blog pedaliranje

[FOTO] Goransko ljeto je kao stvoreno za aktivni godišnji odmor iz snova. Doznajte kako se bloger tportala snašao u ovoj rapsodiji kontinentalnog turizma

tportal

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: montaža: Dražen Breitenfeld

Bloger Tportala sakrio se bar na jedan vikend u najsurovijem i najšumovitijem dijelu Gorskog kotara. Područje nacionalnog parka Risnjak, od Gerova, Tršća do Čabra zaista je posebno, prepuno je velikih zvijeri, ali i biciklističkih ruta. Visoke i gorde planine daju vam osjet i miris koji želite. Kontinentalni turizam doživljava svoju rapsodiju baš ovdje u goranskoj Hrvatskoj. Tako da odlično možete spojiti hedonizam i avanturizam, te se provesti prema želji. Osvježiti na biciklu, pješačiti i lješkariti u bazenu ili nekoj od novih planinskih kuća i tako provesti ljeto

Kako je to probuditi se rano jutro u Crnom Lugu u Nacionalnom parku Risnjak? Poželio bi to svaki namjernik željan drugačijeg godišnjeg odmora. Rosa i splet bijelih mreža ukrasit će bilje i jele. Kao da je pao snijeg. Dok se nismo ni snašli magla se u času digla, goranske vizure ukazale su naše odrediše 'Kuće za odmor Runolist' u Crnom Lugu.

Pitoreskno selo koje je udaljeno 11 kilometara od Delnica. Tu blizu je i sjedište NP Risnjak, te info centar i odličan restoran. Nismo ni zavirili u ovo gorsko imanje već smo bili očarani. Na uzvisini su tri kuće za iznajmljivanje i jedna naših domaćina. Nismo stigli ni zaviriti Vlatko, Dajana i Dorotea bili su uz nas. A tako je bilo i stalno, nenametljivo su nam bili tu, na raspolaganju, ali pazeći da uživamo u našem goranskom ljetu.

Obrisi Risnjaka, livade Leska i Lividraga, Lokvarsko jezero i Kupa kao da su tik uz vas. Što sve posjetiti i gdje otići. Bez obzira na to što su kuće gotovo na osamsto metara nadmorske visine ljeti se možete pržiti na tridesetak i više stupnjeva, a po noći hladiti i na deset celzijevaca. No, ljeto vam neće umaknuti, na kupanac do mile volje možete računati.

Odličan bazen s toplom vodom i još više vrućom u hidro masažnom bazenu oduševit će. Na izlete nećete zaboraviti bez obzira na ambijent goranskih vila koje mame da poželite biti samo tu. A mogućnosti na primjer od wellnes i spa zone, do prostora za roštiljanje i zajedničko druženje je napretek. Zapravo nećete znati gdje će biti ljepše u vašim kućicama ili vani. Gotovo sedamdesetak kvadrata čini se i više jer je iskorišten svaku kutak. Naša kuća Eva ima veliki dnevni boravak s kuhinjom, sve što zatreba od veš mašine, perilice suđa do prekrasnih terasa prepunih cvijeća. Drveni zidovi i kosi krovovi daju poseban šarm. No, vrijeme je za izlete na biciklu. Niste li ih uzeli sa sobom, možete koristiti one iz kuće Runolist ili unajmiti električne u obližnjem sjedištu NP Risnjak.

  • +4
  • +1

Kuće Runolist

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Staza Leska duga je četiri kilometra, ide kroz šume i bezbroj malih proplanaka. Malo je zahtjevna ali odlična za obiteljski bike izlet. Koji će potrajati jer brojne ljepote mame. Tako ćete se zaustaviti na velikoj livadi Leska. Ili zadržati u berbi malina kojih ima puno. Kao i leptira koji će vas čim se zaustavite veselo obilaziti. Tu su brojni makadamski putovi kojima možete krenuti na dulji i zahtjevniji brdski biciklizam padinama Risnjaka. Ili do doline Kupe kružnom rutom preko Zamosta i natrag preko Čabra i sela Parg.

Autom možete otići do sela Razloge najbliže točke gdje je pješački prilaz izvoru Kupe. Blizu je i Lokvarsko jezero i jezero Mrzlica do kojih možete bajkom. Na ovim šumskim izletima nadisat ćete se svježeg i čistog zraka. Možda u daljini vidjeti medvjeda ili čuti noćno zavijanje vukova. Ali i moći doživjeti aktivni godišnji odmor iz snova kreirajući vlastite izlete i boravak u prirodi.

  • +4
  • +1

NP Risnjak

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!