TJERAJU ČESTICE NA 'PLES'

Znanstvenici koriste AC/DC-jev 'Thunderstruck' u borbi protiv raka

04.04.2016 u 23:26

Bionic
Reading

Klasik hard rock grupe AC/DC 'Thunderstruck' poboljšava učinak lijekova namijenjenih za borbu protiv raka, otkrili su australski znanstvenici koji su taj žestoki hit iz 1990. puštali kako bi 'natjerali' medicinske čestice da poskakuju kako bi se mogle obložiti plazmatskom membranom koja im pomaže da dulje traju u ljudskom organizmu, prenosi Classic Rock Magazine

Prije nego je otkrivena ta tehnika, samo je jedna strana čestice mogla biti obložena uzrokujući to da se tvar kamptotecin brže raspada u ljudskom organizmu.

Profesor sa Sveučilišta Južne Australije Nico Voelcker potvrdio je sadržaj rada objavljenog u veljači. 'Normalno, oblaganje se formira samo na jednoj strani čestice, onoj koja je izložena. No, druga strana neće biti obložena. Tu smo došli do ideje da upotrijebimo zvučnike', rekao je.

'Zvučnici bi stvorili vibracije te bi čestice poskakivale gore-dolje. Kaotične frekvencije su dobro funkcionirale što je rezultiralo boljim oblaganjem čestica', dodao je.

U radu, Voelckerov tim naveo je da su oblozi poput teflona postignuti prevrtanjem čestica dok je svirala AC/DC-jeva pjesma 'Thunderstruck'. Potpuno oblaganje rezultiralo je u očito sporijem otpuštanju lijeka.

Voelcker smatra da bi taj proces mogao imati primjenu u proizvodnji mnogih drugih lijekova.

Prema istraživanju iz 2011. koje su proveli američki znanstvenici na čelu s Mattom Wallerom, znanstvenikom i skiperom, velike bijele psine najviše vole AC/DC-jevu pjesmu 'You Shook Me All Night Long'. Oni su proveli istraživanje u južnom djelu Australije te su na temelju opažanja i zabilješki došli do zaključka kako grupa AC/DC, točnije, njihova rock glazba smiruje velike morske pse.