'JEDNA ŽENA - JEDAN VEK'

Zagrebačka premijera novog Žilnikovog filma

23.11.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Najnoviji film Želimira Žilnika, 'Jedna žena – jedan vek', u Zagrebu će biti premijerno prikazan 30. studenog u 19 sati u kinu Tuškanac u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva i Human Rights Film Festivala

Na temelju iskaza, intervjua i rekonstrukcije događaja, a kroz životnu priču danas 99-godišnje Dragice Srzentić, dokumentarni film 'Jedna žena – jedan vek' osvjetljava niz značajnih događaja i osoba vezanih za jugoslavensku povijest prije i poslije Drugog svjetskog rata.

Kroz sliku jednog stoljeća života žene-heroja (koja je, među ostalim, 1948. godine osobno odnijela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo 'ne'), otvaraju se rijetko spominjani segmenti jugoslavenskih intelektualnih i ideoloških labirinata kroz koje se prolazilo u stvaranju i propadanju brojnih država u kojima je živjela ta Istrijanka rodom iz Sovinjaka (Austrougarska, Kraljevina Italija, Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, NDH, FNRJ, SFRJ, Hrvatska, Srbija).

Nakon projekcije filma bit će održana diskusija o filmu u kojoj će sudjelovati Želimir Žilnik te protagonistica filma Dragica Srzentić uz moderatore Mimu Simić i Petra Milata.

Želimir Žilnik

Želimir Žilnik jedan je od najznačajnijih režisera na prostoru bivše Jugoslavije i svjetski priznat umjetnik. Rođen je u Nišu 1942. godine, a živi i radi u Novom Sadu. Autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova i jedan od začetnika žanra koji se naziva dokudrama. Nagrađivan je na domaćim i internacionalnim filmskim festivalima. Od početka profesionalnog rada na filmu okrenut je suvremenim temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice. O tome svjedoči i njegov najpoznatiji film 'Rani radovi' iz 1968. godine, koji je nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu, kao i s četiri nagrade na Pulskom festivalu iste godine.

Nakon problema s cenzurom u Jugoslaviji te zaustavljanja rada na drugom igranom filmu, Žilnik sredinu sedamdesetih godina provodi u Njemačkoj. Nakon povratka, od kraja sedamdesetih režira seriju televizijskih filmova i dokudrama za TV Beograd i TV Novi Sad. Uz to, sedamdesetih i osamdesetih snima igrane filmove koji nagovještavaju političke i socijalne promjene, kao i nadolazeće tenzije u zemlji. Devedesetih realizira niz igranih i dokumentarnih filmova na temu kataklizme na Balkanu. Slom sustava vrijednosti u posttranzicijskim zemljama srednje i istočne Europe te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe teme su ciklusa Žilnikovih filmova od 2000. do 2009, koji su prikazani na više od 250 međunarodnih festivala i filmskih manifestacija.

'Lipanjska gibanja'