SUBVERSIVE U UTORAK

Vodič za generaciju Occupy Wall Street

08.05.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Subversive film festival u utorak nudi filmove 'Gorila se kupa u podne' Dušana Makavejeva, 'Indignados' i 'Koristan život'

U filmskoj sekciji 'Migracije' možete pogledati film 'Gorila se kupa u podne' Dušana Makavejeva, jednog od najvažnijih redatelja jugoslavenskog pokreta 'crni val'. Film istražuje sarkastične plimne valove povijesti koji motiviraju Ruse na migracije.

Nove tendencije europskog filma' donose nam film 'Indignados'. Inspiriran Hesselovim esejem 'Pobunite se!', ovaj energični vodič za generaciju Occupy Wall Street nije se oslobodio autorove na trenutke pompozne teatralnosti začinjene eklektičnim glazbenim overdoseom (promatrati sekvencu s plesačicom flamenca zasutom kišom protestnih flajera!), iako se on ne zadržava samo na pokretu Occupy. Ipak, njegovu simpatičnu iskrenost treba poštovati. On ne nudi konačna rješenja i ne ulazi dublje u problematiku kojom se bavi, već je samo detektira. Jer, kako je poručio Žižek prosvjednicima s Wall Streeta, osjećamo se slobodni jer nam nedostaje jezik kojim bismo artikulirali vlastitu neslobodu.

U popratnom programu 'Nove tendencije u latinoameričkom filmu' u kinu Tuškanac na repertoaru je 'Koristan život', inspiriran fotografijom i estetikom nijemih crno-bijelih filmova. Film je sniman u autentičnom ambijentu urugvajske kinoteke, uglavnom s neprofesionalnim glumcima. U filmu se kao jedan od likova pojavljuje i stvarni direktor urugvajske kinoteke Manuel Martínez Carrilo, koji igra samog sebe. Glavnog lika u filmu, Jorgea, glumi poznati urugvajski filmski kritičar Jorge Jelinek. 'Koristan život' izvrsno je prihvaćen od domaće i strane kritike, prikazivan je i nagrađivan na brojnim svjetskim filmskim festivalima (SanSebastián, Toronto, Havana, Pusan, Thessaloniki i drugi). Film je ujedno bio i urugvajski predstavnik 2011. u utrci za Oscara za najbolji strani film.

Gorila se kupa u podne