ili je izolacija učinila svoje, pa se i pejzaž pola sata od Zagreba čini nestvarnim

Kada sam ušao u šume koje se prostiru južno od Zagreba prema Karlovcu, ostao sam očaran bojama, sjenama i tišinom. Proljeće je zaista najljepše godišnje doba. Bajkoviti ugođaj kvare samo komarci. Uhvatio sam samog sebe da, umjesto da se điram, samo se divim, fotografiram i ne vjerujem.

Jastrebarskim lugovima može se prići već iz Horvata, formalno područja Zagreba. Parkirati možete gdje god želite. Kraj je ovdje još pun brega, ali ubrzo se dolazi do Zdenčine ili Kupinečkog Kraljevca. Ovisno kamo želite ići, prema Pisarovini ili Jaski. Pred vama je ogromno šumsko i močvarno prostranstvo. Tu je i pomalo zaboravljena Crna Mlaka, prepuna jezera i ptica.

Kod Pisarovine je također velik kompleks ribnjaka, ali i polja kroz koja se može voziti i opet završiti u šumi i tzv. lugovima. To je sklad šumskog prostranstva koje je isprepleteno cestama pod pravim kutom, kao urezanima među stablima. Na koju god stranu krenete, nakon 20 kilometara izaći ćete negdje. Ako ste željeli izlet iznenađenja, na pravom ste mjestu. No nemojte se iznenaditi ako iz šume provirite u Draganičkim lugovima već pokraj Karlovca. I tu su ribnjaci. Do polazišta se uvijek možete vratiti nekim drugim putem ili lugom. Bude li vam previše pedaliranja, biciklom do auta ili odakle ste krenuli možete se prevesti vlakom s neke od usputnih stanica pruge Karlovac - Zagreb.

Uživao sam u mirisu svježe pokošenog sijena, čak i brao bazgu. Svako malo razveselio sam se prelaskom nekog potoka. Toliko da mi razbije monotoniju. Kad nije bilo mosta preko potoka, baš mi je bilo fora prijeći biciklom kroz pješčano korito. Naravno, to mi se dogodilo kada sam skrenuo s uvriježenih cesta. Planirate li dulju vožnju s puno guštanja, dobro se opskrbite jer kad i izađete iz šuma, do prvog dućana ili cafea trebat će vam pola sata bicikliranja. Ili do auta. Mene je taman čekao moj bijeli terenac, tako da nisam pokisnuo. Dugu na nebu gledao sam iz auta. U ostatku dana uživao sam vozeći se do obližnjeg plešivičko-okićkoga gorja, odakle sam mjerkao nove rute za pedaliranje.

  • +6
Pedaliranje: Jastrebarski lugovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Nissan Juke svojevremeno bio je prvi SUV model. Na čelu crossovera suvereno je i ostao. Ono što je mene iznenadilo njegov je novi sportski duh. U tjedan dana prokrstario sam njime pola Hrvatske. Zavirio sam i u svaki dio zagrebačke okolice. Ubacio sam popodne bicikl u prtljažnik i pravac Zdenčina.

Taj izlaz na autocesti prema Karlovcu svidio mi se jer cestarina nije preskupa, košta sedam kuna. A u trenu sam od rotora izvan grada. Kako su zbog dosta kiša polja i livade zelene, krenuo sam na vožnju prema beskrajnim šumskim lugovima. Autom sam se zavukao na kraj polja kod Donje Zdenčine. Mjesta za parkiranje ima zbog proširenja na šumskim ulazima. Baš za izletnike ili šumske radnike koji preko tjedna pak ovdje ostavljaju aute. Vožnja tim krajem uz prevrtljivo proljetno vrijeme jamči uživanje i set dobrih fotografija.

Pedaliranje: Nissan Juke Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld