SNAŽNA ŽENSKA OSTVARENJA

Vrhunske svjetske glumice na ZFF-u!

17.10.2013 u 08:58

Glumice

Izvor: Promo fotografije / Autor: ZFF

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Zagreb Film Festival zagrebačkoj publici bit će prikazani nagrađivani filmski hitovi s najuspješnijim glumicama filmskih festivala u Cannesu i Veneciji

Pored toga, Zagreb će uskoro ugostiti dvije značajne svjetske glumice – renomiranu talijansku glumicu Elenu Cottu, dobitnicu nagrade za najbolju žensku ulogu u Veneciji, te atraktivnu indijsku glumicu u usponu Nimrat Kaur, zvijezdu nagrađenog filma 'Pogrešna dostava' u kojem nastupa uz bok velikom Irrfanu Khanu! Provjerite koje su glumice utjelovile snažne ženske likove u filmovima koje ćete uskoro moći pratiti na kino platnima u sklopu Zagreb Film Festivala!

Bérénice Bejo, francusku glumicu, ovogodišnju dobitnicu nagrade za najbolju žensku ulogu na festivalu u Cannesu, publika će moći vidjeti u filmu 'Prošlost' cijenjenog iranskog redatelja Asghara Farhadija koji je bio nominiran za Zlatnu Palmu. U priči u čijem fokusu je raspad braka između Francuskinje i Iranca, uz Bejo u glavnoj ulozi nastupa trenutno izuzetno popularan francuski glumac Tahar Rahim. Nakon zapaženih uloga u francuskim filmovima, Bejo je 2011. 'zaradila' nominaciju za Oscara za sporednu ulogu u nijemom, Oscarom nagrađenom filmu 'Umjetnik'.

Léa Seydoux uspješna je francuska glumica s nizom uloga u filmskim hitovima - 'Nemilosrdni gadovi', 'Nemoguća misija: Protokol duh', 'Ponoć u Parizu'. Na ZFF-u je imate priliku gledati u prvijencu Rebecce Zlotowski Centrala, gdje igra glavnu ulogu s već spomenutim Rahimom. Seydoux je ove godine nagrađena najprestižnijom filmskom nagradom Zlatna palma u Cannesu za sjajno prihvaćenu dramu 'Adelin život'.

Maribel Verdú, koju poznajemo po ulogama u filmovima 'I tvoju mamu također' i 'Panov labirint', odigrala je glavnu ulogu u novoj španjolskoj drami '15 godina i jedan dan' redateljice Gracie Querejete. Maribel Verdú glumi majku u borbi s buntovnim tinejdžerom nakon muževa samoubojstva. Verdú je za svoje uloge dosad osvojila dvadesetak nagrada, uključujući dvije Goye, najznačajnije španjolske filmske nagrade.

Dobitnica nagrade kup Volpi za najbolju žensku ulogu na ovogodišnjoj Mostri u Veneciji, talijanska glumica Elena Cotta, gošća je ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala! Dugogodišnju karijeru Cotta je gradila na kazališnim daskama, a na festivalu se predstavlja ulogom u hvaljenom prvijencu jedne od najpoznatijih talijanskih kazališnih redateljica suvremenog doba Emme Dante, filmu 'Ulica u Palermu', gdje igra tvrdoglavu i tradicionalnu Sicilijanku.

Zvijezda igranog prvijenca Ritesha Batre 'Pogrešna dostava', indijska glumica u usponu Nimrat Kaur također dolazi u Zagreb predstaviti svoj novi film. Film 'Pogrešna dostava' nagrađen je od publike u programu Tjedna kritike na festivalu u Cannesu, a Nimrat igra snažnu, ali pažljivu domaćicu čiji ručak, prilikom Dabbawallahs dostave tisuće i tisuće obroka, bude isporučen krivoj osobi. Nimrat Kaur je nakon uspješne karijere modela, glumačku karijeru započela graditi u kazalištu, da bi ubrzo nakon toga ostvarila svoj prvi veliki filmski uspjeh u Cannesu filmom 'Peddlers', redatelja Anuraga Kashyapa. Zanimljivo je da je u Indiji glumila u kazališnoj predstavi 'All About Women' našeg cijenjenog dramatičara i pisca Mire Gavrana.


Émilie Dequenne glavna je glumica belgijsko-francuske psihološke drame Izbezumljenost u režiji Joachima Lafossea, koja se temelji na stvarnom incidentu žene koja je ubila petero djece. Uz Émilie Dequenne, koja je za ovu ulogu osvojila nagradu na najbolju glumicu na prošlogodišnjem Cannesu, glumi i Tahar Rahim. Ova nagrađivana, mlada belgijska glumica osvojila je nagradu u Cannesu za najbolju žensku glumicu i za film Rosetta (1999.).

Oskarovku Octaviju Spencer (Tajni život kućnih pomoćnica) gledat ćemo u drami snimljenoj prema istinitom događaju – Postaja Frutivale, autora Ryana Cooglera koji donosi priču o posljednjim danima Afroamerikanca Oscara Granta III kojeg su hladnokrvno ubili pripadnici gradske prometne policije. U svojoj bogatoj karijeri Octavia Spencer poznata je po ulogama u Nikad se nisam poljubila, Kuća debele mame, Zločesti Djed Mraz, Spiderman, Sedam duša itd., a zanimljivost je što je na ulogu u ovom malom nezavisnom filmu pristala u zamjenu za titulu producentice.