HGU PROZIVA

'Zašto Radio 101 zapostavlja domaću glazbu?'

10.02.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska glazbena unija jučer se dopisom, koji potpisuje Predsjedništvo HGU, oštro obrušila na Radio 101 prozivajući ga da zapostavlja domaće glazbenike, zbog čega je tek pet imena s domaće glazbene scene ušlo u TOP 100 tog radija

U dopisu stoji da će zbog takvog odnosa Bono i skupina U2 za prošlu godinu dobiti više naknada za autorska i izvođačka prava od svih hrvatskih glazbenika zajedno. Sa Stojedinice priznaju da u mandatu bivše uprave odnos Radija 101 prema nekim hrvatskim glazbenicima nije uvijek bio najbolji, no odbacuju svako generaliziranje te podsjećaju da je upravo Radio 101 prošle godine organizirao najveći koncert domaćih bendova te je zaslužan za karijere mnogih danas poznatih hrvatskih bendova.

U2 dobio par stotina eura

HGU u svom dopisu ističe da je broj izvođenja prvog na listi, grupe U2,viši od ukupnog broja izvođenja svih hrvatskih izvođača zajedno, daklekompletne nacionalne produkcije, te da je, slijedom toga i ukupnaautorska i izvođačka naknada svih hrvatskih autora i izvođača na Radiju101 niža od naknade Bonu i ostalim članovima U2. 'Da ih je Radio 101 emitirao čitavu godinu, neprestano, Bono i U2 bi tektada dobili neki pažnje vrijedan iznos, ovako, iako su po brojuizvođenja prvi na listi tog radija, dobili su možda par stotina eura zacijelu prošlu godinu.
Naime, Radio 101 ne plaća veliku naknadu za javno emitiranje snimljenihizvedaba izvođača, poput primjerice nacionalnih radiopostaja. Stoga sui naknade za autorska, izvođačka i diskografska prava manje nego one sHrvatskog radija ili Narodnog radija', pojasnio je Paolo Sfeci,dopredsjednik Upravnog odbora Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkihprava (HUZIP), dodajući da se obračun naknade vrši po minuti emitiranjai po broju članova pojedine glazbene skupine.

Povodom koncerta koji se planira krajem veljače u zagrebačkoj Areni, a na kojem se očekuju nastupi vodećih hrvatskih bendova koji na taj način žele pomoći Radiju 101 da smanji dugove i prevlada aktualnu krizu, na adrese hrvatskih glazbenika jučer je stigao mail koji potpisuje Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije.

Iz HGU-a ističu da ne žele utjecati na odluku glazbenika da nastupe na koncertu u Areni, no žele im skrenuti pažnju na odnos Radija 101 prema hrvatskoj glazbi, ističući da vrlo mali broj domaćih skladatelja i izvođača zadovoljava, kako stoji u priopćenju, 'zahtjevne produkcijske i estetske kriterije urednika tog radija'.

Prema službenim podacima o emitiranju glazbe, koje je Radio 101 dostavio HGU-u za prvih 10 mjeseci 2009. godine, najizvođeniji hrvatski izvođač na Radiju 101 bio je TBF, čije su se izvedbe čule ukupno 240 puta, te se ta grupa našla na 22. mjestu najvrćenijih izvođača u programima Radija 101.

Slijedi ih Hladno pivo na 47. mjestu, Gustafi na 52. mjestu, dok su rame uz rame Jinx na 71. mjestu i Tamara Obrovac na 72. mjestu.

Iz HGU ističu da se samo spomenutih 5 domaćih izvođača našlo među Top 100 tog hrvatskog radija, na kojem je U2 apsolutni rekorder po broju izvođenja, zbog čega je, stoji u priopćenju, ukupna autorska i izvođačka naknada svih hrvatskih autora i izvođača na Radiju 101 niža od naknade koju dobiva Bono i ostali članovi skupine U2.

Direktor programa Radija 101 Igor Tomljanović za tportal.hr je komentirao iznesene optužbe na račun Stojedinice.

