TPORTAL I RADIO 101 LIVE

Vrhunski koncert Tamare Obrovac i Transhistrije Electric

26.04.2009 u 11:08

Bionic
Reading

Tamara Obrovac i Transhistria Electric vrhunskom svirkom uživo u studiju Radija 101 predstavili su novi album 'Neću više jazz kantati', koji su posjetitelji tportala mogli pratiti u videoprijenosu, a slušatelji Radija 101 i Radija Pula preko svojih radioaparata

Sinoćnjim koncertom Tamara Obrovac i Transhistria Electric potvrdili su svoje umjetničke i zabavljačke kvalitete te predstavili novi album 'Neću više jazz kantati' s nevjerojatnom količinom pozitivne energije i uz vrhunsku glazbenu komunikaciju na sceni, kojom je poput ludičkog dirigenta upravljala Tamara.

Nekonvencionalan početak koncerta bio je u poluzafrkantskom tonu, s pjesmom 'Štanga i ja', o štangi, plastici i jednoj tužnoj ljubavi, u kojoj je Tamarine improvizacije odlično popratio Joe Kaplowitz na klavijaturama.

Uslijedio je bojni poklič 'Idemo naprijed u skladanju pjesama koje će nam donijeti materijalno bogatstvo, a preko njega će doći i ono duhovno. Baš kao što je Marx rekao – kvantiteta rađa kvalitetu!' i vrhunska glazbena parada mogla je početi.

S pjesmom 'Delaj, delaj' (koju je Tamara snimila s grupom Popeye) otvorio se pred nama ludi funky ritam, koji se pretočio u slojevitu misaonost pjesme 'Črno zlo', s kulminacijom u stihu 'Ki će peći jaja?' koji je u moćnoj Tamarinoj izvedbi postao puno više od tek kulinarskog pitanja, posebice nakon odličnog sola Mihaela Gyoreka na alt saksofonu. U 'Majmajoli' na trombonu je oduševio Luka Žužić, a Krunoslav Levačić odlično je na bubnjevima ritmički razvijao pjesmu i mijenjao je.

Nakon najave 'rastem 20 centimetara u visinu, 4 broja u širinu' (pokazujući na grudi) uslijedio je 'Turbo folk', u kojemu je Uroš Rakovec na gitari opalio punokrvnu rokersku solažu, koja se vrlo elegantno vođena Levačićevim palicama i Tamarinim fićukom pretočila u pučku zabavu pojačanu trubom Branka Sterpina. Uslijedila je čisto 'Seksuvalna' pa 'Vitar u kosi' s Kruninim bubnjem 'molto histeriko' i za kraj naslovna 'Neću više jazz kantati' kao pojašnjenje vrhunskog funky zvuka pojačanog rockom, folkom i koječime još. A našlo se tu i jazza, naravno.

Tamara i prateće pjevačice
Martina Kenji
Joe Kaplowitz i puhači
Tamara i Uroš Rakovec


Tamara Obrovac i Transhistria Electric, da rezimiramo, vrhunskim koncertom predstavili su gledateljima tportala i slušateljima Stojedinice i Radija Pula novi album 'Neću više jazz kantati'. U koncertu koji je svim glazbenicima dao priliku za pet minuta sola, koju su odlično iskoristili, istaknuo bih odličnog Joea Kaplowitza na klavijaturama i Krunoslava Levačića koji se u potpunosti razumije s Tamarom i njezinom glazbenom lucidnošću, a njihova scenska interakcija djeluje poput vrhunske glazbene igre. Prateće pjevačice, u kojima je Tamara dobila i partnerice u plesu, svojim pjevanjem dale su dodatnu dimenziju i puninu pjevanju, a puhači su popunili zvuk i dodali mu plesnu funky dimenziju.

Tamara Obrovac i Transhistria Electric sinoćnjim vrhunskim koncertom ujedno su označili početak suradnje Radija 101 i tportala, u kojoj će se live svirke odličnih domaćih bendova, osim na Stojedinici, uživo prenositi i na tportalovom streamu.