BLOG: PEDALIRANJE

Božićno pedaliranje po ogrlicama Krke

Bionic
Reading

Ako ste biciklist i ljubitelj tradicija i ljepota, kao i naš bloger, onda je istraživanje šibenskog i skradinskog zaleđa idealno za pravi blagdanski odmak. Pronaći neko malo ili veliko selo, cesticu maslina ili zaboravljenih mirisa, pravo je otkriće. Ovdje su staze blage kao i ova zima. To je kraj s čudesnim spojem povijesti, divljine i egzotike na jednom mjestu. Veličanstveni sedreni slapovi na rijeci Krki su krški i prirodni fenomen. Kada još tome pridodamo i posjet nekom od obiteljskih imanja i kušanje miljevačkog pršuta uz čašu crnog vina, bit će to još jedan vrhunski aktivni bike odmor u prirodnom okruženju

Romantični mediteranski grad - tako bi se kratko mogao opisati naš Skradin. Još kada ga možete obići u blagdansko vrijeme, zadovoljstvo je još veće. Cijela gradska jezgra je zaštićeni spomenik kulture. U njoj se nalaze kuće koje uglavnom potječu iz osamnaestog stoljeća i ožbukane su na način koji je tipičan za Veneciju i područje njezina utjecaja. Obližnja rijeka Krka, poznata po brojnim slapovima i jezerima, kao i uostalom cijelo područje Nacionalnog parka Krka, izazov je za svakog namjernika. Pa i onog na bajku! Za start pedaliranja supruga Svjetlana i ja odabrali smo božićno drvce na glavnom skradinskom trgu. Nešto ranije ispijajući kavu na terasi mjesnog kafića, osmislili smo današnji bike dan na Krki i zaleđu. Od sedam slapova, ovoga puta odučili smo obići najrazvikanije i najposjećenije Skradinski buk i Roški slap.

Do Skradinskog buka može se po pješačkoj stazi, odnosno, makadamskom putu koji je ujedno i bike staza. Odmah na početku prekrasan i zadivljujući kontakt s tokom Krke. Idemo uzvodno, a odvojak je odmah kod ulaza u Skradin, kada se dolazi iz pravca Šibenika. Tu je i nadzorna postaja NP Krka. Slijedi četiri kilometra lagane vožnje uz zelenu rijeku. Ovuda plove i brodovi koji prevoze turiste na razgledavanje najdužeg i najrazvikanijeg slapa. Zvučni esej Skradinskog buka čuje se iz daljine, dok zastajemo i slikamo nezaboravne vizure šibenskog zaleđa. Uživamo u prekrasnim krajolicima, pratimo labudove koji mirno i bezbrižno plove svojim putem, kao i patke koje se tu i tamo prikažu uz rijeku. Temperatura od desetak stupnjeva Celzija idealna je za vožnju bajkom. U ovo blagdansko vrijeme i barem formalno zimsko, obilazak Skradinskog buka zaista je impresivan. Doživjeti sve te sedrene barijere, mostiće, male otoke i jezera i to potpuno sami. Pa prvo sam pomislio - ovdje je ljeti na tisuće ljudi. Silazimo s bicikala i guramo ih preko drvenih mostića samo radi fotografiranja.

Dižemo bicikle na auto i hitamo prema Drinovcima na Miljevačkom platou. Planiramo posjetiti zaselak Skeline i istoimeno obiteljsko gospodarstvo. Bike ruta za koju se nadamo da imamo vremena, išla bi uz Visovačko jezero i preko Brištana i potom spuštanje na Roški slap. Držimo se cestica i označenih puteva koji nisu prometni. Iako ima i drugih mogućnosti, ruta bliže Krki, ovog puta za takvo istraživanja nema vremena. Nakon pet kilometara već smo se nadvili nad kanjon Krke. Shvatili smo da smo stigli na mjesto nestvarne ljepote. Kanjon se tu širi u veliko polje. Sedrene barijere ovog šestog i pretposljednjeg slapa na rijeci Krki ovdje čini niz kaskada koji ovdašnji stanovnici još zovu ogrlice. Koji maestralan bike izlet. Slijedi spuštanje na slapove i prelazak niza mostova jer Krka je ovdje široka oko pola kilometra. Sami slapovi više od šesto metara. Osim obilaska slapova po pitoresknim stazicama, moguće je iznad samih slapova penjanje po strmim stijenama i izgrađenim drvenim stepenicama kojima se uspinje na vidikovce. Primjerice, pješačka staza do Oziđane pećine duga je osam i pol kilometara. To su jedne od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj. Na Krki je i nekoliko mlinova koji su obnovljeni i vraćeni u izvornu funkciju.

