RAT OKO IMENA

Zbog Dujmićevih prava Novi fosili postaju samo Fosili?

28.02.2015 u 18:48

Bionic
Reading

Odlazak Rajka Dujmića iz Novih fosila potegnuo je pitanje tko zapravo ima pravo na ime benda, a postoji mogućnost da će se po novome u Hrvatskoj zvati samo Fosili

'Naši zakoni su takvi da tko prvi dođe i zaštiti ime, taj na njega ima pravo. Mogao je to učiniti bilo tko i mi bismo mu morali priznati pravo na ime. Rajkov je problem to što je zaštitio ime samo u Hrvatskoj', kaže Marinko Colnago za N1, jedini živući član prve postave Novih fosila, koji je s pokojnim bubnjarom Slobodanom Momčilovićem Mokom 1969. osnovao bend.

Rajko Dujmić je pak u bend došao 1976, a u listopadu prošle godine Novi fosili su ga izbacili jer više nisu mogli trpjeti njegovu ovisnost. No oni i dalje sviraju pod tim imenom.

'Nismo dobili službenu zabranu korištenja imena Novi fosili. Tek kad dobijemo sudsko rješenje razmišljat ćemo što dalje', objašnjava Colnago

Kako je Dujmić vlasnik imena samo za područje Hrvatske, Colnago je u Sloveniji zatražio vlasništvo nad originalnim imenom.

Kako piše N1, članovi benda razmišljaju o tome da u Hrvatskoj postanu samo Fosili kako bi izbjegli Dujmićeve tužbe. Skladatelj kaže kako mu je žao što ne može vratiti vrijeme jer bi inače bend nazvao Rajko Dujmić i Novi fosili.