BIKE PATROLA

Đir po Gorskom kotaru: Kada biciklistički snovi postanu stvarnost

12.08.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Kako je bilo voziti bicikl po najšumovitijem dijelu Hrvatske? Naš bloger dojmove donosi u prvom izdanju 'Bike Patrole', novog specijala u kojem otkriva najbolje i skrivene biciklističke staze i destinacije. Bicikliranjem se pomiču granice vlastitog uspjeha, sjajnom fotografijom ti trenuci postaju stvarnost. Za fascinantne i živopisne fotke za praćenje svih adrenalinskih aktivnosti našeg blogera pobrinuo se naš WordWide partner Samsung. Gear Fit2 - vodootporna sportska narukvica i pametni telefon Samsung S7 edge upareni zajedno omogućuju više te praćenje i brzo dijeljenje novih avantura

Pedaliranje po stazi predatora na kojoj medvjedi imaju pravo prvenstva iliti prednost. Teški usponi, ali i zadovoljstvo dolaska na neku od nestvarnih livada Gorskog kotara tik uz granicu sa Slovenijom počeli smo jednim nedavnim doživljajem. Pričom biciklista iz Čabra kako je naišao na medvjeda kako sjedi na cesti. Budući da se medvjed nije htio maknuti s puta, biciklistu nije preostalo ništa drugo nego da čeka. S obzirom na to da je večer bila blizu, više nije bilo druge mogućnosti osim proći baš ovuda i ovom ceste. Ali medo je i dalje sjedio na cesti, a biciklist ni uz uzvike i glasno negodovanje nije uspio uplašiti medvjeda. Ipak medo je nakon pola sata napeta iščekivanja ustao i otišao, a bajker je napokon mogao proći i vratiti se u Čabar.

Tako je to u ovom dijelu najšumovitijeg i nepoznatog Gorskog kotara. Nepredvidljivo, fantastično i neponovljivo, čuje se komentar svakog biciklista koji dođe na rute koje idu dolinom Kupe i Čabranke. Ili se uspinju prema planinskim naseljima Gerovu i Tršću, a potom po šumskim putovima prema livadama Lividragi i Smrekovoj dragi. Svaka kap znoja i svaki metar uspona vrijedan je doživljaja i uživancije koja slijedi po dolasku na te divne i zelene proplanke okružene crnogoričnim mirisnim šumama. Malim jezerima, lugarnicama i lovačkim čekama te tišinom stoljetnih šuma i slikovitih planina. To je Gorski kotar na biciklu.

Upoznavanje s mobitelom Samsung S7 edge išlo je puno brže jer je novi zaobljeni model tako dizajniran i napravljen da se prilagođava svakoj, pa i mojoj bajk situaciji, slikanju i kretanju. Očarava koliko detalja bilježi novi fokus kamere, čak i u tamnijim dijelovima ili šumskim sjenama. S7 edge u potpunosti je lišen boljki dosadašnjih pametnih telefona. Objektiv 1.7 bilježi sve detalje, baš zbog tog većeg ulaza svjetlosti. Fotografije koje smo snimili na ruti oštre su i vrlo lijepih i žarkih boja. Goransko pedaliranje bilo je pravo mjesto za testiranje nove sedmice i novih senzora zahvaljujući čemu je auto fokus kamere brži i od vjetra. Fotografije snimljene mobitelom Samsung S7 možete pogledati u fotogalerijama.

Bakkerski izlet od Tršća do livade Lividrage dug je dvadesetak kilometara i većinom je makadamski put s usponom oko tristo metara. Za to nam je trebalo malo više od dva sata. No imali smo tri probušene gume, pucanje lanca te nekoliko puta pričekali da se svi okupimo. Sudionici već popularne Kamenjakove biciklijade prije zasluženog ručka u Lividragi gdje je bio i dan šumara obišli su i vidikovac kod Medvedovog štanta s pogledom na gerovski kraj.

U patroliranje s biciklom krenuo sam i s novim bajkom, zelenim modelom Giant Anthem 2. Taj 'Croos country' bicikl ima aluminijski okvir s novom generacijom mjenjača s 2 x 11 brzina. Ovaj Agresivni XC bajk je s fulicom s najmanje hoda. Prednji amortizer ima i laku klizajuću regulaciju blokade i zadnju suspenziju s blokadom. Ovaj novi model ima čvršći kotač veličine 27.5“ i drop koji omogućuje podizanje ili spuštanje sjedala u vožnji, a zbog atraktivna dizajna, djeluje uvjerljivo i moćno. Takav je i u vožnji.

Od Lividrage vozili smo se prema Smrekovoj dragi po prilično velikoj vrućini i velikom usponu većim od 250 metara, i digli smo se na visinu od 1.160 metara. To je ujedno bila i najviša točka na koju smo se penjali. Posebnost je ove rute u tome da smo se stalno dizali i spuštali oko 350 metara, tj. bili na nadmorskoj visini između 825 i 1.160 metara. No nakupilo se toga oko tisuću metara, toliko i uspona i spuštanja. Na Smrekovoj dragi, još jednom divnom planinskom pašnjaku uživali smo kraj starog zdenca. Brali maline i okrijepili smo se i osvježili. Do Tršća nam još treba malo. Pedesetak kilometara pedaliranja po šumama i uglavnom dosta dobrom makadamu zabilježio sam i na GPS tragu. Šestosatni izlet približio se kraju.

Sportska narukvicu Samsung Gear Fit2 nosio sam prvi put na vožnji. S obzirom na to da ovaj nosivi uređaj ima GPS i pametno praćenje aktivnosti naravno prepoznao je da vozim bicikl. Te mi odmah već pri prvoj odvezenoj dionici precizno i pouzdano pratio rutu. Tako sam na ekranu narukvice vidio udaljenost i brzinu u stvarnom vremenu, kako bi mogao pratiti svoj rezultate. Tu su bili i ostali vrijedni podaci o otkucajima srca, broju koraka, potrošenim kalorijama i sl. Preko postavljenog brojčanika mogu se pratiti statistike.

Bojan Šenkinc, koji je vodič i organizator ove biciklijade s PD Kamenjakom i Promotiv Travel Outdoorom, pozdravio je pedesetak biciklista i zaželio im ugodan boravak u Gorskom kotaru jer biciklijada se nastavila tokom proteklog blagdanskog vikenda i u Sloveniji te obilaskom doline Kupe. Smještaj je bio u planinarskom domu Ferbežar, a organizirani ručak ili večera bili su kod poznate turističke djelatnice Mirjane Jurković iz Tršća koja se turizmom bavi dugi niz godina te osim dobre kuhinje, imaju i mogućnost smještaja u apartmanima.