U KINIMA: 'SKYLINE'

Zanimljivi vanzemaljci, dosadni glumci

06.05.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Nakon prilično loše 'Bitke za Los Angeles' u kina je stigao 'Skyline', koji je zapravo ranije snimljen i ujedno je znatno jeftiniji projekt, a zajednička im je tema invazija vanzemaljaca. Ipak, dojmljivi efekti ne uspijevaju zamaskirati slab scenarij

Nažalost, ‘Skyline’ je uistinu slabo ostvarenje, ali za razliku od ‘Bitke Los Angeles’ barem je ugodniji za gledanje. Prvenstveno valja napomenuti često mirnu režiju i jasne kadrove gdje se bez srama prikazuju vanzemaljci. Bez obzira na sve mane, barem je element fantastike solidno dočaran. S obzirom na niski budžet, specijalni efekti su fantastični, kao i dizajn vanzemaljaca, ali te prednosti ne mogu pomoći glavnim problemima filma.

Osim nekoliko efektnih sekvenci, ostatak je prilično dosadna nakupina slabih dijaloga između osrednjih glavnih likova. Kako je cijela radnja zapravo preživljavanje tih likova unutar ograničenog prostora, prisiljeni smo s njima provesti čitav film, a oni baš i nisu zanimljivi. Iako je problem traljavo napisan dijalog, sami glumci nemaju ni šarma. Uglavnom, rezultat je generična paleta nezanimljivih individualaca koji nam samo smetaju pred pogledom na zanimljive poteze vanzemaljaca.
Tek pred kraj film postaje znatno dinamičniji i time zabavniji, a prvi dio djeluje izrazito nategnuto i sporo. Cilj je očito bio da se gledatelji povežu s likovima, ali kada su oni na razini jeftinih SF TV produkcija, teško je stvoriti nekakav konkretniji odnos. Prostorije u kojima se radnja odvija isto tako umanjuju doživljaj jer su preveliki kontrast u odnosu na efektno prikazane svemirske brodove u daljini. U pitanju su posve obične sobe koje zbog manjkavosti kvalitete u likovima privlače previše pozornosti svojom generičnošću. Drugim riječima, film se doima kao da je snimljen u dnevnim boravcima filmske ekipe bez ikakvog dodatnog rada na izgledu. Čini se da je budžet bio rezerviran uglavnom za kompjuterske efekte, što je u ovom slučaju mana jer se ne može kompenzirati kvalitetnim scenarijem.

Isplati li se trošiti vrijeme na ‘Skyline’? Gledatelji željni znanstvene fantastike pronaći će dosta vizualnih zanimljivosti, ali će biti razočarani i nakon nekog vremena uspavani slabim dijalogom. Ostalima će ovo biti još dosadnije jer ‘Skyline’ zbog slabe drame često djeluje kao šmokljanska fantazija o vanzemaljcima i u svakom slučaju nije zabavno iskustvo kakvim su ga stvaraoci htjeli učiniti. Žanrovski gledano, ovo je možda bolje od ‘Bitke Los Angeles’, ali oba filma su zapravo slabe varijacije ‘Dana nezavisnosti’ bez dovoljno spektakla ili općenito kvalitete da bi se mogli preporučiti.