JARMUSCH I VAMPIRI

Završnica festivala u Cannesu

Bionic
Reading

Filmski festival bliži se kraju, a završnica je pripala Jimu Jarmuschu i njegovoj vampirskoj drami 'Samo su ljubavnici ostavljeni da prežive'

Završnicu Festivala u Cannesu obilježila je vrlo solidna vampirska drama Jima JarmuschaSamo su ljubavnici ostavljeni da prežive’ (Only Lovers Left Alive). Jarmuch je sebi svojstvenom suzdržanom duhovitošću prikazao život dvoje mladolikih vampira, glazbenika Adama (Tom Hiddleston) i Evu (Tilda Swinton), koja je jako vezana za prijatelja, pisca Marlowea (John Hurt), a nakon što se odluče opet živjeti zajedno, nenajavljeno im se priključi i njena sestra (Mia Wasikowska).

Jarmuschev film, premda očekivano sporog ritma, ni u jednom trenutku nije zamorio gledatelje, stalno iznenađujući izvanrednim dijalozima, ali prije svega redateljevom sposobnošću da uprkos humoru ni u jednom treutku od svog filma ne napravi parodiju, omogućujući nam da se duboko uživimo i suosjećama sa sudbinama njegovih likova. Tome su pridonijeli i odlični glumci, sa savršenom dikcijom (osobito Tom Hiddleston) i suptilnim, minimalističkim interpretacijama koje u sjećanje prizivaju odličan Jarmuschev film ‘Slomljeno cvijeće’.

Ekipa filma ‘Samo su ljubavnici ostavljeni da prežive’ održala je vrlo dobru i dugačku konferenciju za novinare s koje prenosim više zanimljivih detalja. Jarmusch je ljubazno odbio odgovoriti na neka pitanja koja su od njega tražila da pojasni neke svoje reference, naglašavajući da film govori za sebe i da ga ne želi mistificirati, no ipak je naglasio da su sve knjige i skladbe koje se pojavljuju u filmu pomno odabrane, a kričarima prepušta njegovo dekodiranje. Alžir i Detroit je odabrao kao lokacije jer su mu emocionalnu privlačni, a kod Detroita ga je fascinirala tragična, šokantna propast toga grada zbog kraha automobilske industrije .


John Hurt je na pitanje smatra li da brani britanske boje u Cannesu s obzirom da nema britanskih filmova u konkurenciji rekao da se u umjetnosti ne smije razmišljati u nacionalnim okvirima i da nije ni razmišljao o sebi kao Britancu ni o Jarmuschu kao Amerikancu, na čemu mu se Jarmusch odmah javno zahvalio. No Jarmusch je ipak priznao da su svi glavni glumci Britanci, dijelom i zato što je ključne vampirske priče upoznao iz britanske literature.

Premda se na početku konferencije redatelj našalio da su odabrali vampirsku temu jer su čuli da donosi puno love, film se snimao sedam godina jer Jarmuschevi producenti nisu uspjevali naći novac u SAD-u, a u konačnici je sedam milijuna eura skupljeno iz Njemačke, Cipra i Velike Britanije. Jarmusch je na kraju istaknuo da obožava YouTube, koji je spomenut nekoliko puta i u filmu, zbog mogućnosti da gleda i najbizarnije stvari iz prošlosti, osobito iz starih televizijskih nastupa i emisija; mrzi običnu televiziju, a najviše voli programirati svoje gledanje.

Tom Hiiddleston istaknuo je da film postavlja dilemu je li biti vampir blagoslov ili proklestvo, dok je Tilda Swinton naglasila da su vampiri u ovom filmu vrlo sofisticirana stvorenja, a posebno joj je bilo zanimljivo nastojanje da ostanu u ljubavnoj vezi jako dugo, doslovce stotinama godina. Tilda, koja se podsjetila i nedavno snimljenog vampirskog spota s Davidom Bowiejem, smatra da dugotrajnost fascinancije vampirima proizlazi iz njihove besmrtnosti i vječne mladosti, a njoj se u ovom filmu najviše svidjelo njihovo neisticanje u javnosti, nevidljivi život i umjetnički rad, apsolutna kreativnost bez samopromocije.

Spomenimo da je i Tilda Swinton na pressici izgledala kao mlada djevojka, ne pokazujući ni približno svoje 53 godine. Kao da je sada došla sa seta kultnog ‘Orlanda’, gdje je također putovala kroz stoljeća ljudske civilizacije.