Za neki od narednih posjeta svakako treba odvojiti vrijeme za posjet slapu Manojlovac koji je jedan od najljepših na Krki, kao i arheološkom lokalitetu Burnum i manastiru Krka. Već sada na Miljevačkom platou u mnogim naseljima ima puno obiteljskih gospodarstava koja nude smještaj. S tih pozicija sve je relativno dostupno u krugu dvadesetak kilometara. S MTB biciklom i solidnom opremom, nema straha. Drniš i Skradin su također neka od središta koja mogu biti zanimljiva i za višednevni boravak i odlične pozicije za cjelodnevno bicikliranje. Na području šibenskog zaleđa već sada su označene mnoge biciklističke rute, a na području samog parka rade se i rutiraju nove kako bi mnoge male cestice i putevi bili dostupniji biciklistima. Mnoge manje poznate rute su već uređene i trebalo bi ih staviti kao mogućnost za vožnju biciklom. Već i postoje zanimljivi prilazi i trase od Šibenika i Lozovca dolinom Čikole prema Roškom slapu, koji bi sigurno u vrijeme kada su dani dulji, bili zanimljivi mnogim biciklistima i omogućili zanimljive izlete.
Okolica Skradina je zaista čarobna. Ovdje proradi u svakome istraživački duh i teško mu se oduprijeti.

Dubravica, Rupe, Laškovica, Plastovo, Bratiškovci, Drinovci, Brištane, Štirovci i mnoga druga naselja pružaju novi oblik turizma, a to je promatranje svakodnevice naselja. Često se zaustavim bez posebnog razloga i izmislim neko pitanje kako bih počeo razgovor s nekim od stanovnika. S bicikla je sve lakše i ljepše. Ne treba puno mjesta za parking, a odluka o zaustavljanu donosi se u trenu.
Kada smo bicikliranje privodili kraju, malo smo i zalutali, ali kao što sam spomenuo, na svakom koraku su naselje ili pastir ili barem cestu prelaze krave pa osjećate da niste sami.

Ovoga puta baš na biciklu je naišao čovjek koji nas je uputio prema
Skelinima gdje nam je auto. Na igri balota svi se zovu Skelini jer je i prirodno, pa ipak smo u tom mjestu. S Tomislavom Skelinom čuo sam se telefonski jer je obitelj uzela malo odmora, no već poznato imanje pokazao nam je stric kojeg smo 'digli' s balota. Tako da smo na kraju dana imali priliku vidjeti i doživjeti posve drugačiji kontrast. Nakon netaknute prirode i starih sela, jedan obnovljeni kameni kompleks u kojem će svaki namjernik i cikloturist biti zadivljen ljepotom obiteljskog gospodarstva Skelin. U sklopu objekta su tri uređene kuće s apartmanima, bazen s vrlo lijepim zelenim okolišem. Gostima se pruža zaista puno mogućnosti, a najatraktivnija je svakako obilazak obiteljske pršutane i vinarije. Ova idealna mikroklima koja vlada na ravnici Miljevačkog platoa, omogućava proizvodnju pršuta i drugih delicija na britkoj dalmatinskoj buri začinjenom morskom solju, mediteranskim biljem i ljekovitim travama. Kušanje vina i pršuta ostavili smo za neki od idućih posjeta.