U KINIMA: 'U TAMI ZVJEZDANE STAZE'

Zvjezdane staze kao osrednji akcijski spektakl

17.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Pametan dijalog i sjajni glumci ne mogu popraviti osrednju priču

'U tami Zvjezdane staze' osrednji je akcijski spektakl bez konkretnih tema znanstvene fantastike koje bi pružile dodatnu zanimljivost ljubiteljima žanra ili same franšize. Ipak, zahvaljujući istoj ekipi iza i ispred kamere, glavni likovi su i dalje podjednako zanimljivi što pruža gledljivo i na trenutke izrazito zabavno iskustvo. Redatelj J. J. Abrams zna raditi sa glumcima i 'izvući' iz njih gledatelju prirodne reakcije što, potpomognuto pametnim dijalogom, donekle maskira prilično dosadnu priču.




Upravo priča predstavlja najveći problem filma, jer se zapravo svodi na borbu između dva ljudska svemirska broda koja nije pretjerano zanimljiva. Interakcija i problemi sa vanzemaljskim rasama samo su natuknuti kao zanemarive činjenice i mnoge će gledatelje ostaviti 'gladnima' (upoznajemo Klingonce, ali se ubrzo posve izbacuju iz radnje). Takav nedostatak pretvara cjelokupni razvoj događaja u mješavinu političke i terorističke borbe bez 'vanzemaljske' intrige. Zanimljivo, početak filma potpuna je suprotnost jer pruža elemente istraživanja nepoznatog, što se na žalost više ne ponavlja u istoj mjeri. 'Prizemljeni' pristup možda ne bi bio problematičan da je većina akcijskih sekvenci zanimljivija, ali usprkos dobrim dosjetkama i Abramsovoj dinamičnoj režiji film djeluje 'rastegnuto'. Drugim riječima, teško je opravdati dva sata trajanja uz tako jednostavnu priču i nedostatak novih saznanja o likovima. Benedict Cumberbatch izvrstan je u ulozi negativca, ali se 'upečatljivost' njegova lika brzo gubi uz stalno vraćanje na teme prijateljstva Kirka i Spocka ili Kirkovih kapetanskih sposobnosti. Naravno, uvijek je dobro dodatno razvijati likove, ali 'U tami' konačno ne pruža više od prvoga filma kada su u pitanju karakteri i smanjivanje Cumberbatcheve prisutnosti je nedostatak.

'U tami' donekle djeluje kao duga najava zanimljivijeg trećeg nastavka jer gledatelj stalno očekuje nešto bolje, a onda film završi. Dobar dijalog, likove, glumce, režiju i tehničke aspekte svakako treba pohvaliti, ali to ne umanjuje činjenicu da nije niti približno zabavan film kao prvi. Teško je gledati završnicu gdje Kirk najavljuje petogodišnju ekspediciju u nepoznato i pri tome se ne zapitati 'zašto nam to nisu prikazali?'.