OTVOREN 10. ZAGREBDOX

Zavodljiv dokumentarni ljubić o greškama koje uče i muče

24.02.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Deseti jubilarni ZagrebDox svečano je započeo u nedjelju u kinu Cineplexx Centar Kaptol uz hrvatsku premijeru vrlo zanimljivog dokumentarističkog pogleda na ljubav, filma 'Ljubavna odiseja' Tatjane Božić u svih pet kinodvorana Cineplexxa

'Festivalska organizacija slična je Rubikovoj kocki, izvana jednostavna, iznutra komplicirana. Prije devet godina ZagrebDox smo pokrenuli kao projekt s ciljem da vratimo vjeru u žanr dokumentarnog filma jer smo vjerovali da dokumentarni film može biti lijep, uzbudljiv, dramatičan, nešto o čemu se može razgovarati, baš poput njegova velikog brata - igranog filma. Vjerujem da smo kod domaće publike vratili zanimanje za dokumentarni film', rekao je na samom početku jubilarnog ZagrebDoxa direktor festivala Nenad Puhovski, nastavivši:

'U ovih devet godina filmove je vidjelo 175 tisuća gledatelja, a ove ćemo godine vjerojatno taj broj zaokružiti na 200 tisuća. Statistički gledano, naše je filmove tako vidio svaki četvrti građanin Zagreba i svaki 25 građanin Hrvatske. To nam govori da su dokumentarni filmovi opet popularni. To je bila osnovna, no ne i jedina ideja ovog festivala. ZagrebDox je bio zamišljen kao poduhvat koji prikazuje filmove, pokušava inicirati stvaranje novih filmova, ali i hrvatskom dokumentarcu vratiti onu poziciju koju je imao u vrijeme kada su autori poput Papića, Žižića, Krelje i Tadića dobivali najprestižnije nagrade za svoje filmove. Ponosni smo što smo dio tih ambicija uspjeli ostvariti.'

'Festival je živo tkivo koje funkcionira samo ako se oko njega okupe ljudi koji vole ono što rade i vjeruju u to. Najveći teret, koji se najčešće ne vidi, teret logistike, strpljenja, pregovaranja, svih ovih godina podnijele su sa mnom tri osobe: prvo, Dana Budisavljević, koja je krenula u ovu avanturu sa mnom, zatim Sanja Borčić, koja je hrabro preuzela palicu i pomogla da festival naraste, te konačno Lucija Parać, bez čijeg truda, rada, znanja i osjetljivosti ne bi bilo ovog festivala', izjavio je Nenad Puhovski.

Producentica festivala Lucija Parać zahvalila je Puhovskom, generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu, HAVC-u, Gradu Zagrebu i ostalima dok je festival otvorio gradonačelnik Milan Bandić

'Ljubavna odiseja' - greške koje uče i muče

Nakon formalnog dijela krenuo je onaj koji zbog kojeg je Centar Kaptol svake godine sve manji i tanji – filmski dio. Čast da otvori jubilarni Dox dobio je dugometražni prvijenacLjubavna odiseja' Tatjane Božić u nizozemsko-hrvatskoj koprodukciji.

Našavši se u slijepoj ulici vlastitog ljubavnog života, autorica odluči posjetiti svoje bivše ljubavi kako bi otkrila što je presudilo njihovim vezama. Paralelno s putovanjem kroz prostor i vrijeme, nekadašnje i današnje emocije, Tatjana prati aktualnu vezu s Rogierom Kappersom, s ponekim usponom i znatno brojnijim padovima, bilježeći svađe i nezadovoljstva na filmsku vrpcu.

Iako ih počesto dovodi u vrlo nezgodnu situaciju da joj pred današnjim ženama iznose nekadašnje emocije, koje u nekih nisu u potpunosti ugasle, svi Tatjanini bivši dečki su izuzetno 'filmični' i otvoreni kameri, posebice Pavela Kraminova, što nije čudno jer gotovo svi stižu iz filmskog svijeta. Na trenutke okrutno, pokatkad duhovito, dečki Tatjani ukazuju na gotovo uvijek iste pogreške koje je činila u vezama. Sve te pogreške male su kopije životne greške njene majke i brojnih žena koje su se povinule pred tradicijom – odluka da se treba smanjiti pred svojom jačom polovicom. Tatjana to čini odbacujući u jednom trenutku veze svoju karijeru, samim time vlastitu kreativnu privlačnost kojom ih je zavela zamijenivši nesigurnošću i labilnošću. Zgodan obrat cijele priče je činjenica da su se gotovo svi Tatjanini muškarci okupili u Zagrebu na hrvatskoj premijeri jednog od vrhunaca njene privlačne kreativnosti –Tatjaninog filma.

Iako u nekim scenama koristi pretjerano doslovne filmske metafore, poput scene s Rogierom na valovima šamaranom brodu, Tatjana Božić je u svom dugometražnom prvijencu ispričala vrlo zanimljivu i slojevito strukturiranu, duhovitu, sjetnu i nesretnu priču o ljubavi i ljubavnom odrastanju u kojemu se od grešaka pomalo uči, ali i u ponavljanju istih vječno muči.

Film 'Ljubavna odiseja' Tatjane Božić reprizno će biti prikazan u četvrtak 27. veljače u 19 sati u Dvorani 1. ZagrebDox traje do 2. ožujka, uključuje preko 150 svjetskih i domaćih dokumentaraca, a projekcije se održavaju svakodnevno od 12 do 23 sata u svih pet kinodvorana kina Cineplexx u Centru Kaptol