'Žao mi je što je došlo do proglasa poput ovoga, pogotovo u trenutku koji je doista težak za Radio 101. Istina je da proteklih godina, u mandatu bivše uprave, odnos Radija 101 prema nekim hrvatskim glazbenicima nije uvijek bio najbolji.

Ipak, ti se odnosi ne mogu generalizirati jer, usprkos čvrsto profiliranom glazbenom programu, po kojemu je poznat od samih početaka, Radio 101 ima odlične odnose s velikim brojem hrvatskih glazbenika čiju glazbu često emitiramo i promoviramo, kao što, uostalom, i stoji u dopisu HGU-a.

Također, Radio 101 ima vjerojatno najkvalitetniju radijsku emisiju o domaćoj rock glazbi, 'Cener', u kojoj redovito promovira sve renomirane rock bendove, ali i demo grupe', rekao je Tomljanović, napominjući da je s novom shemom namjera Stojedinice domaću glazbu staviti u isti položaj kao i stranu, dakle dati joj na važnosti i dignitetu, a ne je, kako kaže, getoizirati kroz specijalne termine i emisije.

Na navode HGU-a da su Stojedinici hrvatski izvođači dobri samo kada treba svirati besplatno na proslavama obljetnica ili, kako stoji u priopćenju, 'spašavati od propasti radio na kojem je negdje 'nestalo' ogromnih 19 milijuna kuna (bilo zbog tržišnog neuspjeha njihove 'programske politike', lopovluka ili nesposobnosti)', Tomljenović je podsjetio je da je upravo Radio 101 prošle godine organizirao najveći koncert domaćih bendova, na Bundeku, na kojem su nastupili Gustafi, Edo Majka, Kawasaki 3P, Majke, Zadruga i Kandžija.

Koncert je, kažu sa Stojedinice, bio besplatan, a bendovima je isplaćen honorar: 'U prošloj godini organizirali smo i najveći koncert u karijeri grupe TBF na kojemu je bilo preko 9.000 ljudi.'

Najizvođeniji domaći izvođač na Radiju 101 - TBF

Radio 101 zaslužan je za karijere mnogih danas poznatih hrvatskih bendova, a samo u zadnjih nekoliko godina doveo je bendove Kawasaki 3P, Stillness i Zar je to važno, od prve demo snimke do izdavača. 'To je razlog zašto su se neki glazbenici, poput benda Gatuzo, sami prijavili da nastupe na koncertu za pomoć Radiju 101 čim su čuli za njega', kaže Tomljenović.

HGU u dopisu poziva glazbenike da, prije no što daju svoj doprinos i odazovu se koncertu za spas Radija 101, razmisle o svim navedenim podacima, te im savjetuje da s Radijom 101 sklope i komercijalnu pogodbu, što u Stojdinici smatraju čistom ucjenom.

'Možda nije loše da sklopite s tim komercijalnim radijom komercijalnu pogodbu: svirat ću besplatno ako mi zauzvrat garantiraš bolji tretman u svom programu. Ne bi bilo loše to regulirati i ugovorom o posebnim odnosima u kojem će biti zapisano što vi sada dajete njima, a što će oni dati vama u budućnosti, ako prežive', stoji u dopisu HGU-a u kojem se navodi da će Unija temeljem prijava vrlo brzo ustanoviti je li Radio 101 svoje obećanje ili ugovornu obvezu prema glazbenicima ispunio.

'Ovo je u najmanju ruku nepristojan dio nepotpisanog dopisa Predsjedništva HGU u kojem se bendovima zapravo sugerira da ucijene Radio 101 i osiguraju si ekskluzivni tretman.

Iako nam u ovom trenutku treba pomoć hrvatskih glazbenika, sigurno nećemo pristati na ucjenjivački način razgovora, već nam je želja uspostaviti bolji dijalog s domaćim bendovima kako bismo u budućnosti osigurali što bolju suradnju na obostranu dobrobit', zaključio je Tomljanović.